Lentefestivals en -concerten
Terwijl de zomerfestivals nog stevig aan hun line-up aan het sleutelen zijn, openen de lentefestivals in de komende weken al hun deuren. Hoogtijd dus om even tussen hun affiches te snuisteren op zoek naar de betere wereldmuziekjes.Vorig jaar is Sfinks Mundial met de eer gaan lopen, maar dit jaar mag Mano Mundo (8-9-10 mei, Boom) terug het festivalsoeizoen aftrappen. Net als vorig jaar valt er weer veel te beleven, waaronder Daby Touré (die ons onlangs in het Zuiderpershuis verraste), Mec Yek, El Crème Glace Qués, Merdan Taplak (de DJ die laatst voor onze microfoon zat), Panjabi MC (het Brits bhangra fenomeen dat sinds Mundian To Back Ke wereldberoemd is geworden), Gori Ka Dance Orchestra en tenslotte Murga Armada (het kleurrijke muzikale circus dat we van de vorige editie nog kennen).
Kokopelli (15-16-17 mei, Gullegem) bloklettert ook dit jaar "open minded music festival" op hun affiche en dat klopt. Naast de vele DJ's (waaronder ook señor Taplak) ook heel wat live-acts zoals Ziggi & Renaissance Band (dancehall van bij de noorderburen), Kasbar, Les Buenas Ondas, Les Boukakes (Maroc-'n-Roll uit Algerije en Tunesië) en tenslotte niemand minder dan Mahala Raï Banda, een van dé Roemeense zigeunerfanfares — die we vorig jaar voor een interview konden strikken.
Geen gras, randanimatie of kleurrijke winkeltjes op de African Night (16 mei, Warande, Turnhout), maar wel twee straffe concerten op het programma. Het Canadese Souljazz Orchestra heeft na Freedom No Go Die en Manifesto terdege bewezen dat ze bakken afrobeat talent in huis hebben. Een aanrader. Het Congolese Odemba OK All Stars zorgt onder leiding van Dizzy Mandjeku voor een streep rasechte soukous en achteraf neemt DJ Baobab de afterparty voor zijn rekening.
Het accent van de wereldfestivaldag Sfinks Mundial (21 mei, Boechout) lijkt minder en minder op de muziek te liggen. Weinig bekend volk op de affiche dus, maar Sfinks zou Sfinks niet zijn als daartussen geen ontdekking zou zitten. Achtereenvolgens krijg je Haleh (Iranese triphop), La Sieste du Dromadaire (tangokwartet), Polylinguals (latino hip-hop), Fredy Massamba (afropop) en Parade Bagadski (funky fanfare) voorgeschoteld.
De line-up van het Leuvense Wereldfeest (30 mei, Leuven) wordt jaar na jaar spektaculairder. Dit jaar hebben ze het legendarische Orchestra Baobab — dat eind vorig jaar nog bewees dat ze nog steeds over de meest verfijnde en verslavende Afro-Cuban groove beschikt — kunnen strikken. Ook het Congelese soukous collectief Staff de Leaders, dat vorig jaar nog op de Couleur Café affiche stond, konden ze overtuigen om naar Leuven af te zakken. Verder nog het Russische Karl Hlamkin & Ogneopasno Orkestra, een streep reggae met O.N.E.S.T.Y. en Los Callejeros, die met El Camino es el Destino een feestelijk debuut neerzette.