festivalnieuws: WOMAD
Op de affiches van de Belgische festivals blijft het voorlopig nog even wachten, maar uiteraard is WOMAD, moeder der muziekfestivals, er altijd net iets vroeger bij. De volledige line-up (subject to change, uiteraard) is al te bewonderen op hun website. Voor de doorsnee wereldmuziekliefhebber is het wellicht net iets teveel gevraagd om het kanaal over te zwemmen, het Engelse weer te trotseren en zijn bankrekening te plunderen om de 120£ (zo'n 180 €) inkom op te hoesten, maar wie het er voor over heeft, krijgt zoals elk jaar de crème van 's werelds tropical vibes voorgeschoteld.Onze selectie? Wellicht teveel om op te noemen. Baaba Maal hoeven we niet voor te stellen. De Malinees heeft geruime tijd niet veel van laten horen, maar vorig jaar stuurde hij nog eens, zij het met weinig ruchtbaarheid, een CD de wereld in. Kettode & Sangoul is spijtig genoeg nog niet op onze testbank geraakt, maar daar komt binnenkort wellicht verandering in.
Ook de Kaapverdiaanse Morna Corifee Césaria Evora is onverslijtbaar. Het bereiken van de pensioenleeftijd weerhield haar niet om vorig jaar haar tiende CD uit te brengen (Rogamar) en gezwind op tournee te vertrekken. Wie haar al eerder wilt zien kan op 2 mei in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel terecht.
Nog zo'n oude rotten in het vak: met Toots and the Maytals haalt WOMAD reggae geschiedenis naar Engeland, uit dezelfde stal Jamaicaanse stal als de Skatalites en de Wailers. Frederick "Toots" Hibbert mag dan ook al ruim over de 60 zijn; hij blijft ongemeen actief. Hoewel, of het vervolg op True Love van 2004 nu al uit is, is niet zo duidelijk, maar blijkbaar zijn er toch hier en daar geruchten...
Jonger geweld kunnen we verwachten van de Senegalese rappers van Daara J. Ook DJ Shantel verwelkomen we uiteraard met open armen. Net als Basekou Kouyate, Toumani Diabaté's n'goni speler... Wie alvast een kaartje wil kopen kan op de website terecht, maar vergeet ook niet even de plaatsbeschrijving na te kijken, want de vaste stek aan de oevers van de Thames in Reading heeft plaats moeten ruimen voor de iets spatieuzere weides van Malmesbury, iets verder naar het westen.