Exclusief: Rajery @ Molière

MuziekpubliqueRajery (Molière)Tweemaal exclusief zelfs. Niet alleen passeerde Rajery voor de eerste én enige keer in ons belgenland, tropicalidad.be is naar alle waarschijnlijkheid ook de enige in het uitgestrekte media-landschap die uitpakt met een concert-verslag. Tant pis voor onze professionele collega's want Rajery zette een behoorlijk straf concert neer afgelopen zondag in de Brusselse Molière. Maar nu lopen we wat vooruit op de feiten.

Pakweg een half jaar terug was Rajery mij eerlijk gezegd totaal onbekend, tot ik toevalligerwijze op de Marabi webstek op een verrassend fris geluid stootte dat dagenlang in mijn hoofd bleef hangen. Het geluid was dat van de valiha, het nationaal instrument van dat illustere eiland aan de Afrikaanse oostkust: Madagaskar. Begin dit jaar kregen we zijn recenste album Sofera in handen en die deed prompt hunkeren naar een live performance.

Rajery (Molière)Rajery (Molière)
Rajery (Molière)Rajery (Molière)
Rajery (Molière)Rajery (Molière)
Onze gebeden werden verhoord en we stonden afgelopen zondag dus op de eerste rij in de Molière in spanning af te wachten. Een vrij magere opkomst, dat wel, al bleek dat absoluut geen bezwaar te zijn voor een memorabel concert. Ondanks het akelige feit dat Rajery als kleine dreumes zijn volledige rechterhand verloor kan hij wonderwel overweg met zijn bamboe-met-snaren-bespannen instrument: glashelder, opzwepend en bijzonder innemend. Net als zijn aanstekelijke glimlach trouwens die geen moment van zijn gezicht week.

Samen met zijn band-leden (die haast onuit­spreek­bare namen dragen als Tahinanirina Joseph Razafindrakoto, Fefinirina Emile Randriamahazo of Jovin Mamy Andriamanantsiory) kon hij ook een aardig stukje acapella "à la Ladysmith Black Mambazo" ten berde brengen. Ook ingetogen nummers en een impressionant stukje solo valiha kregen een plaatsje in zijn gevarieerde set, al waren het toch de up-tempo muziekjes die het Molière publiek prompt uit hun theater-stoeltjes deed recht veren. Alweer een concert waar we zonder twijfel de "warm aanbevolen door tropicalidad.be"-sticker op willen plakken. Het is doodjammer dat dergelijk talent zo weinig in de spotlight gezet wordt, iets waar we op tropicalidad.be alvast ons bescheiden steentje aan willen bijdragen.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?