Africa Express Presents...

Africa Express Presents...Africa ExpressTijdens de naweeën van Live8 sloeg Damon Albarn en enkele gelijkgezinden de handen in elkaar en besloten onder de naam Africa Express te experimenteren met muzikale kruis­be­stui­vin­gen tussen Westerse en Afrikaanse artisten. Ze reisden naar Bamako (Mali), Kinshasa (Congo), Lagos (Nigeria) en organiseerden last-minute concerten onderweg en thuis in de UK. In augustus dit jaar bracht Africa Express samen met Fnac en PUMA Creative onder de titel Africa Express Presents... een compilatie CD (inclusief bonus DVD) uit waarvan de op­breng­sten integraal naar humanitaire organisaties gaan.

De tracklisting van Africa Express Presents... zou een playlist van onze eigenste radio kunnen zijn. De zeventien rasechte Afrikaanse tracks — waaronder exclusief werk van Amadou et Mariam, Tinariwen en Baaba Maal — vormen een reis door het gevarieerde en ongemeen boeiende muzikale landschap van Afrika. De trip begint in Kinshasha met de groovende handicapés van Staff Benda Bilili en slingert langs Mali met het overbekende koppel Amadou et Mariam, en "Le rocker de Casbah" Rachid Taha in Algerije. Na de woestijnzandrockers van Tinariwen en een track van de Sengalese superster Baaba Maal houden we halt bij het betere getokkel uit West-Afrika: Bassekou Kouyaté, Toumani Diabaté en Ba Cissoko. Mali lijkt het best vertegenwoordigd land op deze verzamelaar en met Rokia Traoré en Oumou Sangaré zetten ze twee straffe vrouwelijke stemmen in de spotlight. Alemayehu Eshete verzorgt de stop in Ethiopië en tegen het einde van de reis strandden we in een aardig afrobeat feestje opgeluisterd door Honny & The Bees, Tony Allen en Femi Kuti.

De bijhorende DVD documentaire (zie videofragment hiernaast) neemt je mee op de reizen die Africa Express organiseerde, doorspekt met concert­beelden en interviews met Flea, Damon Albarn, Tony Allen, Martha Wainwright en Baaba Maal. Deze boeiende verzamelaar (voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde Afro-aficionado's) kun je in de Fnac of op iTunes de uwe maken.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?