Manjul & Takana Zion @ Zuiderpershuis

Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisZeer uitzonderlijk schotelde het Antwerpse Zuiderpershuis ons afgelopen weekend een avondje reggae voor: Takana Zion. En onder leiding van de in Mali residerende Franse producer en multi-instrumentalist Manjul, kregen we eindelijk eens een andere sound dan diegene die we gewoon zijn (de jaarlijkse reggae-carrousel met dezelfde bands die de revue passeren).

Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)
Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)
Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)Manjul & Takana Zion (Zuiderpershuis)
Het eerste gedeelte, waarin Manjul nog zonder Takana Zion op het podium stond, had gerust wat meer dubby gemogen, maar uit een gesprek achteraf maakte ik op dat hij elke avond een andere focus in zijn concerten probeert te leggen om ze zo steeds weer anders te laten klinken. In het Zuiderpershuis lag die focus op zijn stem, die we op de Dub to Mali-albums nog maar fragmentarisch te horen kregen en die aangenaam verraste. Als extraatje had Manjul ook nog Adama Yalomba meegebracht, een nieuw aanstormend talent uit Mali, die het publiek op het afgelopen Sfinks festival al volledig wist in te pakken met zijn eigen show. Ook één van de vriendelijkste en meest goedlachse artiesten die ik al ooit ben tegen­gekomen trouwens, maar dat terzijde.

Takana Zion was een regelrechte revelatie: energiek en vocaal zeer veelzijdig en er zijn gewoon weinig artiesten die onstage ook waar kunnen maken wat ze in de studio doen. Hij had zijn bijnaam, "Afrikaanse Sizzla", dan ook niet gestolen. Aangezien Takana in zowat vier of vijf talen zijn ding doet (ondermeer het Soussou, het Malinké, het Engels en het Frans), was het niet altijd even evident om te volgen waar hij het over had, maar dat is dan ook de enige kritiek die u van ondergetekende zult horen over een verder uiterst geslaagd avondje. In het Soussou staat "takana" trouwens voor "brand het dorp plat", met het Zuiderpershuis lukte dat in ieder geval al aardig!

Met dank aan Filip Bunkens (www.pitslamp.be) voor de concertfoto's. De volledige lading foto's van dit concert kun je in deze slideshow bekijken.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?