Meridian Brothers - Desesperanza

Meridian BrothersDe elektronische muziek is duidelijk aan een opmars bezig in he Zuid-Amerikaanse subcontinent. Na releases als Future Sounds Of Buenos Aires en Oi! A Nova Musica Brasileira!, kregen we nu deze Desesperanza ("wanhoop") van Meridian Brothers in de bus. Desesperanza, een project van de Colombiaanse muzikant Eblis Alvarez, is simpelweg samen the vatten als "latin music in space". Cumbia, salsa en een hoop andere Latijns-Amerikaanse genres worden met stemvervormers, samples en elektronica de eenentwintigste eeuw in gekatapulteerd! Beetje vreemd maar wel leuk!

www.meridianbrothers.com | www.soundwayrecords.com

Shantel & Bucovina Club Orkestar @ AB

Anciènne Belgique"His name is Peter and I asked him if we should stop the show. He said 'No, keep going'. So, here we go, especially for Peter, one more time Planet Paprika". En we hoorden voor de tweede keer Planet Paprika; misschien wel het minste nummer van de set, maar allerminst een dieptepunt in het optreden, want het concert was wild en energiek. Van bij het begin met Mahala Rai Banda's Mahalageasca had Shantel het publiek mee én aan het dansen. Verfijnd kon je het optreden niet echt noemen, maar een feest was het zeker.

Lees verder

UTZ - Miniatura!

UtzUTZ is het geesteskind van Renato Baccarat, een naar Brussel uitgeweken Braziliaan. Samen met enkele verwante zielen (Al Davidson - fluit, Marc De Vreese - Trompet, Thomas Champagne - saxofoon, Sebastien Van Hoey - trombone, Dorian Palos - bas en Yves Peeters - drums) richtte hij een Braziliaans geïnspireerde band op waarmee hij Miniatura! opnam. Je zou UTZ kunnen omschrijven als een Braziliaanse jazzrock band, maar ook van Braziliaanse genres als samba en bossa-nova zijn op Miniatura! flarden terug te vinden en voor Pirata schakelen ze zelfs even over op een leuke reggaebeat!

Wie deze beloftevolle nieuwe band zelf eens aan het werk wil zien kan op 1 december aanstaande terecht in Espace Senghor waar UTZ hun debuutalbum Miniatura! officieel komen voorstellen.


www.mutzik.com | www.blankollectif.be

Takana Zion - Kakilambe

Takana ZionKakilambe (de naam van een traditionele dans in Mali en Guinee, maar de term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar verschillende afrikaanse percussieritmes) is tegelijk Takana Zion's meest Afrikaanse en eclectische (rock, pop, dance, electro, ...) release tot nog toe. Opener Abada begint als een traditioneel akoestisch West-Afrikaans nummer met alleen een balafon als begeleiding en gaat dan plots over in een dance­hall­ritme met piano en percussie. Ook tracks als Gongoli en het jazzy Yirindinn Houmba zijn van dezelfde strekking. Met Mama Africa, een nummer waarin hij een dubstepritme combineert met Afrikaanse instrumentatie, heeft Takana Zion a.k.a. 'African Sizzla' zijn droom om ooit een nummer met Sizzla op te nemen laten uitkomen. Ce Matin is het enige nummer waarin Zion volledig in het Frans zingt en verbazend genoeg klinkt als Pierpoljak. Helaas staan er ook stinkers op Kakilambe en We Stronger een dancenummer met MTV-allures hoort zeker in die categorie. N Krili is wat van dezelfde strekking, maar werkt om de één of andere reden dan weer wel. Kakilambe werd in amper twee weken opgenomen in Takana's thuisland Guinee-Conakry en laat duidelijk horen dat Takana Zion meer is dan alleen maar een reggaeartiest.

www.rkf-production.com

Kiki Gyan - 24 Hours In A Disco 1978-82

Kiki GyanNet als u dacht al alles gehad te hebben, schotelen wij u graag wat Ghanese disco voor. De Ghanese multi-instrumentalist Kofi Kwarko 'Kiki' Gyan (overleden in 2004) diende eerst bij de Ghanese superformatie Osibisa om daarna als sessiemuzikant in het Londense nachtleven te verdwijnen. Eind jaren zeventig, in volle disco craze, produceerde Gyan een aantal disco-singles die hem voor korte tijd tot een ster in het genre bombardeerden en nu voor de eerste keer samen op een album zijn verzameld. Met nummers van tussen de zes en tien minuten lang is dit disco zoals disco moet klinken. De Tony Manero's onder u weten wat gedaan!

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Lëk Sèn - Lëk Sèn EP

Lëk SènAls voorsmaakje op zijn in 2013 te verschijnen opvolger voor Burn, presenteert de Senegalese cross-over artiest Lëk Sèn ons alvast een voorproefje in de vorm van een 4 tracks tellende titelloze EP. Het akoestische Ndobine (de Senegalese benaming voor een lokale zwarte zangvogel en dus min of meer Lëk Sèn’s versie van Blackbird van The Beatles) bezorgt kippenvel en ook het reggaeduet met veteraan Clinton Fearon Maney is een aanrader. Laat dat nieuwe album maar komen!

www.chaptertworecords.com

Habib Koité & Eric Bibb - Brothers In Bamako

Habib Koite & Eric BibbBij deze Brothers In Bamako zit het hem allemaal in de lettercombinatie BIB. Vooreerst is er natuurlijk Contrejour-boegbeeld HaBIB Koité; die ging voor de gelegenheid samenwerken met de Amerikaanse blues- en folkartiest Eric BIBb en ook in de titel van het album, Brothers In Bamako komt dezelfde lettercombinatie nog eens terug. De muzikale broederschap van Koite en Bibb gaat terug tot in 1998 toen de twee elkaar leerden kennen tijdens de opnames voor het Mali To Memphis album (Putumayo World Music, 1999) en eigenlijk is deze Brothers In Bamako dan ook niet meer dan een verderzetting van dat project. Zowel muzikaal (banjo en ukelele broederlijk naast de gitaar van Habib en de fileh of kalebaspercussie van Mamadou Kone) als inhoudelijk (in opener On My Way To Bamako zingt Eric Bibb hoe zenuwachtig hij wel is omdat het zijn eerste trip richting Afrikaanse continent is en in L.A., het antwoord van Habib, leren we hoe de Malinees vooral van de tequila in Californië houdt) creëren Koite en Bibb de perfecte symbiose tussen de Amerikaanse blues en folk en de Mali blues. Niet nieuw, want al eerder in de praktijk gebracht door bijvoorbeeld Toumani Diabate en Taj Mahal (Kulanjan, Hannibal, 1999) of Ali Farka Toure en Ry Cooder (Talking Timbuktu, World Circuit, 1994), is dit album alweer een mooie illustratie van de universele taal van de muziek. Het album integraal beluisteren kan je op spotify.

Op 20 november kun je beide heren aan het werk zien in het Cultureel Centrum van Oudergem.


www.habibkoite.com | www.ericbibb.com | www.contrejour.com