Gilberto Gil - Gil Luminoso

Gil LuminosoGilberto Gil moest bij de laatste Grammy Awards de duimen leggen voor Angélique Kidjo. Haar Djin Djin is inderdaad een verdienstelijk, zij het erg westers gekleurd plaatje. Dat gaat er natuurlijk vlotjes in bij de Grammy jury die we ook geen gebrek aan commerciële neus kunnen verwijten. Gilberto Gil stuurde Gil Luminoso naar het muzikaal hoogfeest, en kiest daarin voor een resoluut andere aanpak. Voz & Violão is de ondertitel van het plaatje. Niet meer dan een stem en een gitaar: eerlijk, puur en meesterlijk ontwapenend. De CD is al eventjes uit maar méér dan verdiend zetten we hem even in de (bescheiden) tropicalidad.be-schijnwerpers.

De 65-jarige Braziliaan is zo'n mens waar een rechtgeaarde wereldmuziekliefhebber wel van moet houden. Met een oeuvre van een 50 tal platen en als drijvende kracht achter de Música Popular Brasileira is hij een van de hoekstenen van het Braziliaanse muzikale erfgoed. Daarnaast vindt hij de tijd voor allerlei andere muzikale projecten, gaande van de politiek geinspireerde kunstbeweging tropicália tot de achterbuurten van Rio de Janeiro (Afroreggae). Van zijn sociaal engagement getuige een bloeiende politieke carrière, van burgemeester van Bahia tot minister van cultuur onder de huidige regering van Lula Da Silva. Met het onderschrijven van de creative commons-beweging heeft hij voor een muzikant tenslotte een bijzonder open visie op cultuurverspreiding.

Gilberto Gil (Couleur Cafe 2006)Geen wonder dat Gilberto Gil in zijn thuisland zowat voor god wordt aanzien. Gil gelooft in God. Ik geloof in hem, vat dat andere Braziliaanse muziek-icoon Caetano Veloso het treffend samen in het CD boekje. Gil Luminoso zet god in zijn blootje. De grootmeester duikt in zijn vijfentwintigjarig repertoire en haalt er 15 songs uit die hij uitkleedt tot minimalistische en soms spirituele versies. Sterk geënt op zijn bossa nova en tropicália-roots, maar met een poëtische, evocatieve intimiteit. Het kleinood was oorspronkelijk ook een bijlage bij het poëzieboek GiLuminoso: a po.ética do ser. Ik vrees dat dat boek niet tot bij ons in de winkelrekken geraakt is, maar de CD gelukkig wel. Daarenboven voegt de artiest de daad bij het woord en is het volledige album ook te beluisteren op Gil's website.

Update: op 2 april is Gilberto Gil te gast in de Brusselse Bozar.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?