Ska Cubano - Ajiaco

Ska Cubano - AjiacoIk heb mijn feestplaat gevonden voor deze zomer. Het zou moeten zijn dat iemand bijzonder straf uit de hoek komt volgende maand, anders zitten Natty Bo en de zijnen gebeiteld voor de nominatie van de officieuze tropicalidad.be sound­track van de zomervakantie. Aan de stroom electro-getinte ontdekkingen lijkt de laatste maanden geen eind te komen (Nortec Collective, Gilles Peterson, DJ Dolores, ...) maar Ajiaco spant wat mij betreft de kroon. Een reeks world-savvy DJs, van sambafunk pioniers Da Lata tot de ons welgekende DJ Dolores, ging met de tracks van Ska Cubano en Ay Caramba aan de slag en tonen dat een remix-album even sterk kan zijn als het origineel.

Lees verder

3MA: Rajery, Ballaké Sissoko & Driss El Maloumi

3MA: Rajery, Ballaké Sissoko & Driss El Maloumi3MA brengt de muzikale tradities van Oost-, West- en Noord-Afrika samen. Zowel Rajery (valiha-speler uit Madagascar, Ballaké Sissoko (kora-speler uit Mali) als Driss El Maloumi (oud-speler uit Marokko) zijn autoriteiten op hun eigen snaar­instrument en gingen samen op zoek naar hun muzikale grootste gemene deler. Het toeval wil dat de drie landen met "MA" beginnen, dus een groepsnaam was snel gevonden.

De goedlachse Rajery wist ons begin dit jaar in de Molière moeiteloos te overtuigen van zijn talent. Ballaké Sissoko en Driss El Maloumi deden bij ons minder belletjes rinkelen al lijken beide heren bij nader onderzoek hun sporen in het wereld­muziek-landschap verdiend te hebben. 3MA is een ingetogen plaat die misschien niet iedereen direct zal aanspreken. Nochtans heeft de plaat voor de aandachtige luisteraar heel wat te bieden. Op veel nummers wedijveren Rajery's valiha en Sissoko's kora beiden om de hoofdnoot, terwijl de diepe klank van Maloumi's oud het geheel in balans houdt. De up-tempo titeltrack 3MA is daar een uitgelezen voorbeeld van — en gelijk ook één van mijn favorieten op 3MA. Niet dat Maloumi voortdurend in de schaduw van zijn collega's staat want op Rania doet hij het solo en dat gaat 'm bijzonder goed af. In Kouroukanfouga gaat Maloumi eveneens met de hoofdrol lopen, al loopt het daar wat mij betreft wat mank. 3MA is zo'n plaat die beter en beter wordt naarmate je er meer naar luistert, al moet ik toch bekennen dat het vrolijke getokkel van Rajery mij toch het snelst overtuigt.

Een 3MA-voorsmaakje vonden we in de vorm van dit concert-fragment van op de Music Meeting in Nijmegen — meer op NPS Output.

Pacifika - Asuncion

Pacifika - AsuncionMet zo'n wereldmuziekweblog moet je af en toe oppassen dat je niet te serieus uit de hoek komt. Natuurlijk zijn we een beetje gebeten door authenticiteit. Heruitgaves van krakende oldtimers uit stoffige, vergeten kelders van Addis Abeba, Lagos of Brazzaville ontsteken op het tropicalidad.be-hoofdkwartier een enthousiasme dat zelfs Indiana Jones niet aan de dag legt voor een versteende apenschedel. Maar al kan een beetje nostalgie geen kwaad, ook Radio 2 draait niet constant Will Tura. Nieuwe trends worden immers meer bepaald door de populariteit van de lokale platenboer dan door de archieven van statige platenlabels. Vandaar dat ik even mijn commerciële bril moest opzetten om Asunción beter te appreciëren. De toegankelijke global pop van de debuutplaat van Pacifika heeft wereldmuziekarcheologisch weinig om het lijf, maar doet het wel uitstekend in de charts, en ze kan best smaken op een rustige zondagnamiddag, al dan niet met de bijhorende cocktail.

