Baaba Maal - On The Road 'Edition Bootleg' Live

Baaba Maal - On The Road 'Edition Bootleg' LiveOf hij nu op het podium staat met een 70-koppig orkest of een minimalistische, akoestische bezetting, de Senegalese superster Baaba Maal staat garant voor meesterlijk intense live acts. Niet voor niets zette Pieter het optreden op Sfinks vorig jaar op één in zijn top 10 voor 2007. Live at the Royal Festival Hall, een opname van het legendarische optreden in London in juli 1999, is een bloedmooie sublimatie van zo'n alle-registers-open concert. Met On The Road krijgen we nu in de vorm van een officiële bootleg, een bloemlezing uit de akoestische hoogtepunten van Baaba Maals carrière. Het feit dat het album enkel als download (en voor de nostalgici, op vinyl) te verkrijgen is geeft het een exclusief tintje, maar dat zou voor de tropicalidad.be-lezer geen drempel mogen zijn.

Lees verder

tropicalidad.be foto-expo: de laatste dagen!

Sneak preview foto-expo — Zulu 9.30 op Polé Polé Beach 2007Sneak preview foto-expo — Konga Vibes op Couleur Café 2007
Voor wie een zwak heeft voor kleurrijke beelden van kleurrijke muziekjes uit kleurrijke landen hebben we een duidelijke boodschap: rep u stante pede naar het (trouwens uiterst gezellige) Sfinks Café in Boechout alwaar nog tot 12 september de tropicalidad.be foto-expo loopt. Daar krijg je een uitgelezen collectie concert-foto's voorgeschoteld, ge­foto­grafeerd en samen­gesteld door uw trouwe frontstage reporter.

SfinksAlle praktische info vind je hier of op de Sfinks webstek. We hopen u alsnog in grote getale te mogen verwelkomen.

Klara.be verruimt haar muzikale horizon

Klara.beToumani Diabaté op het folkfestival Dranouter in 1989Voor velen staat Klara synoniem met klassieke muziek. Maar sinds dit voorjaar sluit de Klara website, die een complete makeover ondergaan heeft, tal van culturele disciplines in de armen, waaronder ook wereldmuziek — anders had u dit niet op tropicalidad.be gelezen. Na wat ploegen door hun multimediale webstek stootten we al snel op een hele rits interessante video's en geluidsfragmenten, waaronder enkele memorabele wereld­muziek-stukjes uit het VRT-archief. Hieronder alvast een overzichtje en van onze ontdekkingen. Alweer eentje om in de gaten te houden, die klara.be.

Toumani Diabaté live op het folkfestival Dranouter 1989
Ali Farka Touré live op het folkfestival Dranouter 1998
Toumani Diabaté live op het folkfestival Dranouter 1990
interview met Zap Mama in het kapsalon in 1999
interview met Ali Farka Touré in 2006
interview met Rokia Traoré
interview met Victor Démé op Sfinks Mixed 2008
portret van Boubacar Traoré
portret van Neco Novellas
previews van heel wat namen op Sfinks Mixed 2008 affiche
recensie van Youssou N'Dour's Rokku Mi Rokka
recencie van Tinariwen's Aman Iman
video-voorstelling van Mec Yek's Antikrisis

Max Pashm - Never Mind The Balkans, Here's Max Pashm

Max PashmZigeuner- en Balkanliefhebbers vergeet Shantel, hier is Max Pashm! Dat lijkt althans de hoes van het nieuwe album van Max Pashm, Never Mind The Balkans, Here’s Max Pashm uit te schreeuwen. Het hoesontwerp is trouwens een getrouwe kopie van het legendarische debuut van punkband Sex Pistols, Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols uit 1977 en een duidelijke, maar humoristisch bedoelde, middelvinger naar Shantel, want waar die zich 'beperkt' tot zigeuner- of Balkanmuziek, mixt Pashm er ook nog vrolijk Griekse invloeden en Klezmer doorheen. Het verhaal van Max Pashm is anders verdacht gelijklopend met dat van Shantel: ook hier gaat het om een deejayproject gone live-band. Bezieler is in dit geval Max Chekonova aka. Max Pashm, een deejay uit het Engelse Brighton. Het resultaat van Max' gemix mag er zeker zijn want Never Mind The Balkans, Here's Max Pashm behoort tot het beste wat we dit jaar al aan Balkanbeats uit onze cd-speler hoorden komen!

www.maxpashm.com | www.xmd.nl

Nigeria Disco Funk Special: The Sound of the underground Lagos dancefloor

Nigeria Disco Funk Special

Nigeria Rock Special
Het kleine, in Brighton gevestigde, Soundway Records blijft voorlopig haar pijlen op Nigeria richten. Wouter besprak hier al eerder de compilatie Nigeria Special: Modern Highlife Afro-Sounds & Nigerian Blues en in diezelfde reeks zijn nu ook Nigeria Disco Funk Special: The Sound Of The Underground Lagos Dancefloor 1974-'79 en Nigeria Rock Special: psychedelic Afro-Rock and Fuzz Funk in 1970's Nigeria verschenen. Wij kregen alleen het eerste schijfje binnen, dus de Nigeria Rock Special zult u op eigen houtje moeten ontdekken.

