Taraf de Ha´douks stevig op dreef in de AB

Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ ABAnciènne BelgiqueDat Shantel & zijn Bucovina Club Orkestar de ABBox vorige week moeite­loos uitverkocht kreeg was niet echt een verrassing, maar dat Taraf de Haïdouks dat bijna overdeed is op zich verbluffend. Daar waar Shantel voor hapklare Balkan-deuntjes kiest, is deze Roemeense zigeuner-band misschien wel dé peetvader van het genre. Dat we deze heren in de Brusselse AB mogen begroeten verheugt ons ten zeerste en getuigt van de mondiale muzieksmaak van de AB-programmatoren dit jaar. Wie er gisteren bij was huppelt vermoedelijk vandaag nog steeds vrolijk rond en voor wie het moest missen pogen we met ons multimediaal verslag alsnog de positieve vibes uit de Balkan tot u te brengen.

Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ AB
Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ AB
Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ AB
Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ AB
Een kleine twintig jaar geleden vonden de muzikanten van Taraf de Haïdouks elkaar in het onooglijk Roemeens dorpje Clejani en reizen sindsdien Oost-Europa en tegenwoordig half de wereld af. Rond de eeuwwisseling liepen ze iemand van het Brusselse Crammed Discs tegen het lijf met ondertussen twee albums als gevolg: Band of Gypsies in 2001 en recentelijk Maskarada.

Hoewel balkan-muziek meestal met koper­blazers geässocieerd wordt, staat bij Taraf de Haïdouks de viool centraal, of beter, frontaal. De ruggegraat van de band bestaat uit een contrabas en een cymbalom: een soortement piano waarbij met behulp van twee stokken op de snaren zelf tekeer gegaan wordt. "Te keer gaan" is hier aller­minst misplaatst want deze vrolijke Roma-zigeuners gingen er vanaf het eerste nummer behoorlijk hard tegenaan. Ze brachten hun energieke, up-tempo muziekjes met een levensvreugde waar de gemiddelde Belg jaloers op mag zijn. Het valt moeilijk te verwoorden hoe zoiets klinkt — zo maak ik er mezelf natuurlijk makkelijk van af — al geeft dit video-fragmentje toch een indruk. Eenmaal lieten ze het tempo varen voor het meeslepende In a Persian Market waarvan het refrein de nekharen van uw trouwe frontstage reporter stevast recht overeind zette.

Meermaals heb ik gepoogd te achterhalen hoeveel muzikanten Taraf de Haïdouks telt, maar door het voortdurend af- en aantreden van zangers, accordeonisten en violisten, heb ik het bij "een hele hoop" gehouden. Eén ding is in ieder geval zeker: Taraf de Haïdouks is een fenomeen dat je moet meegemaakt hebben. En zoals het hoort bij dergelijke bands ging het feest na de bisnummers gewoon verder tussen het publiek.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Inderdaad ‘In a Persian Market’ was zeker een kippevelmoment, maar toch deed dat lied me denken aan een hit van Will Tura (hup… eerste post en daar gaat m’n credibililty :D), de songsmid zal het waarschijnlijk ‘ontleend’ hebben uit de rijke balkantraditie, maar weet iemand de naam van die (ik denk toch dat hij het was…) Will Turahit??? Voor de rest moet ik zeggen dat het een magisch concert was waarbij je het gevoel had in dromenland te verkeren… die virtuositeit van de Taraffers… Fenomenaal!!!
Jelle (website) | 11 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
inderdaad intrigerend want ik heb ook het gevoel dat ik in a persian market al elders gehoord heb. helaas ben ik weinig vertrouwd met het tura-oeuvre om uw vermoeden te bevestigen, jelle. happy hunting!
pieter | 11 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Ik heb het net nog eens beluisterd… het vermoeden blijft maar ook ik ken te weinig van het tura-oeuvre, en hem een mailtje sturen om het na te vragen gaat me dan weer iets te ver :D
jelle (website) | 11 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
toch even wat research verricht. In a persian market is een werk van de Britse componist Albert Ketelbey :

In a Persian Market (1920) — in 2006, a syncopated arrangement of this tune was used in a TV commercial for TomTom automotive navigation systems – this tune was also adapted for one of the songs (Persian Cat) by Taiwanese girl band S.H.E. Under the title Persian Cat, this tune was given a new lease of life in the ’60s by Jamaican producer Duke Reid and saxophonist Tommy McCook. They recorded two versions, one credited to The Skatalites, the other to Tommy McCook and the Supersonics. ( bron: wikipedia )

op youtube vond ik het origineel ( http://www.youtube.com/watch?v=Q2lANtTxK.. ) maar van de connectie met will tura geen spoor… blijven graven, jelle!
pieter | 12 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
de versie van Tommy McCook (saxofonist van de skatalites), persian cat ska, is trouwens ook best plezant: http://music.barnesandnoble.com/search/m..
pieter | 12 maart 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
vermits het inderdaad om een oudere compositie gaat, en ik op youtube ook diverse uitvoeringen vond heb ik een flauw vermoeden dat hij dat misschien heeft gebracht bij de Tura in symfonieconcerten, het lijkt mij toch de meest logische verklaring…
jelle (website) | 25 maart 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?