De 10 strafste wereldmuziek concerten van 2012

Hoewel we halverwege vorig jaar de pauzeknop van de frontstage rubiek moesten indrukken, bleek onze zwerf­tocht doorheen concert- en festivalland lang genoeg te zijn om daaruit tien memorabele wereld­muziek­concerten te vissen. En voor we het nog durven vergeten: een bijzonder boeiend en muzikaal 2013 gewenst!

01
Jungle by Night
De Roma
verslag
Jungle by Night (De Roma) Deze negen jonge knapen uit Amsterdam hebben het afrobeat virus meer dan stevig te pakken. Live beschikken deze jochies over een verbluffend dynamisme dat ons geregeld met open mond liet staan; ongemeen straf.
02
Bonga
Sfinks Mixed
verslag
Bonga (Sfinks Mixed) Het was de eerste keer dat we deze grootmeester uit Angola mochten aanschouwen en we kregen duidelijk geen genoeg van zijn intense en toch rustig heupwiegende songs: puur vakmanschap.
03
Jaojoby
Afro-Latino festival
verslag
Jaojoby (Afro-Latino festival) Ook van het opzwepende 6/8 ritme van de salegy grootmeester uit Madagascar (inclusief zijn eindeloos gehuppel en onmetelijke glimlach) konden we geen genoeg krijgen.
04
Mokoomba
Couleur Café
verslag
Mokoomba (Couleur Café) De opzwepende act van deze heren uit Zimbabwe fleurde de lichtjes tegenvallende Couleur Café editie op.
05
Groundation
AB
verslag
Groundation (AB) Dit reggae-collectief uit Californië blijft na al die jaren een ongemeen straffe live band en heeft één van de origineelste en toch authentieke reggae-recepten.
06
Stephen Marley
Couleur Café
verslag
Stephen Marley (Couleur Café) Na Damian en Ziggy was het dit jaar de beurt aan Stephen Marley om Couleur Café af te sluiten: een meesterlijke sound en universele feel-good vibes.
07
Internationals
Afro-Latino festival
verslag
Internationals (Afro-Latino festival) De inlandse skankers zijn terug van weggeweest met een nieuwe plaat en twee extra muzikanten in de rangen: vintage ska op z'n best.
08
Flavia Coelho
Sfinks Mixed
verslag
Flavia Coelho (Sfinks Mixed) Deze kleine Braziliaanse Parisienne en haar kenmerkende up-tempo mélange van dancehall en bossa nova als meer breekbare nummers marcheer­den wonderwel op het Sfinks podium.
09
JuJu
Zuiderpershuis
verslag
JuJu (Zuiderpershuis) Ons favoriet wereldculturencentrum moest afgelopen jaar nood­ge­dwongen de boeken neerleggen, maar ook deze keer leverden ze met deze clash tussen de Westerse en Afrikaanse blues een memorabel concert af.
10
Tommy Tornado
Afro-Latino festival
verslag
Tommy Tornado (Afro-Latino festival) De saxofonist van Rude Rich & the High Notes, (dé Nederlandse reggae backing band), wist ons vlotjes te overtuigen met hun solide roots reggae en ska met héérlijke blazers­partijen.

Tot zover mijn mening. Maar laat vooral horen welke wereld­muziek­concerten in 2012 u zijn bijgebleven. We zijn benieuwd!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?