African Reggae (Putumayo)

African Reggae (Putumayo)"If I was born in Jamaica, I'd still be an African. I do not play Jamaican reggae. Reggae is African" — wijze woorden van de Nigeriaanse Majek Fashek, één van de artiesten op Putumayo's recentste reggae compilatie African Reggae. Vele Caraïbische en Zuid-Amerikaanse muziek­genres zijn inderdaad het resultaat van vruchtbare kruisbestuivingen van lokale en Afrikaanse ingrediënten, en daar is reggae allermist een uitzondering op. Dat reggae een universele muziekstijl is bewees Putumayo vorig jaar al met hun Latin Reggae compilatie. African Reggae, de Afrikaanse tegenhanger is dan ook het logisch vervolg — benieuwd dus hoe het album het er van af brengt op de tropicalidad.be testbank.

Putumayo lijkt er bewust niet voor gekozen te hebben om de beroemde (en eveneens beruchte) Afrikaanse reggaesterren als Alpha Blondy, Tiken Jah Fakoly of Lucky Dube op deze compilatie nog maar eens in de verf te zetten — en dat kunnen we gezien onze eeuwige honger naar nieuwe muziekjes alleen maar toejuichen. Op African Reggae vinden we tussen de tien tracks voornamelijk nief gerief, zoals de illustere Bingui Jaa Jammy uit Burkina Faso bijvoorbeeld, die met Congo Natty een strakke reggae-song aflevert die de typische Afrikaanse touch draagt die we van de twee Ivoriaanse reggae-sterren Alpha Blondy & Tiken Jah Fakoly kennen. Het Kaapverdisch-Portugese One Love Family en hun Bô Ten Qu'Lata' is er ook zo eentje die er on­mis­ken­baar bovenuit steekt. Tiken Jah Fakoly uitnodigen voor wat guestvocals maakt van een nummer geen reggae-nummer, maar voor On Veut Se Mariervideoclip hier rechts — van de onnavolgbare Guinese kora-goochelaars Ba Cissoko knijpen we graag een oogje dicht. De hekkensluiter, Majek Fashek (Nigeria), krijgt wat ons betreft ook een eervolle vermelding voor het vleugje afrobeat in zijn Man of Sorrow.

Een gevarieerde & boeidende compilatie dus, die we dankzij enkele hoogvliegers warm aanbevelen — voorproeven kan op putumayo.com. Nog een vredelievend detail: een deel van de opbrengst van African Reggae gaat naar HOPEHIV, een organisatie die Afrikaanse kinderden die door toedoen van AIDS wees geworden zijn een beter bestaan probeert te geven.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?