Willie Colon - The Player

Willie Colon - The PlayerVraag op een feestje aan een muziekminnnend publiek om hun top 4 van grootste salsa performers aller tijden te geven, en je hebt dynamische gespreksstof voor de rest van de avond. (Voor wie de mijne wil weten: Oscar D'Leon, Rubén Blades, Héctor Lavoe en Willie Colón lijkt geen slechte poging). De die-hard aficionado (of wijsneus) gaat dan door met de vraag of iemand weet waar de heren (of dames) van afkomstig zijn, maar dat zou je wel eens de volgende trip naar de cocktailbar kunnen kosten. Wie nu nog in zijn mojito staat te staren sturen we door naar de dichtsbijzijnde muziekwinkel, wie Willie Colón in haar of zijn lijstje had staan mag doorlezen.

De kleine trombonist uit New York is een bezige bij. Acteur, producer en ad hoc politicus, maar vooral begenadigd schrijver, performer en icoon van de puertoricaanse salsa. Op zijn 15e tekende hij zijn contract bij Fania, op zijn 17e had hij zijn eerste plaat uit, en na meer dan 40 jaar in het vak en evenveel plaatjes verder heeft hij een recordverkoop van meer dan 30 miljoen albums, vijftien gouden platen, vijf keer platinum, 11 grammy nominaties en een Lifetime Achievement Grammy Award op zijn naam staan.

Vooral voor zijn keuze voor Fania (of was het andersom) zijn we hem dankbaar, want het label heeft de reputatie zijn goed geconserveerde, gigantische archieven regelmatig open te stellen en de verlorengelopen luisteraar wegwijs te maken met uitgekiende compilaties. Zo ook The Player, een dubbelCD met het beste uit Colóns carriere (zo zulks op 2 schijfjes past). Daarop vinden we ondermeer het onvergetelijke Che-che Colé (video), de single waarmee hij in 1969 wereldwijd doorbrak. Oerklassieker Pedro Navaja (video) komt uit Siembra met Rubén Blades (1978), volgens velen het bestverkochte salsa-album ooit. Zijn talent als trompet- en trombonist bracht hem met nog wel andere salsameesters op het podium. Celia Cruz bij voorbeeld (Zambúllete, Un Bembe Pa'Yemayá), Ismael Miranda (Biata) of Hector Lavoe (Calle Luna Calle Sol, Juanito Alemaña).

Dat nummer Juanito Alemaña komt trouwens uit Vigilante, de soundtrack van de gelijknamige film waarin Colón een rolletje als bendelid toebedeeld kreeg. Het imago van coole gangster was ook zo'n beetje zijn handelsmerk. Volgens de overlevering is dat een gevolg van het ruwe New Yorkse straatleven waar hij zich als tengere Puertoricaanse snaak staande moest zien te houden. Wat er ook van zij, op de hoes gaat het hem beeldig af, en ook live doet zijn cool het publiek probleemloos ontvlammen. Enig minpuntje is dat Colón in 1989 Fania verliet, en dat daar de collectie dus ook stopt. Maar niet getreurd, stof genoeg voor 28 steengoede salsa songs, inclusief een paar "uitschuivertjes" zoals bij voorbeeld Calejón Sin Salida: Salsa meets Reggae!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?