Sly & Robbie and the Taxi Gang - Anniversary

Sly & Robbie and the Taxi Gang / AnniversaryElk muzikaal talent dat in Jamaica wat in de pap te brokken heeft, komt vroeg of laat zowat per definitie bij Sly & Robbie terecht. De godfathers van de moderne reggae, dub en dancehall produceerden albums van artiesten zo breed als Bob Dylan en Peter Tosh tot Bounty Killer en Sean Paul. Hun drum- en baswerk kleurt de helft van alle reggae-albums die in de winkelrekken verschijnen (nu ja, toch bijna, maar een korte tropicalidad.be-steekproef is niet mis: Alpha Blondy, Israel Vibration, Horace Andy, Michael Franti, ...). In hun vrije tijd remixen ze nummers van Paul McCartney en Britney Spears, maar de meeste creativiteit kunnen ze kwijt op hun eigen Taxi label.

Sly & Robbie richtten Taxi op in 1979 om in alle vrijheid hun eigen ding te kunnen doen. Het label starte met de uitgave van de Black Uhuru single Observe Life en was in de jaren '80 het muzikale hoofdkwartier van de dub en dancehall revolutie. Sindsdien voorziet het label vanuit Jamaica de reggae-scene van een constante stroom aan releases van bekende namen als Gregory Isaacs en Bounty Killer, dub- en andere remixes, instrumentals en werk van de huisband Taxi Gang.

Enkele jaren geleden vierde Taxi zijn 25ste verjaardag en dat ging uiteraard gepaard met een uitgebreide live-tour. Anniversary is de bijhorende verzamelaar die om een of andere reden wat vertraging heeft opgelopen en pas in 2007 uitkwam. Desalniettemin bevat het album een schat aan materiaal uit de oeverloze archieven van het taxi-label. Voor de minder verknochte fan hebben een aantal nummers op het eerste zicht misschien een zeker muzak-gehalte, in het bijzonder de wat oudere instrumentals (Rent a Car, Fire in the Oven, ...). Sly & Robbie zijn inderdaad niet vies van een scheut electronica en cheesy riddims die in de jaren '80 revolutionair waren maar nu wel eens wat kunnen stoffig klinken.

Maar de muzikale archeoloog is wel even zoet met solide klassiekers (Unmetered taxi, beter bekend als de riddim van Buju Banton's Driver A, Rasta Fiesta, Hot You Hot), covers van jazz- of reggaeklassiekers (Viva Tirado van Gerald Wilson of Crazy Bald Head met Beenie Man), en het legendarische stemgeluid van onder meer Diana King en Gwen Guthrie. Wie op zoek is naar achtergrondinformatie heeft aan het wel erg karige CD-boekje niet veel, maar de muziek laat niets te wensen over. Het album staat alvast in de reggae shortlist van de Grammy awards.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Hallo,
Aangezien ik wanhopig op zoek ben,weet ik niet of mijn reactie ten rechte komt.
Ik ben op zoek naar de lp of cd van Sly and Robbie die heet “Hot Dub”.Met de gekleurde pepers op de cover.Wie kan mij helpen of meet vertellen waar deze te krijgen is?:-)
Ik dank ieder.

Mvg,
Esther.
esther | 13 juni 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Esther,

Inderdaad zo goed als niet te vinden. Misschien eens proberen via het forum van Blood & Fire, daar zitten zowat alle reggae collectors bijeen…

Ites,
Tim
tim (website) | 16 juni 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?