De Nigeria Disco Funk Special focust op een aantal in de jaren zeventig door het funkvirus gebeten Nigeriaanse bands die er vervolgens hun eigen versie van breidden. Verwacht geen herkenbare namen, want de meeste van deze artiesten zijn alleen nog terug te vinden op obscure elpees op het NEMI (Nigerian EMI, red.) of Afrodisia label. Dat neemt echter niet weg dat de tracks overwegend van uitstekende kwaliteit zijn. Persoonlijk genoot ondergetekende het meest van de nummers in het Yoruba (Johnny Haastrup’s Greetings) en Ewondo (Mota Ginya van The Voices Of Darkness) omdat die toch net iets meer Afrikaanse identiteit uitademen. Wie trouwens niet genoeg kan krijgen van Nigeriaanse beats, kan de heren van Soundway ook steeds boeken voor een stomende party!

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Interview met Watcha Clan op Festival Mundial

Interview met Watcha Clan op Festival MundialFestival Mundial 2008Met hun mix van nationaliteiten, talen en muziekstijlen, neemt een concert van Watcha Clan je mee op een reis van overal naar nergens. Frontvrouw Sista K (zang, red.) is met haar gemengde achtergrond — ze heeft zowel Sefardisch, Asjkenazisch als Berber bloed door haar aderen stromen — zowat de belichaming van alles waar de band voor staat. Watcha Clan nodigde ons vriendelijk uit voor een etentje na hun concert op Festival Mundial en daar hadden we volgend gesprek.

Lees verder

Fiesta Mundial strikt Tiken Jah Fakoly en Shantel

Fiesta Mundial 2008Fiesta Mundal, de hekkensluiter van het wereld­muziek-festival­seizoen wist dit jaar opnieuw een straffe line-up bijeen te sprokkelen. De affiche van het sympathieke festival in Balen bloklettert heel wat tropicalidad.be-helden, waaronder Tiken Jah Fakoly, Shantel en Zeker Weten.

Tiken Jah Fakoly (Couleur Café 2008)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB, 2008)
Zeker Weten (Afro-Latino festival 2008)
Hoe ze het voor elkaar gekregen hebben is ons niet heel duidelijk maar de gevierde Ivoriaanse reggae-rebel Tiken Jah Fakoly mag zich de absolute headliner van het festival noemen. Tot onze grote vreugde zagen we de man eerder dit jaar in de AB en op Couleur Café aan het werk en wisten hem ook te strikken voor een boeiend interview. Ook de Germaanse DJ & producer Shantel zagen we eerder dit jaar in de AB en op Festival Mundial wou deze sympathieke gemutste kleine man ons te woord staan. Op de vorige editie van Fiesta Mundial stak Shantel de tent probleemloos in vuur en vlam met zijn beproefd Balkan-recept en zal dat ongetwijfeld met plezier nog eens over doen. De sympathieke bende van Zeker Weten kunnen we op deze blog gerust wereldberoemd noemen en na talloze concerten toveren ze met hun aanstekelijk zonnige melodieën en Kempissche vocals nog steeds een glimlach op ons gezicht.

Verder vinden we in het programma nog leuke namen als Campina Reggae (Kempische reggae), Murga Agrum (deze kleurrijke fanfare kruiste ons pad al meermaals), Canteca de Macao (mestizo's uit Madrid) en Beef (reggae & ska uit Eindhoven). Rep u dus op 26, 27 en 28 september naar de Keiheuvel in Balen, u zal er ons inziens geen spijt van krijgen.

Caliente! Zomerse klanken op Radio 6

Caliente! Zomerse klanken op Radio 6 (NL)Radio 6 (NL)Het Nederlandse Radio 6 draagt ook haar steentje bij om deze druilerige zomer wat op te fleuren. Nog tot eind augustus stuurt Caliente! op elke werkdag tussen 18u en 19u enkele brood­nodige zomerse klanken de ether in. In ons landje kun je gelukkig online op Radio 6 afstemmen, maar wat nog interessanter is, is dat je elke uitzending kunt herbeluisteren op hun webstek. Met programma-titels als De boer op in Cuba, The Fania All Stars Special en Hot Brazilian Ladies in Caliente! hebben ze in ieder geval onze onverdeelde aandacht — en koesteren we de stille hoop dat ze na augustus gewoon doorgaan.

Peter Gabriel - Big Blue Ball

Big Blue BallHet lijkt misschien wat vreemd om op deze blog een recensie terug te vinden van het nieuwe album van Peter Gabriel, maar verlies dan vooral niet uit het oog dat Gabriel ook de grote man is achter het prestigieuze Real World label. Big Blue Ball is dan ook zijn synthese van wat de term "wereldmuziek" in de 21ste eeuw moet betekenen. En wat moet het heerlijk zijn om Peter Gabriel te zijn, want hij heeft zijn gasten natuurlijk maar voor het uitkiezen. Op Big Blue Ball komt dan ook een haast oneindige lijst featurings voorbij gaande van Natacha Atlas en Papa Wemba over Iarla Ó Lionáird (Afro Celt Sound System, red.) en Vernon Reid (Livin Colour, red.) tot Sinead O'Connor en Jah Wobble.

An ecclectic mix indeed, die resulteert in een sound die onmiddellijk terug doet denken aan de soundtrack van Long Way Down — die we enkele maanden geleden al behandelden. Opmerkelijk is wel dat het gros van deze opnames al dateren van meer dan vijftien jaar geleden, nog maar eens een illustratie van het perfectionisme dat Gabriel zichzelf eigen heeft gemaakt. Het album springt met gemak heen en weer tussen de verschillende werelddelen — klinken Habibi en Shadow nog duidelijk Afrikaans, dan heeft Altus Silva alweer duidelijk een Keltisch folkkleurtje — en je moet dan ook geen genie zijn om te raden wat die Big Blue Ball, waar Gabriel het over heeft, wel mag zijn.

www.petergabriel.com | www.realworldrecords.com | www.xmd.nl

Antilliaanse feesten 2008 - zaterdag

Palacio de la Salsa (Antilliaanse feesten 2008)Antilliaanse feesten 2008Van uitrusten was er weinig sprake na de eerste festivaldag die tot diep in de nacht duurde. Ook de tweede festivaldag op de Antil­liaanse feesten was gezegend met een dik gevulde (zij het ietwat gewijzigde) line-up die tot in de kleine uurtjes op onze onverdeelde aandacht kon rekenen. Uw trouwe tropicalidad.be festival-reporter nam post achter de lens, terwijl onze gast-blogger Chapín — de man achter de uitstekende latino-blog La Onda Tropical — zijn kundig oor te luisteren legde. Heupwiegend door de modder baanden we ons een weg langs royale hoeveel­heden exotisch muzikaal vertier.

Lees verder

Antilliaanse feesten 2008 - vrijdag

De, toch wel, beruchte champagne-bar (Antilliaanse feesten 2008)Antilliaanse feesten 2008In het uitgestrekte festival­landschap nemen de Antilliaanse feesten sinds jaar en dag een toch wel bijzondere plaats in, zelfs binnen het selecte clubje wereld­muziek­festivals die we hier op de voet volgen. Het Caraïbisch festijn in de Noorderkempen doet allerminst mee aan de tendens om meer en meer Westers getinte acts op de bühne te zetten, maar kiest resoluut voor het betere muzikale werk uit de Antillen. Het weer bleek dit jaar een stuk minder tropisch dan de line-up, maar ondanks de modder, nattigheid en kou blijven de Antilliaanse feesten ongetwijfeld het festival met de hoogste graad hoge hakken onder het kleurrijke en uiterst enthousiast publiek. Wij prefereerden steviger schoeisel en trokken over het zompig terrein van concert tot concert. De foto's krijgt u van uw trouwe frontstage reporter, de tekst en uitleg zijn deze keer van de hand van Chapín, latino-aficionado én de man achter La Onda Tropical.

Lees verder

Interview met Amadou & Mariam op Festival Mundial

Interview met Amadou & Mariam op Festival MundialFestival Mundial 2008Nog al te vaak worden ze simpelweg voorgesteld als "het blinde koppel uit Mali" — jammer want muzikaal gezien stijgen Amadou & Mariam ver boven dat cliché uit. Dat dat niet alleen onze mening is, bewezen hun samenwerkingsprojecten met artiesten als Sergent Garcia, Manjul en natuurlijk Manu Chao met wie ze het onovertroffen album Dimanche à Bamako uitbrachten. Wij troffen het koppel na alweer een geslaagd optreden op het Tilburgse Festival Mundial.

Lees verder

Rocola Bacalao - Infierno

Rocola BacalaoIn onze voortdurende zoektocht naar de sappigste en meest originele ska-sound, zijn we deze maand in het Zuid-Amerikaanse Ecuador terechtgekomen. Net geen 10 man sterk zijn ze deze Rocola Bacalao en ze noemen zichzelf "la banda mas chimba del Ecuador", iets wat zoveel wil zeggen als "het brengt eigenlijk allemaal zoveel niet op, maar dat zal ons worst wezen". Hun sound doet wat denken aan het Mexicaanse Maldita Vecindad dat in de jaren negentig nog hoge toppen scheerde in de pop-charts met hun Pachuco. Wie niet vertrouwd is met Maldita mag zich daarbij stevige ska-rock voorstellen die hier en daar wordt bijgekruid met lokale genres als cumbia (Sueño Americano, Mama Se Fue Al Mercado) en salsa (Condominio De Carton). Tekstueel gaan de nummers van nonsensikaal (Mama Se Fue Al Mercado, Mis Amigas Las Plantas) tot sociaal bewogen (La Profundidad Del Dedo, Condominio De Carton). Wie de heren live aan het werk wil zien kan daarvoor nog onder andere terecht op Polé Polé Beach in Zeebrugge (voor meer data en enkele voorsmaakjes check hun MySpace).

www.rocolabacalao.com | www.shakinweld.be

Interview met Shantel op Festival Mundial

Interview met Shantel op Festival MundialFestival Mundial 2008Disko Disko Partizani! Voor liefhebbers van zigeunerklanken en Balkan beats is deze strijdkreet van Stefan Hantel a.k.a. Shantel al een poos een bekend gegeven. Deze jonge Duitser ging op zoek naar zijn Oost-Europese roots en kwam terug met het toverwoord "Bucovina" en een muzikale meesterzet: met zijn Bucovina Club Nights zou hij oeroude muzikale zigeunertradities laten botsen met moderne dance beats. Ondertussen wordt Shantel live bijgestaan door een volwaardige band, het Bucovina Club Orkestar, en na een stomende set op het Tilburgse Festival Mundial vroegen we hem om wat meer tekst en uitleg bij zijn succesformule.

Lees verder

Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada: The Alchemist Manifesto

Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada / The Alchemist ManifestoMartín Perna (links) en Adrian Quesada (rechts)Op het eerste zicht heeft het ongemeen funky Antibalas Afrobeat Orchestra en het über swingende Grupo Fantasma weinig tot niets met elkaar gemeen. Niets is echter minder waar, want vier jaar terug wou het toeval dat Brooklynite Martín Perna (ook bekend als Ocote Soul Sounds maar vooral als de drijvende kracht achter Antibalas) tijdens een trip naar Mexico in Austin strandde — hometown van Adrian Quesada (gitarist bij Grupo Fantasma, Brownout en jawel, Prince) — met enkele jam-sessies als logisch gevolg. De muzikale (al)chemie tussen beide heren zorgde er voor dat een weinig later El Niño y el Sol gereleased werd en ze recentelijk terug hun DIY studio in doken voor wat The Alchemist Manifesto ging worden.

Lees verder

Peru Negro - Zamba Malato

Perú Negro - Zamba MalatóDe fascinerende aantrekkingskracht van Peru ligt voor velen wellicht in (al dan niet officiële) wereldwonderen als Machu Picchu, de Nazcalijnen, de drijvende eilanden van het Titicacameer of de canyons rond Arequipa. Minder gekend maar zeker even interessant voor de muzikale ontdekkings­reiziger is het feit dat het land het zuidelijkste punt vormt van de Afrikaanse diaspora in Latijns Amerika. Je kan geen betere manier vinden om de muzikale roots daarvan te exploreren dan via Perú Negro. Het dertigjarige muzikale instituut is hier misschien wat minder bekend maar geniet een oerdegelijke reputatie in andere delen van de wereld. Het is zowat het muzikale equivalent van Afrikaanse monumenten als Orchestra Baobab, Super Rail Band of Zaiko Langa Langa. Ontdek Zambo Malató.

Lees verder

Festivalradio

tropicalidad.be radioMet het aantal festivalverslagen die hier op tropicalidad.be passeren kan een heuze festival-playlist op onze radio niet onbreken. De zomer is nog maar halverwege, maar uit ons boeiend festival-parcours pikken we alvast tien tracks die u, waardere wereld­muziek­liefhebber, moet gehoord hebben. Men drukke op play.

Werrason: Tindika Lokitouit Tindika Lokitoop Sfinks
Nortec Collective:
Tijuana Sound Machine
uit Tijuana Sound Machine op Sfinks
Garifuna Women's project: Hattieuit Umalaliop Sfinks
Manteca: Tremendo Boogaloouit Tremendo Boogalooop Cameleon festival
Luciano: No Eviluit Jah Is My Navigatorop Couleur Café
Omar Perry: Redder than reduit Man Freeop Couleur Café
Body, Mind & Soul: Malawiuit Kwacha Malawiop Couleur Café
La Excelencia:
Boogalu Pa'Colombia
uit Salsa Con Concienciaop Afro-Latino festival
Chiwoniso: Kurimauit Rebel Womanop Afro-Latino festival
Neco Novellas: Zula Zula uit New Dawn/Ku Khataop Afro-Latino festival