Burkina Electric - Paspanga

Burkina Electric - PaspangaTerwijl het Britse label Strut aan een hels tempo de ge­schie­de­nis van de Afrikaanse popmuziek in kaart brengt, is het aan de andere kant van de grote plas vooral het experimentele volkje dat van zich laat horen. Uit New York kregen we al heerlijke cross-over experimenten als Bole2Harlem, en sinds kort ook Burkina Electric. Al gaan de roots van de groep terug naar een cultureel uitwisselingsproject van het Goethe instituut, dat de Duitse DJ Pyrolator en de Oostenrijkse drummer/electronicus Lukas Ligeti (Kronos Quartet, Bang on a Can Allstars) in Ivoorkust en Burkina Faso liet belanden. Voeg daarbij de geweldige stem en de aanstekelijke gitaarrifs van Burkinabè's Mai Lingani en Wende K. Blass en je hebt een stomende post-interculturele band die zich vanuit Brooklyn met Paspanga (uit op Cantaloupe) een eigen plaats op de muziekkaart veroverd heeft.


Het vroegere Opper Volta staat nu niet meteen gekend als een wereldmuziekcentrum, maar Burkina Electric groef lokale Sahel ritmes als de Mossi's Ouaraba en Ouenega op, en versmolt ze naadloos met electronica. De charismatische stem van Lingani verweeft daarin teksten in het Moré, Dioula, Bissa en Frans. De plaat flirt met disco en funk, maar blinkt vooral uit in knappe electro-vertalingen van complexe Afrikaanse ritmes. Daarboven drijven heerlijk kriegelige gitaarrifjes die sterk aanleunen bij soukous. De afsluiter Ça va chauffer bij voorbeeld, is zo'n straf nummer dat start met pompende electronica (denk Buraka Som Sistema), daar dan aanstekelijke soukous over drapeert, en via een opzwepende en grommende MC Lingani uitmondt in een orgie van percussie. Ça va boum boum, zeg dat wel.

Even experimenteel is Naab Koobo, dat gedragen wordt door een metronomische gitaar met daarrond geweven een batterij aan percussie en electronische effectjes. Nog zo'n hoogvlieger is de opener Gom Zanga. Iets minder experimenteel, maar het beatstapijt vormt een uitgelezen speelplein voor Lingani's stem en Blass, wiens gitaar plots erg op de etherische rifjes van T Kolai gaat lijken.

Knap plaatje. En tot slot is de groep er zelfs in geslaagd een Myspace pagina op poten te zetten die er voor een keer eens niet spuuglelijk uitziet.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?