Lees verder

Interview met Minyeshu in het Zuiderpershuis

Zuiderpershuis (Antwerpen)Interview met Minyeshu (Zuiderpershuis)Als reggaeliefhebber en Rastafari heeft Ethiopië — het land van Zijne Keizerlijke Hoogheid Haile Selassie I de Leeuw van Judah maar ook van de Koningin van Sheba of zelfs van Lucy, één van onze oudste voorouders — altijd al een mysterieuze aantrekkingskracht op mij uitgeoefend. Eeuwenlang wist het land haar cultuur vrijwel voor de rest van de wereld verborgen te houden en het is dan ook weinig verwonderlijk dat ook de Ethiopische muziekcultuur zich haast uniek ontwikkelde. Zelfs bij fanatieke wereldmuziekliefhebbers is Ethiopische muziek vaak maar weinig bekend en in het westen moeten we het meestal stellen met grote namen als Mahmoud Ahmed of Aster Aweke.

Maar nu is er dus Minyeshu, een in het Nederlandse Eindhoven terechtgekomen Ethiopische die met haar tweede album Dire Dawa een eigen verfrissende kijk geeft op de Ethiopische cultuur. Tijdens de pauze van haar gesmaakt concert in het Zuiderpershuis was Minyeshu zo vriendelijk om ons even te woord te staan.

Lees verder

Les Bantous de la Capitale - Bakolo Mboka

Les Bantous de la Capitale - Bakolo MbokaDe grote West-Afrikaanse orkesten van weleer zijn aan hun twee jeugd toe, zo blijkt. Orchestra Baobab uit Senegal herenigde in 2001 en bracht sindsdien pareltjes als Specialist in all styles en Made in Dakar uit. Bembeya Jazz uit Guinée deed hetzelfde in 2002 met Bembeya en nu zijn Les Bantous de la Capitale aan de beurt. In 1959 speelden deze heren hun eerste concert in Brazzaville, de hoofdstad van het huidige Congo. In augstus 2004 (45 jaar later) kwamen de ondertussen behoorlijk oude knarren terug bijeen om een plaat op te nemen.

Lees verder

tropicalidad.be op de cover van Mixed-Beyond

Mixed Beyond — mei/juni/juli 2008Na een lange wereld­muziek­stilte in het tijdschriften­landschap van de lage landen, doken vorig jaar bij onze noorderburen plots twee gloednieuwe wereld­muziek­magazine's op: Mixed en Beyond. Die gelijktijdige lancering heeft ook de bedenkers van beide bladen verbaasd, die logischerwijze de koppen bij elkaar staken om het beste van de twee moederbladen te bundelen in één magazine. Mixed-Beyond is het resultaat.

De allereerste editie viel vorige week in onze bus. Net zoals zijn voorganger Mixed is het magazine een streling voor het oog en tot aan de rand gevuld met wereldmuzieknieuws, -reportages en -recensies die bijzonder goed aansluiten met wat er hier op tropicalidad.be verschijnt. Niet geheel ontoevallig prijkt een foto van de hand van uw trouwe frontstage reporter op de cover van het tijdschrift. De foto in kwestie is er eentje van de afrobeat-god in wording Seun Kuti op de jongste editie van Polé Polé Beach. Naast de reportage over de muzikale erfenis van The Black President (Fela Kuti) vinden we in de eerste Mixed-Beyond ook artikels over Baaba Maal, Balkan Beatbox en Ghalia Benali.

Mixed-Beyond is in ons land ondertussen te koop in de betere tijdschriftenwinkel voor 5,95 €.

tropicalidad.be foto-expo in Sfinks café

Sneak preview foto-expo — Konga Vibes op Couleur Café 2007SfinksVoor wie hier op tropicalidad.be wel eens door de vele concert- en festivalverslagen snuistert zal het wellicht geen verrassing zijn dat uw trouwe reporter niet alleen een zwak heeft voor wereldse muziekjes, maar ook voor fotografie en concert-fotografie in het bijzonder. Het precaire metier om concerten op foto vast te leggen is ongemeend boeiend en het is dan ook niet zonder enige trots dat ik deze zomer enkele van die beelden in het Sfinks café in Boechout mag exposeren. Bij deze is iedereen vriendelijk uitgenodigd op de opening van de tentoonstelling op zaterdag 31 mei of in de periode daarna (tot 12 september) om een kijkje te komen nemen.

Zonder de sympa­thieke medewerking van tourmanagers, concert- en festivalorganisatoren (en niet in het minst de mensen van Sfinks) had ik noch de mogelijkheid, noch de mooie plekjes kunnen bemachtigen om naar hartelust concert-plaatjes te kunnen schieten — ¡muchas gracias!

