Los Van Van - Havana Si!

Los Van Van - Havana Si!Terwijl we vol verwachting uitkijken naar nieuw materiaal van Bassekou Kouyate, Shantel en Rodrigo y Gabriela, leggen we nog even een oerklassieker op. Juan Formell, dirigent van Los Van Van, aka The Rolling Stones of Cuba, heeft besloten op pensioen te gaan, en Nascente maakt van de gelegenheid gebruik om een goedgevulde best of uit te brengen. Havana Si! is niet de eerste, maar wel een erg uitgebreide bloemlezing door het oeuvre van één van Cuba's populairste orkesten. Net als de aftandse vrachttreinen tussen de eindeloze suikerrietplantages rond Camagüey, slingert de dubbelaar zich behendig tussen oude charanga en changüí, langs de gepatenteerde songo-sound met de obligate drum-machines en synthesizers van de jaren '70 en '80, de reggae- en hiphop invloeden, tot de recentere timba, het Cubaanse antwoord op de salsa. Een magische reis door de tijd voor de aficionados van swingende, afro-Caribische klanken die graag wat verder kijken dan de Buena Vista Social Club en bijhorende spin-offs.Naar goede communistische gewoonte introduceerde ook de Cubaanse revolutionaire regering in de jaren '60 een screening van beloftevolle jongeren. Zo kreeg ontluikend muzikaal talent de kans om hun creativiteit te botvieren in exclusieve conservatoria in Havana. Eén van de jonge beloftes, Juan Formell, nam in 1967 Elio Reve's charanga orkest over, noemde het Changui '68, en herdoopte het wat later tot Los Van Van.

De creative inspiratie van Formell zorgde voor een uitgebreide veertienkoppige bezetting met 3 trombonespelers, 3 vocalisten en een hele batterij percussie. Daaronder bevonden zich een aantal grote namen als zanger Pedro Pedrito Calvo, pianist Cesar Pupy Pedroso en percussionist Jose Luis Changuito Quintana. In de begindagen bleef Formell dicht bij de oorspronkelijke charanga en changüí sound, maar al snel begonnen experimenten met rock, funk en jazz. In die tijd creŽerden ze hun eigen stroming, songo, een contaminatie van de son cubano en go go uit de VS. In de jaren '90 introduceerden bands als NG La Banda en Charanga Habanera de timba, een progressieve vorm van salsa met meer invloeden van hiphop, reggae en andere populaire stromingen. Los Van Van sprong gezwind mee op de wagen en produceerde een paar van de fijnste timba albums, waaronder het Grammy winnende Llegó... Van Van.

Door de grote verscheidenheid heeft het niet veel zin om een paar favoriete nummers uit te kiezen, maar luister zeker naar Anda, Ven y Muévete, de song die door Rubén Blades gecoverd werd als Muévete, en de klassieker Esto Te Pone La Cabeza Mala of de ongemeen zwoele opener van de tweede CD Qué Tiene Van Van?.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?