Canadese afrobeat van Souljazz Orchestra / Freedom No Go Die

Souljazz OrchestraSouljazz Orchestra / Freedom no go dieHoewel er hier nog een klein stapeltje CD's voor de tropicalidad.be testbank klaarligt, wil ik er toch graag eentje tussen wringen. Gisteren stootte ik toevallig op een afrobeat-plaatje dat mij na enkele seconden volledig inpalmde. Nu gaat bij de naam Souljazz Orchestra niet direct een afrobeat-belletje rinkelen, al blijken de vijf kerels uit Ottawa als kind in de grote afrobeat-ketel gevallen te zijn. Aan hun eerste release Uprooted (2005) is daar weinig tot niets van te merken, in tegenstelling tot het verrassend hoog Kuti-gehalte op hun jongste plaat Freedom No Go Die (2006). Zelf omschrijven ze het als "James Brown meets up with Tito Puente and they all hook up to jam at Fela Kuti's house" — en ze zitten er niet ver naast!

De plaat opent met de gevleugde woorden "Mista President? Are you listening Mista President? Open... your ears!" waarna alles wat funk-t en groove-d de kamer invliegt: Mista President is een rasechte afrobeat track — weliswaar gecomprimeerd tot een bijna radio-waardige lengte van "slechts" zes minuten. Zelfs voor de minder-afrobeat-gelovigen onder u is dit nummer een waar godenmaal.

<b>Souljazz Orchestra</b> (foto <a href="http://www.lunabegin.com">Luna Bégin</a>)Het afrobeat accent blijft over de hele plaat primeren, al gooien ze met succes ook andere kruiden in hun smakelijke pan: de vrouwelijke soul-vocals op The blind leading the blind, de lichte ska/reggae ondertoon op Insurrection, de soukous-gitaarjes (jawel!) op Secousse Soukous en de funky Ray Barretto-style latin touch op Little Habana doen het vorstelijk. Daartussen terug tot de essentie herleide, hedoch stomende afrobeat met Freedom no go die en het meesterlijke Mugambi dat met zijn aanstekelijk ritme en hoppende bas en soort energetisch kabbelend afrobeat beekje lijkt — mijn absolute favoriet van de plaat. Staat er nu geen enkel slecht nummer op de plaat? Toch wel. Het allerlaatste hadden ze er voor mijn part mogen af laten: The creator has a masterplan.

Meer dan een dikke aanrader dus, deze canadese afrobeat. En mochten festival-organisatoren dit lezen: gelijk naar BelgiŽ halen deze zomer! Twijfel is uitgesloten.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?