World @ AB

Anciènne BelgiqueDat wereldmuziek en aanverwanten meer en meer de weg vindt naar de grote Belgische concert-tempels kunnen we alleen maar toejuichen. Op dat vlak is de Anciènne Belgique dit jaar trouwens bijzonder goed bezig. Vóór de zomerfestivals in alle hevigheid losbarsten valt er in de AB nog heel wat lekkers te rapen voor de mondiale muziekliefhebber. Een overzichtje.

Youssou N'DourVolgend weekend (op 23 maart) krijg je meteen een dubbelconcert voor de kiezen: Daby Touré (Mali) en Neco Novellas (Mozambique) die recentelijk New Dawn/Ku Khata uitbracht. Tango-aficionados kunnen op 27 maart hun hart ophalen met Melingo uit, uiteraard, Argentinië. Youssou N'Dour hoeven we hier uiteraard niet voor te stellen. Op 28 maart vereert deze Senegalese mbalax-meester ons landje met een bezoekje en een — naar alle waarschijnlijkheid — stomend concert.

Zeker Weten (Polé Polé Beach 2007)De sprititual roots reggae van Groundation is mij eerlijk gezegd onbekend, maar klinkt alvast behoorlijk solide — op 1 april (fingers crossed) te ontdekken in de AB. De Kempische soukous van Zeker Weten kon ons vorig festivalseizoen meermaals bekoren en op 5 april komen ze hun eerste én kersverse CD presenteren. Benieuwd. De Ivoriaanse reggea-held Tiken Jah Fakoly komt op 21 april opnieuw de AB onveilig maken: niet te missen! Op 28 april sluiten ze de maand in schoonheid af met Gentlemen & the Far East band, prima dancehall uit een lichtjes onverwachte hoek: Duitsland.

Toumani Diabté (Couleur Café 2006)Ook in mei blijven de internationale acts naar Brussel overwaaien. De doorleefde desert blues van de stoffige Touaregs genaamd Tinariwen staan op 6 mei op het AB-podium. Kora-virtuoos Toumani Diabaté heeft zich op tropicalidad.be een heldenstatus weten aan te meten en wie deze getalenteerde Malinees nog niet aan het werk heeft gezien sturen we op 11 mei met lichte dwang richting de AB. We sluiten het indrukwekkend lijstje af met Eddie Palmieri op 18 mei. Deze Puerto-Ricaan heeft van Latin Jazz en salsa zijn metier gemaakt en doet dat al een halve eeuw met glans.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?