The Souljazz Orchestra - Manifesto

The Souljazz Orchestra / Manifesto
De diaspora van de afrobeat kent duidelijk geen grenzen. De invloed van de Kuti-clan reikt ver over de Nigeriaanse grenzen heen tot in Canada, of all places. Op "orchestra" na klinkt The Souljazz Orchestra niet direct als een die-hard afrobeat band, maar niets is minder waar. Deze Canadese heren (en dame) bewezen in 2007 met het lichtjes geniale Freedom No Go Die dat op goeie afrobeat geen nationaliteit staat. In december vorig jaar verscheen hun derde album Manifesto en met een beetje vertraging is ook deze release in de immer uitdeinende tropicalidad.be-platenkast beland. Hoogtijd dus voor een testrit — temeer de band volgende maand ons belgenland aandoet voor een exclusief concert.

The Souljazz Orchestra — foto © Philippe Lafrenière
African Night (Warande)De zeven tracks op Manifesto zorgen samen voor 44 minuten pure afrobeat goodness: de immer groove-ende bas, überfunky gitaarrifs, majestueuze blazers, heerlijk complexe ritmes en dat alles overgoten met militante vocalen die er niet om liegen. Ondanks het feit dat ze hun songs in een hapklare vijf minuten gewrongen krijgen (als we het negen minuten durende Kapital even niet meerekenen) klinkt hun afrobeat-groove verrassend authenthiek. Voor nieuwkomers in het genre (die bij een 20 minuten durende rauwe Fela Kuti groove snel zouden afhaken) is dit voer bij uitstek. Meer nog dan op Freedom No Go Die waar we hier en daar wat soul en zelfs een streepje soukous bespeuren ligt bij Manifesto het hoofdaccent op afrobeat. Zowel de rustig kabbelende (Kapital, Grasshopper & Toad of Amen) als de up-tempo songs (Parasite, People People of State Terrorism) kunnen zowel afrobeat ingewijden als nieuwelingen bekoren. En dan vergeten we Interested Benevolence nog, de song die funk-gewijs het onderste uit de kan haalt: mijn absolute favoriet van de plaat. In huis halen is de boodschap en dat kan voor en appel en een ei bij cdbaby.com.

Nog meer goed nieuws: in april en mei toert deze band doorheen Europa en op 16 mei landen ze in de Turnhoutse Warande waar ze samen met de soukous-act van Odemba OK All Stars de line-up vormen van de African Night.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?