De 10 strafste wereldmuziek concerten van 2010

Nu we de tien strafste wereld­muziek­albums van het afgelopen jaar hebben opgelijst kan een gelijk­aardig lijstje concerten niet uitblijven. Hoewel het afgelopen frontstage jaar op tropicalidad.be ietsje dunner dan gewoonlijk is uit­ge­vallen werd de selectie van de tien meest memorabele concerten er niet minder hartverscheurend op.

01
Salif Keita
Couleur Café
verslag
Salif Keita (Couleur Café 2010) Met zijn 61 jaar is Salif Keita niet meer van de jongste maar bewijst eens te meer dat hij nog steeds tot de grootsten van de Afrikaanse muziek behoort.
02
Balkan Beat Box
AB
verslag
Balkan Beat Box (AB) Deze sympathieke feestbende mét diepgang weet de traditionele balkan groove te rijmen met ingrediënten als klezmer en bhangra tot een uiterst aanstekelijke & dansbare mix.
03
Goran Bregovic
Sfinks Mixed
verslag
Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010) De muzikale ambassadeur van Servië zette samen met zijn Weddings and Funerals Orchestra op Sfinks wederom een gevarieerde en uiterst aanstekelijke monsterset van ruim twee uur neer.
04
Damian Marley & Nas
Couleur Café
verslag
Damian Marley & Nas (Couleur Café 2010) Hoewel rapper Nas bij momenten roet in het eten dreigde te gooien, bouwde Damian Marley mét stip het meest sfeervolle & verhitte feestje op Couleur Café.
05
Afrocubism
Bozar
verslag
Afrocubism (Bozar) Een schare topmuzikanten op het kruispunt van de Cubaanse en Malinese muziekcultuur levert onmiskenbaar muzikaal vuurwerk op.
06
Toto la Momposina
Sfinks Mixed
verslag
Toto la Momposina (Sfinks Mixed 2010) "La Gran Catadora", oftwel het boegbeeld van de Afro-Columbiaanse muziek heeft als podium­diva van niemand lessen te krijgen. Pure klasse.
07
Shantel & Bucovina Club Orkestar
Couleur Café
verslag
Shantel & Bucovina Club Orkestar (Couleur Café 2010) Net nu we dachten dat we op Shantel's muzikale recept uitgekeken waren, blaast de man die West-Europa de muzikale schatten van Oost-Europa leerde kennen ons opnieuw van onze sokken.
08
Rodrigo y Gabriela
Couleur Café
verslag
Rodrigo y Gabriela (Couleur Café 2010) In het op z'n zachtst gezegd impressionante gitaarspel van het Mexiaanse duo Rodrigo y Gabriela gaat er zowat een volledige ritmesectie en een halve backing band schuil.
09
Fool's Gold
AB
verslag
Fool's Gold (AB) ontdekking van het jaar, dit collectief uit L.A. dat niet enkel een aanstekelijk & werelds muzikaal brouwsel bottelt, maar dat ook aan een breed publiek kan slijten.
10
Matthew & Winston McAnuff
Couleur Café
verslag
Winston McAnuff (Couleur Café 2010) De hele hetse rond Beenie Man op Couleur Café deed behoorlijk wat stof opwaaien en het is nog maar de vraag of hij de ijzersteke reggae set van vervangers Winston en zoon Matthew McAnuff had kunnen toppen.

Tot zover mijn mening. Maar laat vooral horen welke wereld­muziek­concerten in 2010 u zijn bijgebleven. We zijn benieuwd!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?