Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou - the Vodoun Effect

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou - The Vodoun EffectOrchestre Poly-Rythmo de CotonouMet het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou zitten we opnieuw te grasduinen in de voor ons — op Angélique Kidjo en sinds kort ook Gangbé Brass Band na — onbekende muzikale tuin van Benin. Dit illustere orkest maakte begin jaren '70 furore in Cotonou (de grootste stad van Benin) en was ongemeen actief. In 10 jaar tijd namen ze een slordige 500 nummers op maar bleven desondanks praktisch onbekend buiten hun landsgrenzen. Samy Ben Redjeb, vinyl aficionado & bezieler van het Analog Africa label, sprokkelde in Benin een indrukwekkende collectie platen van het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou bijeen en besloot het in twee delen de wijde wereld in te sturen, waarvan "The Vodoun Effect" 1973-1975 Funk & Sato from Benin's obscure labels als eerste het levenslicht ziet. Alweer een stukje Afrikaanse muziekgeschiedenis die we met veel plezier in onze CD-speler stoppen.

Analog Africa
Bij dit jonge en in Frankfurt gevestig­de label kwam eerder een al even obscure verzamelaar African Scream Contest uit met daarop twee tracks van het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, waarvan het heerlijk funky-ende Gbeti Madjro (zie video rechts) de heren van Analog Africa aanzette om een stukje bijna verloren gegane Beninse muziek­geschiedenis terug nieuw leven in te blazen. The Vodoun Effect verwijst naar de West-Afrikaanse Vodoun religie — nauw verwant aan de bekendere Voodoo — die onlosmakelijk verweven is met de Sato en Sakpata, twee uiterst complexe ritmes die de Vodoun-rituelen traditie­getrouw begeleiden. Voeg daar een orgeltje, krakende blazers, funky gitaar­rifjes en repetitieve zang­lijnen bij en je hebt het heerlijke recept van het Orchestre Poly-Rythmo. De openingstrack Mi Holan Dadalé heeft het allemaal en palmde ons — in onnavolgbare lo-fi kwaliteit — helemaal in. De kruisbestuivingen tussen de Beninse Vodoun ritmes, Ghanese highlife en Nigeriaanse afrobeat zijn duidelijk hoorbaar doorheen het album en maken van The Vodoun Effect een ongemeen interessante en swingende plaat.

Ons promo exemplaar arriveerde in een dun kartonnetje, maar uit goede bron weten we dat bij de CD een lijvig boekje steekt met zeldzame foto's, oude platenhoezen en de uitgebreide geschiedenis van de band. Voorsmaakjes van The Vodoun Effect vind je op het MySpace profiel en de blog van Analog Africa. Nog dit: op hun blog vind je ook twee obscure (en bovendien gratis) mixtapes met nog meer van die autenthieke Afrikaanse grooves uit de oude doos: Analog Africa Selection Vol. 1 (MP3) en Analog Africa Selection Vol. 2 (MP3). Alstublieft!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?