Chicha Libre - Sonido Amazonico

Chicha Libre - Sonido AmazonicoAls Quentin Tarantino ooit een boek van Mario Vargas Llosa zou verfilmen (niet dat ik het meteen zie gebeuren), zou Chicha Libre de soundtrack kunnen zijn. De plaat is al een jaar oud, maar de graadmeter van mijn voorliefde voor cheesy deuntjes uit de Andes waarmee ik deze weblog wel eens durf te bestoken, sloeg meteen in het rood bij het horen van Sonido Amazonico. OK, het Spaans accent van de New Yorkers is redelijk belabberd (behalve als ze in het Frans zingen) en zelfs mijn beperkt muzikaal talent zou de gitaarpartijen nog wel onder de knie krijgen, maar de bonte mix van surfgitaar, moog synthesizers en cumbia-ritmes is zo onweerstaanbaar grappig dat Sonido Amazonico een ereplaats krijgt in onze speciale categorie hors concours.

Chicha brouwen in Catacaos, PeruDe chicha is vooral gekend als de populaire alcoholische drank van gefermenteerde mais of (al dan niet voorgekauwde) manioc uit Peru. Maar voor de hardcore wereldmuziekkenner is het ook een muziekgenre van verbasterde cumbia, gelardeerd met jengelende surf rock en allerhande andere psychedelische muziekinvloeden (think Os Mutantes) die in de jaren '60 Peru binnengewaaid kwamen. Het genre was door de muzikale goegemeente al lang dood en vergeten, ware het niet voor de jongens van het onafhankelijke label Barbès uit New York.

Voor de serieuzere liefhebber van het genre kunnen we hun compilatie The Roots Of Chicha warm aanbevelen. Hun eigen brouwsel Sonido Amazonicois veeleer een hilarische ode aan de klassiekers, en daarbij gaan ze een paar keer stevig uit de bocht. Liefhebbers van Crazy Frog kunnen smullen van een hilarische chicha versie van de synthpop hit van Gershon Kingsley. Nog verbazender zijn de covers van Maurice Ravel (Pavane) en Erik Satie (Gnosienne No 1). En ook de rest, een combinatie van chicha covers en eigen werk, mag er wezen. Sonido Amazonico wordt ondersteund door sappige surfgitaar, Primavera en La Selva is zo mogelijk nog psychedelischer dan een overdosis echte chicha, en Los Tres Pasajeros dompelt je onder in een zee van sixties synthesizers waar the Doors jaloers op zouden zijn. Onweerstaanbaar.

Eén en ander voor te beluisteren op hun myspace pagina !

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Dit is inderdaad een aanrader… Voor mij was het compleet onbekend toen ik het in de mediamarkt tegenkwam, maar de hoes sprak mij direct aan, de luisterpaal zei wel: ‘sorry, deze cd staat helaas niet in ons systeem’, dan maar zo gekocht en nog geen seconde spijt gehad van de aankoop, integendeel…
Jelle (website) | 22 april 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?