Les Bantous de la Capitale - Bakolo Mboka

Les Bantous de la Capitale - Bakolo MbokaDe grote West-Afrikaanse orkesten van weleer zijn aan hun twee jeugd toe, zo blijkt. Orchestra Baobab uit Senegal herenigde in 2001 en bracht sindsdien pareltjes als Specialist in all styles en Made in Dakar uit. Bembeya Jazz uit Guinée deed hetzelfde in 2002 met Bembeya en nu zijn Les Bantous de la Capitale aan de beurt. In 1959 speelden deze heren hun eerste concert in Brazzaville, de hoofdstad van het huidige Congo. In augstus 2004 (45 jaar later) kwamen de ondertussen behoorlijk oude knarren terug bijeen om een plaat op te nemen.

De opnames werden later in Parijs gemixed en Bakolo Mboko ("the guardians of the nation") ligt sinds kort in de rekken. De sfeer van de plaat doet denken aan het oudere werk van Orchestra Baobab (Comité Bantous bijvoorbeeld), inclusief de kruis­bestuiving van Afrikaanse en Caraïbische muziek, die per slot van rekening via de slavenhandel ook uit Afrika komt. In de studio kregen de Bantous de hulp van een groep Cubaanse muzikanten, geen wonder dus dat Bantous Pachanga dan ook eerder Zuid-Amerikaans dan Congolees klinkt. Niet dat de Congolese rumba (die later evolueerde in soukous) ontbreekt op de plaat. Even en À mon avis beginnen behoorlijk braafjes maar uiteindelijk halen de zonnige soukous-gitaren toch de bovenhand op een heerlijk kabbelend ritme. De onvermijdelijke pastieken synthesizer-klanken duiken hier en daar helaas de kop op, maar helpen de plaat gelukkig niet om zeep. Alweer zo'n nostalgisch plaatje uit de pioniersjaren van de Afrikaanse muziek die we graag in onze collectie zien liggen. Nu nog wachten op de reünie van de Super Rail Band en de Afrikaanse jaren '50 zijn helemaal terug.

Live zijn de heren van Les Bantous de la Capitale ook niet te versmaden. Mondomix wist een video-fragmentje van hun concert op het Festival Musique Métisses d'Angoulême (mei 2007) op de kop te tikken en dat kun je hier bewonderen.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
De Super Rail Band is begin van deze eeuw terug samengekomen en namen in 2003 de CD "Kongo Sigui" op (zie bespreking hier http://www.bbc.co.uk/music/release/338c/). Dat jaar traden ze ook op in het Zuiderpershuis. Les Bantous de la Capitale waren enkele maanden geleden trouwens ook te zien in het ZPH. Interessant om te weten is ook dat JS Essous, saxofonist van Les Bantous mee aan de wieg stond van de OK Jazz en er deel van uitmaakte in 1956.
Voor de ge´nteresseerden, hier vindt u afbeeldingen van enkele tientallen LPs die Les Bantous de la Capitale uitgebracht hebben: http://vibesdafrique.proboards83.com/ind..
Dr. Frank | 21 mei 2008
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
feestelijk bedankt voor de tip, dr. frank! op calabashmusic.com kun je die Kongo Sigui van de Super Rail Band voorbeluisteren: http://calabashmusic.com/world/publisher..
pieter | 21 mei 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?