Couleur Café 2008 - zaterdag

Vuurwerk op Couleur Café 2008Couleur Café 2008Net zoals op vrijdag bleef Couleur Café ook op zaterdag gespaard van festival-onvriendelijk weer. Toen Couleur Café in de namiddag haar deuren open zette trakeerde de zon de kleurrijke festival­gangers op tropische temperaturen: het ideale kader voor een dik belegde boterham multicultureel vertier. Wegens het ontbreken van een extra paar ogen & oren moesten we op zaterdag noodgedwongen passen voor het programma in Electro World, maar ons concertspoor slingerde onverwoed verder tussen de Titan, Univers en Fiesta tent met alweer enkele bekende en onbekende gezichten op de planken. En zoals u dat van ons gewoon bent, zorgen we achteraf voor onze ongezouten mening en een handvol foto's.

Omar Perry (Couleur Café 2008)Omar Perry (Couleur Café 2008)SpokFrevo Orquestra (Couleur Café 2008)
SpokFrevo Orquestra (Couleur Café 2008)Kassav' (Couleur Café 2008)Kassav' (Couleur Café 2008)
Eerste halte: Omar Perry in de Univers tent. Als zoon van de exentrieke reggae legende Lee "Scratch" Perry is het geen sinecure om uit de schaduw van vaderlief te treden als je in zijn muzikaal voetspoor treedt — al doen de zonen van een groot aantal wereldmuziek-legendes het verrassend goed. En van Omar kunnen we hetzelfde zeggen: een gevarieerde — wat niet evident is in het genre — en snedige set reggae, ska & dancehall. Het daaropvolgende Franse chanson en de alternatieve rock lieten we links liggen, maar voor het Braziliaanse SpokFrevo Orquestra stonden we opnieuw paraat in de Univers tent waar we een podium tjokvol blazers aantroffen en tot onze verbazing evenveel stoeltjes. De carnavalsmuziek frevo komt uit Recife en is zowat het snelst gespeelde Braziliaans muziekgenre. Ondanks de stoeltjes zat er meer swung in hun set dan de gemiddelde rockband, netjes afgewerkt met een niet onaardige hap jazz. Van Brazilië naar de Antillen is op Couleur Café niet verder dan van de Univers naar de Titan tent. De zouk-maestro's van Kassav' hebben alles in huis om een verhit feestje te bouwen en dat hebben ze dan ook gedaan. Tot op het einde van hun set kon geen enkele heup de opzwepende zouk — die toch ergens banden moet hebben met de Afrikaanse zouglou — weerstaan. 

Zulu 9.30 (Couleur Café 2008)Zulu 9.30 (Couleur Café 2008)Raul Paz (Couleur Café 2008)
Raul Paz (Couleur Café 2008)Tiken Jah Fakoly (Couleur Café 2008)Tiken Jah Fakoly (Couleur Café 2008)
Ondertussen waren de oude bekenden van Zulu 9.30 in de Fiesta tent al ver door hun set. Hun typische mestizo mix van latin en reggae was ook deze keer weer best amuzant, maar wat ons betreft geen hoogvlieger. Ook de Cubaanse Parisien Raul Paz kwamen we al eerder tegen op ons festival-parcours en leek ons een stuk nuchterder dan de vorige keer, al blijft zijn act toch wat te gladjes naar onze goesting. Iets wat we niet kunnen zeggen van Tiken Jah Fakoly, de reggae parel uit de Ivoorkust én een onbetwiste tropicalidad.be favoriet. Enkele maanden geleden mochten we zijn oerdegelijke reggae nog aanschouwen in de AB en op Couleur Café wist hij ons — naar goede gewoonte hevig heen en weer joggend over het podium — alweer te bekoren. Klasse Afrikaanse reggae mét een niet te misverstane boodschap die hij tijdens Ouvrez les frontière uit de doeken deed. Omdat dat naadloos aansloot met het Immigratie thema op de 19de Couleur Café waren de organisatoren zo vriendelijk om daarvan een video-fragment op hun webstek te zetten. Meer van Tiken's visie in het boeiende interview met Tiken Jah Fakoly eerder dit jaar.

Body, Mind & Soul (Couleur Café 2008)Body, Mind & Soul (Couleur Café 2008)Los Van Van (Couleur Café 2008)
Los Van Van (Couleur Café 2008)Parno Graszt (Couleur Café 2008)Parno Graszt (Couleur Café 2008)
In de Fiesta tent kregen we Body, Mind & Soul uit Malawi voor de tweede maal voor de kiezen. Het leek alsof ze de dag ervoor het gros van hun kruid al verschoten hadden ofwel komt hun "voodjaz" gewoon beter tot zijn recht in het donkere & zweterige Electro World. De portie salsa van de dag werd in de Titan tent geserveerd door de doorgewinterde Cubaanse rakkers van Los Van Van. Ons verdict: een bijzonder degelijke & dansvloer­vriendelijke partij latin vibes, zonder al te veel verrassingen. Laatste halte: Parno Graszt in de Fiesta tent. Deze — trouwens enige — balkan-act op Couleur Café kennen we van op Balkan Trafik en ook op plaat doen ze het niet slecht. Verwar dit allegaartje uit Hongarije niet met een klassieke balkan-fanfare vol koperblazers. Met een tamboura, gitaren, accordeon, contrabas en jerry-cans als percussie instrument komen ze verrassend swingend uit de hoek. Een energieke & authentieke afsluiter van de tweede Couleur Café dag.

[ Couleur Café 2008 coverage op tropicalidad.be | vrijdag | zaterdag | zondag ]

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?