Buraka Som Sistema walst Het Depot plat

Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)Het Depot (Leuven)Een band uit de underground-scene van Lissabon die in een uit­ver­kocht Depot speelt, dat zien we niet elke dag. Het feit dat Buraka Som Sistema enkele maanden geleden op de affiche van StuBru's Clubside down stond en op datzelfde radiostation een royale portie airplay toebedeeld kreeg, zal hun ongetwijfeld geen windeieren gelegd hebben — al kan wouters uiterst boeiende review van hun eerste langspeler Black Diamond daar ook voor iets tussen gezeten hebben. In ieder geval zijn deze heren (en dame) aardig goed op weg om de wereld te veroveren met hun kuduro on steroids. Wij gingen gisterenavond in Leuven polsen of Buraka Som Sistema ook ons achterwerk in brand kon zetten.

Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)
Buraka Som Sistema (Het Depot)
Buraka Som Sistema (Het Depot)
Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)
De heren Buraka lieten wat op zich wachten zodat de plaatjes­draaier van dienst, DJ Lieven Verstraete de gelegenheid kreeg om zijn naalden in de betere Braziliaanse grooves en baile funk-lekkers te kerven. Na een ietwat valse start (Buraka's draai­tafel strub­belde wat tegen) ontplofte de kuduro-bom. De stom­pende beat van Kalemba, algemeen bemind en beter bekend als "Wegue Wegue" blies gelijk het dak van 't Depot. Het moet gezegd, Buraka's sappige Portugese rap en electro-saus over de kuduro (een mix van calypso, soca en funk ontstaan in de ghetto's van Luanda in Angola) werkt ongemeen aanstekelijk en ook het Leuvense volkje bleek niet vies van het betere billen-schud-werk. En terecht, want kuduro betekent niet voor niets "strakke kont". Geen voer voor gevoelige zieltjes, zo veel is duidelijk.

Als een pletwals raasden ze door hun explosieve set die, tegen mijn vermoeden in, geen moment verveelde. Met troeven als Braziliaanse percussie (Aqui para Voces), AC/DC samples of een gratis verfrissing voor het ondertussen in zweet badende Depot bleef hun set boeien. In no time (zo leek het toch tenminste) zat hun set, inclusief een handvol bisnummers, er op. Tot onze verbazing vinden we Buraka Som Sistema op bitter weinig festivalaffiches terug, terwijl ze hier duidelijk bewezen hebben dat ze eender welke festivaltent met de neus in de vingers in de fik kunnen steken — al raden we de Couleur Café organisatoren aan dat niet letterlijk te nemen.

DJ Lieven Verstraeten (Het Depot)DJ Lieven Verstraeten (Het Depot)DJ Lieven Verstraeten (Het Depot)
Lichtjes verdwaasd en duidelijk nog aan het bekomen van Buraka's set werd het Depot-publiek na afloop terug onderworpen aan de DJ kunsten van Lieven Verstraete, die wederom verrassend swingend uit de hoek kwam. Meer van dattum!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
jep was n schitterend feesje!!!

(ik was daar ook)
el jimi (website) | 17 mei 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Over Kuduru. – Dat heeft echt geen wortel in soca of funk. Dat is 100% musica angolana. Rhythme kan semba, dombolo of ook westerse house zijn…
JeanLuc | 23 mei 2009
het mag gezegd, jullie concertfoto’s zijn altijd schitterend, heel veel sfeer!
greet | 26 mei 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
fijn zulks te horen, greet!
pieter | 31 mei 2009
wie was de zangeres?
michiel | 2 augustus 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?