Couleur Café 2008 - zondag

Couleur Café 2008Couleur Café 2008Derde en laatste festivaldag op Couleur Café. Op zaterdag en vrijdag zagen we een indruk­wekkend aantal concerten voor onze neus (en lens) passeren en ook op zondag gaat de queeste naar tropische klanken on­ver­stoord verder. Wegens de wederom tjokvolle line-up kwam er van een lazy sunday bijzonder weinig in huis, maar gezien het alweer prima weertje gelukkig wel een sunny sunday. Ondanks de uitnodigende randanimatie, exotische markt­kraampjes, pikante art-expo's en de verlokking van de grote en kleine Rue de bien manger en kon u ons als rechtgeaarde fanatiekelingen bijna uitsluitend frontstage vinden.

Psy4 de la Rime (Couleur Café 2008)Pee Wee Ellis / Still Black, Still Proud (Couleur Café 2008)Cheikh Lô / Still Black, Still Proud (Couleur Café 2008)
Wunmi / Still Black, Still Proud (Couleur Café 2008)Natacha Atlas (Couleur Café 2008)Natacha Atlas (Couleur Café 2008)
Hoewel we van plan waren in te pikken in de Titan tent, lokte de ambiance ons eerst naar de Univers tent, alwaar de Franse rap van Psy4 de la Rime verdacht veel weg had van de sound van Nèg' Marrons — een ontdekking van op CC 2005. Dat bleek helaas maar voor één nummer te kloppen en dus zetten we onze tocht verder naar de Afrikaanse James Brown tribute "Still Black, Still Proud", in het leven geroepen door saxofonist Pee Wee Ellis. Op papier zag het er allemaal prima uit, maar op het podium viel het wat lauw uit. De onversneden funk was ver te zoeken, ondanks een verdienstelijke poging van de Nigeri­aanse deerne Wunmi, Cheikh Lô en een goed verstopte en nauwelijks hoorbare Tony Allen. Jammer, want daarvoor lieten we Baloji aan ons voorbij gaan. Gelukkig hadden we die al op Mano Mundo gezien, evenals de Egyptische buikdanseres Natacha Atlas, die ondertussen gracieus over het Univers podium schreed. Deze keer was ze klaarblijkelijk beter gezind en — misschien daarom — konden we haar "sha'abi moderne" beter smaken.

Massilia Sound System (Couleur Café 2008)Massilia Sound System (Couleur Café 2008)Sahara Blues (Couleur Café 2008)
Sahara Blues (Couleur Café 2008)Jimmy Cliff (Couleur Café 2008)Jimmy Cliff (Couleur Café 2008)
Van de bevallige Natacha naar een stel herrieshoppers op leeftijd. Het Franse — hoewel ze zichzelf liever Occitaans noemen — Massilia Sound System kreeg hun proven­çaalse reggae-streep-hip hop moeiteloos aan de man in de Titan tent en de respons was al even explosief. Harmonicawonder Steven de Bruyn trok enkele jaren terug de Sahara in en werd er gebeten door de desert blues microbe. De naam Sahara Blues mag misschien niet echt getuigen van veel origina­liteit, zijn set in de Fiesta tent was dat beslist wel. Zowel de krakende rauwe Afrikaanse blues als de meer up-tempo songs gingen hand in hand met Stevens intens harmonica-geluid. Mooi. In de Titan tent alweer een legende op de planken. De Jamaicaan Jimmy Cliff droeg destijds bij tot het wereldwijd exporteren van reggae & ska middels een hele rits hits waaronder You can get it if you really want en Reggae Night. In het voorbije decennium heeft hij weinigs significant uitgericht en op Couleur Café teerde hij noodgedwongen op zijn oude successen, die naar onze smaak iets te gesuikerd waren.

Etana (Couleur Café)Luciano (Couleur Café)Luciano (Couleur Café)
Ook de Zuid-Afrikaanse rapper Tumi & de Volume kreeg ons niet direct overtuigd, maar in de Univers tent stond gelukkig een excellent reggae feestje op ons te wachten. Hoewel enkel Luciano op de affiche stond kregen we een dubbelconcert voorgeschoteld. De niet onaardige Jamaicaanse verschijning Etana verraste met een degelijke en melodieuze brok reggae, waarmee de weg alvast geëffend was voor Luciano die er een stevige lap op gaf: energiek, authentiek (met af en toe een onmiskenbare Marley-touch) en uitermate smakelijk. Zucchero lieten we voor wat het was en lieten ons gewillig meedobberen op de laatste en misschien wel strafste reggae act op Couleur Café 2008.

[ Couleur Café 2008 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag ]

reacties


‘t was weer een zaaalig feestje op couleur café...
kurt | 4 juli 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?