De heetste plaatjes van 2007

Nadat Tim de laatste lichting plaatjes van 2007 door de molen gedraaid heeft, en Pieter alvast de hoogtepunten van het live gebeuren op een rijtje gezet heeft, kan een best-of van het in 2007 ontdekte studiomateriaal niet uitblijven. Om onze eigenzinnige en volstrekt subjectieve selectie een zweem van wetenschappelijke onderbouw te geven, en om geen rangschikking te moeten maken van genres zo uiteenlopend als garifuna tot congotronics, krijg je een top drie uit de drie continenten, met nog een extraatje uit de compilatie, remix en ander postproductief genutsel-bak.

Afrika

Habib Koité
Afriki
Koité is geen veelschrijver, maar als hij met een plaat op de proppen komt, is het gegarandeerd raak: ook Afriki is weer een pareltje van intense desertblues, waar hij zijn meesterlijk gitaarspel weeral combineert met innemende zang waar het hete woestijnzand doorheen gloei. Ook houdt hij zich bezig met het organiseren van concerten en festivals allerhande en dat kunnen we bijzonder appreciëren
Tiken Jah Fakoly
L'Africain
De drie wijzen van de Afrikaanse rootsreggae kwamen elk met een knoert van een plaat aandraven. Voor Lucky Dube was dat tragisch genoeg vlak na zijn dood. We gaven hem met veel plezier een plaatsje in de top drie, ware het niet voor Tiken Jah. Opzwepende reggae, met tal van zijsprongetjes en een schare gastmuzikanten. Daar kan Alpha Blondy wat mij betreft niet tegenop. En ook zijn sneer naar land- en genre-genoot vind ik wel erg onder de gordel.
Orchestra Baobab
Made in Dakar
De heren uit Dakar doen het rustig aan, maar dat is op hun leeftijd volstrekt ongevaarlijk. Tenslotte zijn ze Specialist in all styles, en dat moet rijpen. Antieke klasse met een vleugje melancholie. Appellation controllée de Dakar oftewel pure African vintage.
Compilatie
The very best of Ethiopiques
De vergeten hoorn van Afrika verrast met een bloemlezing uit de rijke muzikale geschiedenis van Addis Abeba. Aanstekelijke funky en jazzy grooves met een belerend vingertje dat leert dat Ethiopié meer is dan koffie en rasta's.


Amerika's

Fonseca
Corazon
Vrouwelijk Colombia valt in zwijm voor deze jonge halfgod, en de andere helft van het land reailseert zich dat de knappe jongen nog kan zingen ook. Met Fonseca ligt de cumbia en vallenato in vakkundige handen. Voor een zwoel, sensueel en tropisch feestje ben je aan het juiste adres. Lagartija Azul was alvast mijn favoriete zomerhit.
Stephen Marley
Mind Control
Nummer twee in de nieuwe generatie Marley's stond jaren achter de knoppen bij de producties zijn broers en besloot pas vorig zelf achter de microfoon te kruipen. Doodzonde. Over smaak valt te twisten, maar dat Stephen talent zat heeft valt niet te betwijfelen. Eigentijdse reggae, hiphop en raggamuffin met tongue in cheek hints naar de muzikale erfenis van zijn vader.
Andy Palacio
Watina
Op een bepaald moment werd de hype rond Palacio me wat teveel, maar dat hij de WOMEX Awards won is niet meer dan verdiend. Niet enkel krijgt hij de prijs van muzikale antropologie, hij weet de garifuna op een frisse en zeer toegankelijke manier te verpakken.
Compilatie
Fania DJ Series
Tot onze spijt geraken heel wat uitmuntende plaatjes niet tot op onze website - onze vrije tijd is beperkt en ook andere verantwoordelijkheden vragen hun aandacht. Bij deze zetten we alvat een groot onrecht recht: Gilles Peterson, BBC DJ par excellence, koos zijn favoriete sounds uit de rijke collectie van het legendarische fania label. Funky, jazzy, salsa vibes, met hier en daar een zweem eighties glam. Klasse.


Europa

Roy Paci
SuoNoGlobal
Het enfant terrible van de van de ska begon zijn carriere als jazz-trompettist, maar Don Roy heerst nu als een ongenaakbare godfather over een goed geoliede Aretuska-organisatie die probleemloos ska, reggae, hiphop en mestizo uit de mouw schudt. De grote contender was Manu Chao, maar La Radiolina was net iets teveel knip- en plakwerk. Maar als troostprijs draaide ook Paci een gastrolletje voor de patchanquero in de mix.
Gogol Bordello
Super Taranta
Over enfants terribles gesproken. We leerden Gogol Bordello pas dit jaar kennen, maar ze sloegen in als een bom. 2007 was ongetwijfeld het jaar van de revival van de Balkan, maar tussen de Shantels, Balkan Beat Boxes, Markovic'en, Va Van Fahre's, steelt dit zootje ongeregeld toch de show. Ze komen dan wel uit New York, maar hun muziek is een oerkreet uit het eigentijdse Oosteuropa.
Mala Vita
Disorganizzata
In de categorie van de nieuwkomers waren de ventiladores van La Troba Kung-Fú grote kanshebbers, en Pieter kon hun vurige gitaren live best smaken. De keuze voor Mala Vita is dan ook geheel subjectief, maar de Nederlandse bende bleef meer dan een week in mijn iPod plakken. Vakkundig geproduced door Gambeat van Radio Bemba in de Barcelonese studios, is Disorganizzata een heerlijke mix van punk, balkan, patchanka, hiphop met een Italiaans accentje.
Gaudi and Nusrat Fateh Ali Khan
Dub Qawwali
In de sectie remixes krijgt de Engelse DJ Gaudi toch wel een speciale vermelding. Niet dikwijls zulk een fascinerende combinatie van uiteenlopende stijlen gehoord. Gaudi voorziet Ali Kahn's qawwali geraffineerd van reggaeritmes en dubsounds en creëert zo een coole en hippe loungeplaat.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?