Sfinks Mixed 2009 - Crazy Balkan beats op vrijdag

tijdens Merdan Taplak (Sfinks Mixed 2009)Sfinks Mixed 2009Lichtelijk angstvallig wierpen we afgelopen vrijdag­namiddag een blik op buienradar.be en hoewel het er niet echt veel­belovend uit zag kon de eerste festival­dag van Sfinks Mixed op een frisse, maar gelukkig regen­vrije avond rekenen. Net zoals op de twee vorige edities stond de aanzet van het festival in het teken van de "Crazy Balkan Beats", waarvoor DJ Merdan Taplak het startschot mocht afvuren. Even dapper als eenzaam lokte de plaatjesdraaier de eerste nog wat bedeesde festival­gangers naar de concerttent, te midden van het vertrouwde en immer groene Molenveld in Boechout.

Gipsy.sz (Sfinks Mixed 2009)Gipsy.sz (Sfinks Mixed 2009)Gipsy.sz (Sfinks Mixed 2009)
La Cherga (Sfinks Mixed 2009)La Cherga (Sfinks Mixed 2009)La Cherga (Sfinks Mixed 2009)
Voor de live acts hadden de Sfinks programmatoren gemikt op een urban invalshoek, waardoor de authentieke Balkan orkesten met bijbehorend koper­blazers­arsenaal er deze keer niet bij waren. Wel Gipsy.cz bijvoorbeeld, een jonge hiphopper uit Tsjechië, die op het Eurovisiesongfestival er in slaagde exact nul punten te scooren. Geen slecht begin, al is dat geen garantie om op Sfinks douze points te scoren. Net zoals zijn recentste album Represent bleek de Romano hiphop iets te zwak uit te vallen. De ex-joegoslaven van La Cherga gooiden het over een andere boeg en probeerden Balkan brass te rijmen met dub en dat leverde een uniek geluid op dat wél aansloeg. Hun drum 'n bass uitstapjes haden voor mij niet gehoeven, al maakten ze dat snel weer goed met het meesterlijke Fake no More dat ze voor de aardigheid als bisnummer nogmaals te berde brachten.

Merdan Taplak (Sfinks Mixed 2009)Merdan Taplak featuring La Cherga (Sfinks Mixed 2009)Merdan Taplak (Sfinks Mixed 2009)
Met een beter gevulde en aardig goed voorverwarmde concert­tent begon Merdan Taplak ietwat theatraal aan zijn tweede, afsluitende DJ-set. We zijn ondertussen wel vertrouwd met zijn recept en ook op Sfinks sloegen zijn uitgelezen wereldse & elektronische klanken aan — zo danig zelfs dat ook de gents en lady van La Cherga en danske kwamen placeren. Voor de volledige set moesten we passen, gezien we met frisse kop onze tanden wilden zetten in het tjokvolle Sfinks programma van zaterdag. Stay tuned.

Sfinks Mixed 2009 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag | video

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?