Sfinks festival 2007 - zaterdag

Sfinks 2007Vier dagen lang deed Boechout weer dapper dienst als het mekka van de wereldmuziek. Dat het Belgisch weer voor Sfinks niet echt meezat kon het enthousiasme van de 1.500 vrijwilligers niet temperen, zelfs niet toen de grote concerttent één dag voor de openingsavond het gevecht tegen het stormweer verloor. Tegen de avond konden de heldhaftige tentbouwers de zege toch op hun naam schrijven — respect. De openingsavond en het Gypsyland Extravanganza (vervanger van Festa do Brasil) op vrijdag moesten we met spijt in het hart aan ons laten voorbij gaan. Gelukkig waren de resterende festivaldagen tot de rand gevuld en we nemen je dan ook graag mee op onze kleurrijke stoet doorheen het Sfinks concert-landschap op zaterdag.

Savana Station (Sfinks 2007)Adama Yalomba (Sfinks 2007)Adama Yalomba (Sfinks 2007)
Adama Yalomba (Sfinks 2007)Baka Gbine & Baka Beyond (Sfinks 2007)Baka Gbine & Baka Beyond (Sfinks 2007)
Om één uur 's middags de aftrap geven in de grote tent? Er zijn makkelijkere opdrachten, al bleek Savana Station daar niet in het minst last van te hebben. Hun hapklare, hedoch degelijke reggae deed het bijzonder goed bij de vroege festival-vogels, mij incluis. De verrassing van de dag kwam overgewaaid van het festival au désert in Mali, het thuisland van Adama Yalomba. Net als Ba Cissoko (dé revelatie op het Leuvense Wereldfeest dit jaar) bouwt deze jonge knaap met traditionele West-Afrikaanse instrumenten een opzwepend feestje met een niet onaardig rock 'n roll gehalte — een kort videofragment is hier wel op zijn plaats. Mijn zwak voor afrikaanse muziekjes hield me nog even in de grote concerttent. Baka Gbiné & Baka Beyond komen respectievelijk uit Kameroen en de UK. Ze combineren de naar soukous-neigende ritmes van de Baka gemeenschap logischerwijze met een lichte keltische toets. Het resultaat mocht er wezen en bracht menig vastgeroeste blanke heup vlotjes in beweging.

Lexxus Legal (Sfinks 2007)Lexxus Legal (Sfinks 2007)Hoba Hoba Spirit (Sfinks 2007)
Son de la Frontera (Sfinks 2007)Son de la Frontera (Sfinks 2007)Konono N°1 (Sfinks 2007)
Mijn eerste twee uitstapje naar de gloednieuwe Global Hiphop tent waren weinig succesvol. Zowel de antwaarpse Red A als de Kameronese rapper Krotal deden het wat dunnetjes. De derde maal was wél raak. Lexxus Legal maakte al eerder furore op het Centraal-Afrikaanse Gabao Hiphop festival en nu ook op Sfinks bewezen deze rappers uit Kinshasa dat ze heel wat in hun mars hebben — om in de gaten te houden, die rakkers. Voor we ons de in Clubtent nestelden, even langs de grote tent voor Hoba Hoba Spirit. "De Ramones van Marokko" alsook "Maroc' n' Roll" klinkt goed op papier maar wat mij betreft een stuk minder op het Sfinks podium. Son de la Frontera serveerde in de Clubtent hun flamenco met een snuifje Latijns-Amerika in de vorm van een Cubaanse tres: indrukwekkend! Later mochten in diezelfde Clubtent de duim-piano guru's van Konono N°1 aan hun monster-set beginnen. Hun rauwe sound en repetitieve nummers zijn op zijn minst een must-see, al maken die de eerste keer toch het meeste indruk — en dat was in ons geval twee jaar terug op Couleur Café.

Baaba Maal (Sfinks 2007)Baaba Maal (Sfinks 2007)Baaba Maal (Sfinks 2007)
Terra Samba (Sfinks 2007)Terra Samba (Sfinks 2007)Terra Samba (Sfinks 2007)
Maar nu lopen we even vooruit op de feiten. Ondertussen liep de grote tent vol voor Baaba Maal, de superster uit Senegal. Mbalax is zijn stiel en man, hij kan er wat van. Youssou N'Dour heeft het genre succesvol weten te exporteren, maar wat mij betreft is Baaba iets trouwer aan zijn roots. Het werd een broeierig feestje, zowel front- als onstage. Geen mbalax zonder de befaamde ventilateur, de bijbehorende dans die vrij poëtisch beschrijft welke bewegingen het achterste dient te maken — bij voorkeur uitgevoerd door vrouwen op de stuwende kracht van de sabar en de talking drum in handen van Baaba's voortreffelijke ritme-sectie. Zoiets valt niet zo eenvoudig te overtreffen, al trokken Terra Samba alle Braziliaanse registers open en zette de grote tent opnieuw in vuur en vlam. Op de golven van aanstekelijke samba (inclusief het nodige tromgeroffel) zette de kleine frontman de tent moeiteloos naar zijn hand — niet in het minst de in groen-geel uitgedoste dames voorin. Dat ze zich even te buiten gingen aan covers van Suavemente en Bob Sinclar's Love Generation vergeven we hun dan ook graag...

[ Sfinks 2007 coverage op tropicalidad.be | zaterdag | zondag ]

reacties


in de clubtent was treck uit albaniŽ schitterend!!!
jeroen | 2 augustus 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?