Sfinks Mixed 2010 - vrijdag

Sfinks Mixed 2010Sfinks Mixed 2010Hoewel Sfinks Mixed windstreekgewijs zo goed als de volledige 360° afdekt, zetten ze op de eerste festivaldag traditiegetrouw de Balkan in de spotlight. Of het nu de festival­vriendelijke zon, de 35ste verjaardag van het festival of de feestelijke line-up was die massaal veel volk naar het Boechoutse Molenveld lokte, daar zijn we nog niet uit — al zal het waarschijnlijk de combinatie van de drie geweest zijn. Toen wij het gezellige terrein met de vertrouwde geelrode tenten betraden werden door de eerste festivalgangers hang­matten aan de bomen geknoopt terwijl de twee Boechoutse rakkers van Tsiganisation project de eerste schuchtere Balkan aficionados naar de concerttent lokten.

Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)
Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)Merdan Taplak Orkestar (Sfinks Mixed 2010)
Vorig jaar nam DJ Merdan Taplak ook al deel aan de Balkan prelude van Sfinks Mixed, maar tegen­woordig heeft de plaatjesdraaier een schare muzi­kan­ten bijeen­gesprokkeld en het collectief om­ge­doopt tot Merdan Taplak Orkestar. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen, maar hij heeft die wat ons betreft niet echt kunnen inlossen. Met wisselend succes haalden ze een karrevracht 80's en 90's classics door hun Balkan molen. Geregeld verzopen de blazers in de bonkende beats uit Merdan's laptop, maar dat kon het Sfinks publiek klaarblijkelijk niet deren. Het show-element en de afsluitende Bregovic mash-up mochten er anders wel wezen.

Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)
Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010)
Goran Bregovic, dé headliner van de avond en als we ons al even mogen vergalopperen, één van de hoog­te­punten van het festival. Vanuit het publiek baanden twee blazers uit het Weddings and Funeral Orchestra zich een weg tot op het podium waar de rest van het schijnbaar afgeslankte orkest hun opwachtte. De trouwe Sfinks klant — vijf jaar geleden en op de legendarische modder-editie in 2000 was hij ook van de partij — dirigeerde zijn orkest door een ongemeen straffe set. De selectie songs die hij uit zijn indruk­wekkend oeuvre plukte beperkte zich niet enkel tot de bekende stampers als Mesecina of Gas Gas, er was ook ruimte voor het meer ingetogen werk uit Time of the Gypsies — klasse. Goran sloot zijn monsterset van ruim twee uur af met een dubbel­uitvoering van Kalasnikov en liet zo het goed opgewarmde Sfinks publiek achter in de kundige handen van Tsiganisation Project die er naar verluidt nog een stevig feestje van gemaakt hebben.

Sfinks Mixed 2010 op tropicalidad.be | affiche | verslag vrijdag | verslag zaterdag | verslag zondag

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?