Black Stars: Ghana's hiplife generation

Black Stars: Ghana's hiplife generation (compilatie)Ghana is niet alleen het thuisland van de koliko-maestro Atongo Zimba maar ook dé bakermat van de highlife die, eens de grens met Nigeria over­gestoken, samen met Yoruba muziek en westerse funk invloeden de afrobeat ging vormen. Onlangs graafde wouter nog in de wondere wereld van de pre-afrobeat genres met de verzamelaar Nigeria Special. Het West-Afrikaanse land is duidelijk gezegend met een rijke muzikale geschiedenis en heeft tot op vandaag een bruisende muziek-scene. Bij het jonge Ghanese volkje is de highlife van weleer geen floorfiller meer, maar hun eigen variant hiplife beslist wel. Hiplife vermengt de oude highlife met (uiteraard) hiphop en dancehall tot een aanstekelijke & sensuele-heupwieg-vriendelijke mengelmoes.

King Ayisoba
Het kleine Duitse label out|here records — die we trouwens nog kennen van de uitmuntende Afrikaanse dancehall-compilatie African Rebel Music uit 2006 die bij ondergetekende nog regematig op de draaitafel ligt — verzamelde onder de titel Black Stars: Ghana's Hiplife Generation de crème van de lokale hiplife-scene uit Ghana. Geen bekende namen dus, maar dit zijn het soort compilaties die we bij tropicalidad.be weten te appreciëren: niet de zoveelste Best of [vul land of continent naar keuze in], maar een aanstekelijke staalkaart van wat er op de straten in West-Afrika leeft. Een arsenaal lokaal talent dat artistiek-gewijs vermoedelijk nauwelijks voet aan wal heeft gezet buiten Afrikaans grondgebied ligt op die manier binnen handbereik.

De verzamelaar kan met enkele mindere momenten misschien niet niet tippen aan het excellente African Rebel Music, maar is ten zeerste aan te raden. Hoewel de plaat de recensenten van de BBC niet echt kon overtuigen, deden hoogte­punten als My Body (een hitwaardige remix van een Tony Harmony nummer overgoten met de betere vrouwelijke rhymes), Yani (club-waardige electro-afro) of Aletse Ogboo (hiphop die aan Daara J doet denken) dat bij mij wel.

Aan multimediaal geweld geen gebrek. De hiplife generatie kent kennelijk de weg naar YouTube en na wat speurwerk hebben we heel wat video-clips uit de tracklist weten op te diepen:

Modern Ghanaians — King Ayisoba feat. Kwaku-T
Do something — Batman Samini feat. Amingo
Ahomka Wo Mu — V.I.P.
My body RMX — Tony Harmony feat. Triple M
Oldman Boogey RMX — FBS feat. Tinny
Abelle — Ofori Amponsah feat. Barosky & Kofi Nti
Yani — Afroganic feat. Malaika
Kangaroo — Tic Tac featt. Batman & D'banj
Illusions — Sheriff Ghale
Lomna va — Terry Bonchaka
Aletse Ogboo — Tinny
Toto Mechanic RMX — Pidgen Allstars feat. Kwaku-T
Edua Neb U — Nkasei feat. Reggie Rockstone
Now til da end — QDL

MP3-voorproefjes vind je op de webstek van out|here records.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Dit is zeker een goeie schijf! Ghana is samen met Nigeria zeker een land dat goed bezig is met jonge artiesten te kweken. Jammer genoeg krijgen zij hier niet dikwijls de aandacht die ze verdienen. Ik ben zélf in het bezit van meerdere redelijk recente cd’s met schitterende plaatjes en ga mijn collectie binnenkort uitbreiden met meer. Goeie contacten ginder kunnen wonderen doen.
Enkele van de songs op deze cd zullen zeker gedraaid worden op de volgende feestjes van Baobab, zoals op 25 oktober op de benefietfuif in Zoersel, kijk op onze site voor meer info!!
peter gevers (dj Baobab) (website) | 17 oktober 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?