Lees verder

Mano Mundo 2008 - zondag

Mano Mundo 2008Mano Mundo 2008Dag twee van het door de weergoden gezegende lentefestival in Boom. Net zoals de eerste festivaldag her­bergde De Schorre op zondag wederom aanzienlijke hoeveelheden kleurrijke festivalgangers. Ondanks de overdaad aan workshops, fleurige hebbe­dingen, kruidige spijzen, exotische sapjes, fanfares & acrobaten allerhande kozen we ook op de zondagseditie van Mano Mundo resoluut voor de muziek. We stonden dan ook met bijzonder veel plezier in de bloedhete frontstage en zagen de gevarieerde line-up vlak voor onze neus (en lens) de revue passeren — men volge mijn stoffig spoor.

Lees verder

Interview met Zeker Weten in de Arenbergschouwburg

Interview met Simon Pleysier (Zeker Weten) in de ArenbergschouwburgArenbergschouwburgZeker Weten? Wij waren alvast overtuigd vanaf zowat het eerste moment en bij de voorstelling van het debuutalbum in de Arenberg­schouwburg van dit opzwepende project van Frits Standaert en Simon Pleysier moesten we gewoon bij zijn. Na een geslaagde set wou die laatste ons maar al te graag te woord staan over het hoe en waarom.

Lees verder

Mano Mundo 2008 - zaterdag

tijdens Antwerp Gypsy-Ska Orkestra (Mano Mundo 2008)Mano Mundo 2008De Schorre in Boom deed afgelopen weekend weer dienst als groene oase alwaar Mano Mundo zich in duizend kleuren en onder een stralend blauwe hemel zijn gezellige zelf kon wezen. Het sympathieke mondiale gezinsfestival kon na de weerperikelen van vorig jaar verdiend genieten van ideale festival­temperaturen (lees: knoertheet). Hun muzikale line-up zag er eveneens zonnig uit en samen met 80.000 mede-bezoekers kwamen ook wij massa's ogen, oren en handen te kort. Wat we wél gehoord en gezien hebben vatten we graag voor u samen in ons eerste Mano Mundo verslag. Ons zondags wedervaren hebt u bij deze nog van ons te goed.

Lees verder

Affiche Couleur Café en Afro-Latino festival compleet

Nu de lente-festivals onder de tropische zon hun deuren openen, sleutelen de eerste zomer-festivals aan de laatste details van hun line-up. Zowel Afro-Latino festival (op 21-22 juni in Bree) als Couleur Café (op 27-29 juni in Brussel) hebben hun affiche ondertussen compleet. De eerste namen kreeg je een tijdje terug al kado, hoogtijd dus om in hun laatste aanwinsten te snuisteren.

Afro-Latino festivalVieux Farka Touré (Flagey 2007)Het Limburgse Afro-Latino festival bewaarde hun smakelijkste namen tot op het einde. Vieux Farka Touré bijvoorbeeld, de zoon van wijlen Ali Farka Touré die met zijn naamloos studio-debuut en een ijzersterk concert in Flagey zich prompt tot tropicalidad.be-held ontpopte. Ook de Mozambikaan Neco Novellas is hier niet onbekend en de afropop van het Kempische Zeker Weten is lichtelijk wereldberoemd op onze webstek.

Ook de latin-lovers komen op Afro-Latino aan hun trekken met Ozomatli (licht ontvlambare party-latin uit de VS), DLG (urban salseros uit de VS), La Excelencia (de van Fania bekende salseros brengen op Afro-Latino een tribute aan meester-conguero Ray Barretto), Sergent Garcia (dé Parijs-Spaanse salsa-muffin) en LA-33 (puur en onversneden salsa uit Colombia).

Couleur CaféTiken Jah Fakoly (AB, 2008)Ook Couleur Café schudt op het laatste moment nog enkele aan­gename aanvullingen op de driedaagse line-up uit hun mouw. De Duitser Gentleman, Jamaicaan Luciano en Ivoriaan Tiken Jah Fakoly verzorgen respectievelijk voor de betere streep dancehall, roots reggae en oerdegelijke afrikaanse reggae. De onverslijtbare Kaapverdische diva Cesaria Evora mag zich terecht één van de headliners van het festival noemen. Ook het Hongaarse Parno Graszt (één van de ontdekkingen op Balkan Trafik) en de Egyptische zangeres-buikdanseres Natacha Atlas (die we dit weekend op Mano Mundo voor u gaan voorproeven) zijn bijzonder welkom op de CC affiche.

In een poging om onze onstilbare honger naar tropische muzikjes te stillen kijken we op beide zomerfestivals naast de ronkende namen uiteraard ook uit naar onbekend talent zodat we met een beetje geluk met enkele ontdekkingen huiswaarts mogen keren. U leest er alles over in onze festival-verslagen die binnenkort de frontstage rubriek zullen overspoelen.

Nortec Collective - Tijuana Sound System

Nortec Sound SystemUw vliegende reporter zit op dit ogenblik ergens in het hinterland van Chicago. Niet meteen het mekka der tropicalia, en mijn wereldmuziek-gen kijkt dan ook reikhalzend uit naar de stop in Venezuela volgende week, waar er qua tropische klanken meer te beleven valt. Maar zover hoef je het niet te zoeken. Een beetje verder naar het oosten, in New York, weet men met fusion wel raad, en veel van die excellente releases geraken ook tot bij ons in de winkelrekken. Een tweede optie is het zuidelijk te gaan zoeken. Over de muziek van mijn huidige zuiderburen zijn we ook wel te spreken, en na even snuisteren in de karige wereldmuziekafdeling van de lokale fnac, kan ik nog een favoriet aan mijn lijstje toevoegen. Het Nortec Collective zet Tijuana op mijn muzikale wereldkaart, met een eigentijdse electro/techno versie van de traditionele norteño.

Lees verder

Seun Kuti & Fela's Egypt 80 - Many Things

Seun Kuti + Fela's Egypt 80 / Many ThingsSeun Kuti (Polé Polé Beach 2007)Oluseun Anikulapo Kuti, ofwel Seun Kuti kruiste voor het eerst ons pad in augustus 2005 op het Sfinks festival en sindsdien volgen we deze jong(st)e telg uit de Kuti-clan op de voet. Een jaar later speelde hij de sterren van de hemel op Couleur Café en nestelde zich daarmee moeiteloos in de top 5 van het 2006 zomer­festival seizoen. Ook vorig jaar (op Polé Polé Beach) konden we niet aan onze jaarlijkse portie aanstekelijke afrobeat weerstaan. Al die tijd gingen we dapper op zoek naar een plaat van deze illustere Seun Kuti, maar driewerf helaas. In juni vorig jaar moesten we het stellen met de vinyl-single Think Afrika & Na Oil, maar desondanks bleven we reikhalzend uitzien naar een full-album op een handig blinkend schijfje. Deze maand is het eindelijk zo ver en kunnen we nagaan of Many Things de torenhoge verwachtingen kan inlossen.

Lees verder

Interview met Marko Markovic in CC De Warande

Interview met Boban (links) en Marko (rechts) Markovic in CC De WarandeWat doe je als je als muzikant al zowat alle titels en prijzen gewonnen hebt die er te winnen vallen? Voor Boban Markovic, de Servische meester van de zigeunertrompet (Golden Trumpet, First Trumpet en Best Orchestra op het Guca festival), was de keuze snel gemaakt: de fakkel doorgeven aan zijn zoon Marko. Ondertussen maakt het duo alweer enkele jaren zij aan zij de internationale podia onveilig met hun opzwepende brass­band­muziek. Bij hun recente passage in CC De Warande in Turnhout, wisten we Marko te overhalen voor een kort gesprek. Boban had die avond last van een zere keel en liet het woord graag over aan zijn zoon.

Lees verder

Toumani Diabate - The Mande Variations

Toumani DiabateMet The Mande Variations stelt koravirtuoos Toumani Diabate ons deze maand zijn eerste soloalbum in ruim twintig jaar voor. Soloalbum is in dit geval wel heel letterlijk te nemen, want meer dan Diabate's kora krijgt u op dit album niet te horen. Gelukkig beheerst de meester zijn instrument echter zo goed dat hij er moeiteloos een album lang mee kan boeien. Toumani gebruikte voor de opnames van The Mande Variations welgeteld twee instrumenten; twee kora's die bijna symbool staan voor zijn muzikale carrière: de ene een veertig jaar oud traditioneel instrument met lederen stemkoorden dat hij nog van zijn vader kreeg en de ander een modern zelfontworpen instrument met een geheel nieuwe toonzetting. Eigenlijk doet de man constant drie dingen tegelijk: de baspartij, de begeleiding en tenslotte nog een dosis vrije improvisatie. The Mande Variations is zowat het dichtst dat Afrikaanse muziek klassieke muziek kan benaderen en tegelijk is wat Toumani Diabate doet sterk verwant aan de Amerikaanse jazz. Toumani concerteert de volgende weken maar liefst tweemaal in ons land (op 11 mei in de Brusselse AB en op 15 mei in het Antwerpse Zuiderpershuis) en er niet bij zijn is eigenlijk geen optie!

www.worldcircuit.co.uk