Aly Keita, Dobet Gnahoré & Gangbé Brass Band in het Zuiderpershuis

ZuiderpershuisAly Keita & friends (Zuiderpershuis)Eind vorig jaar verscheen Akwaba Iniséné, het niet onaardig debuut van de Ivoriaanse balafon­speler & -bouwer Aly Keita. In de Brusselse Molière gingen we toen ook de proef op de som nemen en strikten de sympathieke balafon­meester voor een interview na een boeiend concert.

Dobet Gnahoré (Zuiderpershuis)Dat we dit jaar opnieuw voor Aly Keita in de rij stonden heeft veel te maken met het feit dat hij in het Zuider­pers­huis vocaal ondersteund werd door Dobet Gnahoré die ons begin vorig jaar al overtuigde van haar kunnen. Voor het concert hadden we een kort gesprek met deze Ivoriaanse dame — waar we later uitgebreid op terug komen — maar nu blikken we met plezier terug op het feestje dat Aly Keita en zijn muzikale companen afgelopen zaterdag aan de Waalse Kaai bouwden.

Aly Keita & friends (Zuiderpershuis)
Dobet Gnahoré (Zuiderpershuis)
Aly Keita & friends (Zuiderpershuis)
Dobet Gnahoré (Zuiderpershuis)Boris Tchango (Zuiderpershuis)
Dobet Gnahoré (Zuiderpershuis)Pierre Vaiana (Zuiderpershuis)
Gangbé Brass Band (Zuiderpershuis)Gangbé Brass Band (Zuiderpershuis)
Het begon nochtans vrij breekbaar met een intiem duet van Dobet Gnahoré en Aly Keita die achter zijn indrukwekkend en zelf ineen­geknutseld slag­instrument de mbira (ofte duimpiano) bespeelde. Het hemelse stem­geluid van Dobet greep ons direct naar de keel en bevestigde ons vermoeden dat deze combinatie muzikaal vuurwerk ging opleveren. Toen de set met de hulp van Pierre Vaiana (sax) en Boris Tchango (drums) een stuk energieker werd en de Ivoriaanse deerne haar danskunsten etaleerde waren we volledig verkocht. Aly stuurde zijn vrienden één­maal wandelen en zorgde met een solo stukje voor een mooi gebalanceerde set die een stuk intenser bleek dan verwacht — en ook op verrassend veel respons van het Zuiderpershuis publiek kon rekenen. De funky bas van Manou Gallo moesten we helaas missen, maar het finalestuk mocht er anders wel wezen. De goedlachse Beninse koperblazers van Gangbé Brass Band (die net een nieuwe plaat uit hebben bij Contre Jour) maakten het feest letterlijk compleet. Wat ons betreft mochten deze "Contre Jour All Stars" een stuk langer doorgaan dan een tweetal bisnummers en we hopen dat er in de toekomst nog meer van deze muzikale joint-ventures uit de Contre Jour stal het levenslicht mogen zien.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?