Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4
Naar goede gewoonte serveert DJ Mukambo ons ook dit jaar weer een leuk buffet vol internationale afrobeat-lekkernijen.Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4 trapt zowaar af in Finland, de thuisbasis van de uit Benin afkomstige Oladele Franck Komolou, die er in 2013 Frankosun And The Family oprichtte. Small Talk Big Problem is de heerlijke meer dan tien minuten durende opener van hun gelijknamige eerder dit jaar verschenen langspeler. Heel anders klinkt Farawané, van het Britse Yamäya dat zijn afrobeat lardeert met invloeden uit Ethio-jazz, hip-hop en dub en vocalen in het Wolof.
Met Phoenix Afrobeat Orchestra, een zestienkoppig ensemble onder leiding van Camille Sledge (dochter van Debbie Sledge van de iconische soulformatie Sister Sledge) zitten we natuurlijk in de Verenigde Staten.
Normaal gezien focust DJ Mukambo met deze compilaties op vrij recente releases, maar voor de klassieke afrobeat van Doucement van het Franse Les Frères Smith keren we terug naar 2011. Met BANTU keren we terug naar het moederland, Nigeria. Voor het stevig uptempo Na Me Own My Body kregen ze bovendien het gezelschap van Akua Naru.
Het oeuvre van het Italiaanse ÈRÍN Afrofunk beperkt zich voorlopig tot de vier tracks tellende Same Blood EP, maar Macumba kon ondergetekende alvast overtuigen. Sia Tolno werd geboren in Sierra Leone, maar woont en werkt tegenwoordig in Guinee. In haar muziek mixt ze invloeden uit afrobeat, Afro-blues, traditionele Mandinga-muziek en soukous. Het Duits-Ghanese Jemba Groove is ons niet onbekend en voor Sweet My Ear werkten ze niet alleen samen met Kwame Yeboah en zijn Kwashibu Area Band, maar kregen ze bovendien het gezelschap van K.O.G., een naar Sheffield in het Verenigd Koninkrijk uitgeweken Ghanese vocalist die wij al eerder tegenkwamen bij Nubyian Twist en Rafiki Jazz.
Tijd voor een hoofdstukje Latijns-Amerika! Piraña, van het Argentijnse La Fuerza Major, een band die afrobeat mixt met psychedelische elementen en Latijns-Amerikaanse ritmes, is meteen één van onze persoonlijke favorieten uit de tracklist.
Een stuk jazzyer klinkt dan weer Shake & Bake van de Mexicaanse Edi Kistler aka. King Edi K, meteen ook de man achter het Matanga Records label.
Het ons al bekende Gand La Nuit van Gaïsha, een heerlijk nummer dat wij stilistisch toch niet meteen met afrobeat associeerden, klinkt hier toch wat als een vreemde eend in de bijt. We blijven op Belgische bodem met Buyelele, een nummer uit Trancestral, het laatste album van Fredy Massamba, een artiest die wij toch alweer een tijdje uit het oog verloren waren.
Met Rivers Of All Time, een eerste nummer uit de nog te verschijnen Allenco Bloodline EP, worden we zowaar voorgesteld aan Tunji Allen, de kleinzoon van wijlen Tony Allen.
Besluiten doen we dit jaar met een remix van African Dreams, een nummer uit Seun Kuti's Black Times album, waarvoor hij het gezelschap kreeg van Tariq Trotter aka. Black Thought van de Amerikaanse rapformatie The Roots; afrobeat meets hip-hop en een eresaluut aan het genre dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert.