African Connection - Queens And Kings

African ConnectionHet verhaal achter African Connection begon toen de leden van de Deense band Junglelyd in 2016 besloten om de Ghanese muzikant Atongo Zumba te vergezellen op een tournee door zijn thuisland. De chemie die ontstond door een maand samen op pad te zijn en het podium te delen bleek zo sterk dat de Denen besloten om er een staartje aan te brijen. Ze verlengden hun verblijf in Ghana, haalden er wat extra muzikanten bij en African Connection was geboren. Atongo Zumba is ondertussen weer uit het plaatje verdwenen en naast de Denen van Junglelyd (Lasse Aagaard - gitaar, Lasse EnÝe - saxofoon en fluit, Olaf Johannes Brinch - saxofoon) vervoegde ondertussen ook de Amerikaanse toetseniste/percussioniste Maggie Cawley de band, maar voor de Ghanese inkleuring zorgen nu bassist/vocalist Abdulai Issaka Kyemtore, gitarist/vocalist Kwass Dankwah en drummer, percussionist en vocalist Frank 'CCYoYo' Ankrah. Vooral die laatste is wat de sound van African Connection betreft - een mix van highlife, funk, afrobeat, rock en Ghanese traditionals - zeker niet onbelangrijk, want is een leerling van de grootmeester Tony Allen en speelde in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog samen met Fela. In het jaar waarin #MeToo uitgroeide van een hashtag tot een heuse beweging, is de titel van dit langspelerdebuut, waarmee de leden van de band de wereldwijde onderdrukking van de vrouw nogmaals wilde onderstrepen, zeker geen onbelangrijk statement. Het werk dat African Connection voor de hoes van het album gebruikte is van de hand van Ablade Glover, een gerenommeerde Ghanese kunstenaar bekend om zijn portretten van Ghanese vrouwen: "...if you notice, you see a lot of women in my work and people do ask me, why do you paint so many women? The first time I was asked the question, I didn't think about it. I just opened my mouth and said because they are more beautiful than men. That wasn't a serious answer. It was later, thinking about it, that it struck me they have courage. Women of Africa have some courage and they show it. When they walk the street, they are elegant. They are courageous, they are brave. When they are going about, they show it. Men don't do that, do they?". Op Queens And Kings wisselen de vocalisten af tussen Engels, Ewe, Ga en Hausa en de muzikale mosterd gingen de bandleden zoeken bij Afrikaanse groten als Fela Kuti, Tony Allen, Mulatu Astatke en Ebo Taylor, maar ook westerse bands als The Meters, The Who, The Doors en Led Zeppelin. Over de inhoudelijke kant van de nummers kunnen we u helaas weinig vertellen, maar grooven doet deze band in elk geval. Onze aanraders: het stevige Babanato, het lekker groovende Dabina Meka en natuurlijk hun Fela Tribute.

www.africanconnectionband.com | www.soundsofsubterrania.com

Malagasy Guitar Masters - Volo Hazo

Malagasy Guitar HeroesVoor Malagasy Guitar Masters verenigden drie generaties Malagassische gitaarhelden de krachten: Teta, een genie uit Toliaro en gespecialiseerd in de zogeheten tsapiky-stijl, stelden we u al eerder op deze pagina's voor, Chrisanto Zama komt uit diezelfde provincie maar is een generatie jonger, specialist in de rodaringa, een zeer ritmische stijl die in Madagaskar vaak te horen is tijdens worstelwedstrijden, en tsinjabey, Malagassische begrafenismuziek, en tenslotte JoŽl Rabesolo, de jongste van het stel, bijgenaamd de Malagassische Jimi Hendrix, die onder andere jazzpianist Keith Jarrett tot zijn grote invloeden rekent en nog studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Volo Hazo werd geproduceerd door multi-instrumentalist Tao Ravao, voor diegenen die trouw deze pagina's lezen, ook al geen onbekende meer. Het titelnummer van het album is een compositie van Teta en een ode aan de heilige bomen in Madagaskar, waar de bewoner geloven dat een plek zonder bomen een plaats van onvruchtbaarheid en dood is. Bomen worden beschouwd als een bron van voedsel en rijkdom maar worden ook bepaalde krachten toegedicht. Zo vertegenwoordigen de amontana en aviavy levenskracht en staat de hasina of "drakenboom" in het noorden van Madagaskar symbool voor spiritualiteit en heiligheid. Omdat hij vaak een grote ouderdom heeft staat de mandrorofo dan weer garant voor een lang leven en het overal voorkomende en snelgroeiende bamboe is dan weer de perfecte metafoor voor familie. Maar genoeg over bomen, terug naar de muziek, want daar gaat het op Volo Hazo toch om. Ons bekoorden vooral instrumentals als opener Milomano, een ode van Teta aan de golven en de zee, Be Lamba, waarin JoŽl Rabesolo hetzelfde doet voor de lamba, de traditionele kleding die op Madagaskar in vele vormen en kleuren voorkomt, het al vernoemde titelnummer Volo Hazo (alweer Teta), Caravan, een heerlijke tsapiky-versie van de wereldberoemde Duke Ellington klassieker, of tenslotte Valiha Malaza, waarmee het trio ode brengt aan de grootmeester van de valiha, de Malagassische citer, Rakotozafy, die wordt beschouwd als de Johan Sebastian Bach van de Malagassische muziek. De ritmes en melodieŽn van het Rode Eiland blijven betoverend!

www.malagasyguitarmasters.com | www.budamusique.com | www.xmd.nl

Edu Passeto & Gui Tavares - Noite Que Brincou De Lua

Edu Passeto & Gui TavaresMet deze Noite Que Brincou De Lua van duo Edu Passeto en Gui Tavares haalt Far Out Recordings weer een onterecht vergeten parel uit de MPB of musica popular Brasileira van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Passeto en Tavares waren grote fans van Clube Da Esquina, een muzikaal collectief uit de jaren zestig dat genres als progressive rock, bossa nova en jazz mixte met invloeden uit de Braziliaanse folk en klassieke muziek en waarvan onder andere Milton Nascimento en LŰ Borges deel uitmaakten. Voor 'Noite Que Brincou De Lua' deden Edu en Gui zowat hetzelfde en dat leverde een heerlijk licht album vol dromerige Braziliaanse pop op. De vrolijke opener en titelnummer Noite Que Brincou zou bijvoorbeeld zo uit een soundtrack van een spaghetti western kunnen komen (denk: Il Mio Nome » Nessuno aka. My Name Is Nobody, van Tonino Valerii uit 1973), maar hoewel de militaire dictatuur in BraziliŽ in 1981 op zijn laatste benen liep, moesten Passeto en Tavares toch uitkijken met hun teksten. Het is vandaag nog moeilijk voor te stellen, maar de eerste versie van dit album werd destijds door de censuurcommissie afgewezen als zijnde te provocatief. De opnames voor Noite Que Brincou De Lua namen bovendien ruim een jaar in beslag omdat Edu en Gui telkens vanuit hun woonplaats Campinas naar het 100 kilometer verderop gelegen S„o Paulo moesten liften! Het duo ging in 1986 vriendschappelijk uit elkaar. Edu overleed in 2008 en in Campinas werd ondertussen een straat naar hem vernoemd. Gui Tavares woont tegenwoordig in Londen, waar hij nog steeds muzikaal actief is.

www.faroutrecordings.com | www.guitavares.com

Atamina - Sycophantic Friends + This Is Kologo Power!

This Is Kologo Power!AtaminaDankzij King Ayisoba's 1000 Can Die liet Glitterbeat Records de wereld kennismaken met de Ghanese kologo power sound. Ayisoba is echter verre van de enige protagonist in wat ondertussen een hele muzikale beweging is geworden en waarbij de kologo, een tweesnarige luit gemaakt van een kalebas, steeds centraal staat. Neem nu Agong Atamina aka. Dr. Professor Atamina bijvoorbeeldÖ De man treedt vaak op als openingsact tijdens concerten van King Ayisoba in Ghana en heeft ondertussen een eigen schare fans verzameld.

Atamina werd geboren in Bongo, een klein dorp in het uiterste noorden van Ghana, vlakbij de grens met Burkina Faso. De man studeerde aanvankelijk medicijnen, maar het muziekvirus bleek hem te sterk in zijn greep te hebben en dus werd het kologo power: "Kologo is a spirit from every family or clan. Nobody can teach somebody how to play kologo. My grandfather played kologo and his kologo is the God of our family now!".

In zijn repertoire kiest Atamina vooral voor nummers met inhoud, maar steeds met een knipoog gebracht. Neem titelnummer Psychophantic Friends bijvoorbeeld, waarin hij waarschuwt voor zogenaamde vrienden die steeds maar weer andere gunsten komen vragen en er op den duur zelfs met je vriendin vandoor zijn. Een ander voorbeeld is Rubber Song, waarmee Atamina de strijd aangaat tegen de wereldwijde plasticvervuiling. Met Sycophantic Friends eist de kroonprins van de kologo power-beweging nu ook zijn plaats op!

Lees verder