African Rebel Music vs. Brazilian Funk Experience

Hoogtijd om wat plaatjes op de tropicalidad.be testbank te gooien en wel twee verzamelplaatjes, voor de allereerste keer. Een verwoed compilatie-CD liefhebber kun je mij moeilijk noemen, maar deze twee verdienen wel wat aandacht.

Various / African rebel music (Out|here records)African Rebel music: Roots reggae and dancehall van het Duitse Out|here records is één van die weinige verzamelaars die tot op het einde verrassend goed uit de hoek komt — dat er heel wat beweegt in de reggae/dancehall scene in Afrika is nu duidelijk. Verwacht geen bekende namen (op Tiken Jah Fakoly na) want deze plaat staat bol van lokaal talent dat artistiek-gewijs nauwelijks voet aan wal heeft gezet buiten Afrikaans grondgebied. Een edelmoedig initiatief mét kwalitatief hoogstaande songs waar hun Jamaicaanse collega's nog iets van kunnen leren. Hoogvliegers als Bad boy van 994 Crew uit Mauritanië (zonder twijfel mijn grootste zomerhit van 2006), Wachita Over van Leo Muntu (Zambia) of Gatyeni van Teba (Zuid Afrika) zou ik al niet meer kunnen missen. Op de webstek van Out|here zijn er tonnen MP3 fragmenten te scoren en op onze gloednieuwe radio krijg je van ons de topper Bad boy.

Various / Brazilian Funk Experience (Nascente)Verzamelaar nummer twee situeert zich meer westwaarts, over de grote plas. De funky mogelijkheden van de samba zijn oneindig en The Brazilian Funk Experience met de ronkende ondertitel Patrick Forge Presents Rare Grooves from the EMI & Odeon Vaults 1968-1980 komt met het bewijs. De kwaliteit is ietwat minder continu als de vorige verzamelaar, maar het "psychedelische-gangster-film-uit-de-jaren-'70-sfeertje" dat rond elk van de 20 nummers hangt is verslavend. Bij Embalo Diferente van Os Devaneios zie je zo twee would-be gangsters met een fout plan door de straten van een niet nadergenoemde latijns-amerikaanse grootstad cruisen — test maar even uit want deze niet te missen track vind je momenteel op onze radio. Halverwege neemt Patrick Forge wat gas terug en de funk is op den duur ver te zoeken. Desondanks een ideale soundtrack voor hopeloos te laat uitgelopen feestjes op een zweterige zomeravond ;-).

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?