Interview met Kassav' @ Couleur Café

Interview met Kassav' (Couleur Café 2016)Interview met Kassav' (Couleur Café 2016)Couleur Café 2016Nog een kleine twee weken en dan barst het dansgewoel weer in alle hevigheid los in de Blauwbossen in Hoog­straten voor de jaarlijkse editie van Antilliaanse Feesten. Een van de headliners dit jaar, de koningen van de de zouk, het Frans-Antilliaanse Kassav'! Op de vorige editie van Couleur Café hadden we onderstaand gesprek met hen.

Lees verder

Damakase - Gunfan Yellem!

DamakaseVoor Damakase sloegen de Ethiopische masenqo-speler Endris Hassen (The Ex, Ethiocolor, The Nile Project…) en kebero-speler Misale Legesse (Ethiocolor, Addis Acoustic Project) de handen ineen met de Nieuw-Zeelandse bassist Cass Harsfall en de Frans-Amerikaanse gitarist Cory Seznec. De naam van de band verwijst naar een plant die in Ethiopië gebruikt wordt om gunfan (vrij vertaald "griep" of "een verkoudheid") te genezen. Het verklaart meteen ook de titel van dit langspelerdebuut, want Gunfan Yellem! laat zich vertalen als: "Weg met die griep!". In de tracklist zes eigen nummers en twee covers (Wuba, van de Eritrese componist Tewelde Redda, en Mother's Love van de Ethiopische pianist Tsegue-Maryam Guebrou). Quasi volledig instrumentaal - titelnummer Gunfan Yellem! is de grote uitzondering - tradi-modern Ethiopisch album met een snuifje westerse instrumentatie.

www.damakase.bandcamp.com | www.xmd.nl

Radio Mukambo #309 Crazy Dancing for Mother Nature

Radio MukamboDeze week gaan we naar Lissabon voor de cd van de week, They Must Be Crazy, een orkest met stevige blazers en een Angolese zanger. Op hun debuut 'Mother Nature' brengen ze een mix van afrbeat, Afro-funk en Braziliaanse grooves.
Radio Mukambo kondigt ook Seun Kuti (afrobeat) en 47SOUL (shamstep) op Sfinks festival aan, en de Peruviaanse chicha-pionniers Los Wembler's de Iquitos een hele week lang in Antwerpen (Zomer van Antwerpen).
We luisteren ook naar nieuwe tracks van AkizzBeatzz, Rocky Marsiano, Blay Ambolley en cool vibes van Duke Amayo en The Spy from Cairo.

Lees verder

Abatwa: Why Did We Stop Growing Tall?

AbatwaVoor het vierde deel van zijn Hidden Musics reeks trok Ian Brennan deze keer naar Rwanda waar hij kennismaakte met de Abatwa of Batwa, één van een hele reeks pygmee-stammen die verspreid over het gebied van de Grote Meren leven (de term pygmee wordt als eerder pejoratief ervaren, maar er bestaat geen vervangwoord, zoals bij Eskimo's/Inuit bijvoorbeeld wel het geval is) en tegenwoordig helaas maar al te vaak een marginaal bestaan lijden. Gedwongen om hun eeuwenlange nomadenbestaan op te geven, leven veel Batwa tegenwoordig in door de overheid opgetrokken dorpen, waar, net als in veel van de indianenreservaten in de Verenigde Staten, depressie en alcoholmisbruik epidemische vormen aannemen. In de titel van het album stellen de Batwa zelf de pertinente vraag: "Why did we stop growing tall?". Alvast een deel van het antwoord daarop is dat in het verleden de grootste Batwa-vrouwen vaak ontvoerd werden door rivaliserende stammen. In de tracklist onder andere de 19-jarige rapster Rosine Nyiranshimiyimana (Umwana W'umuhanda/The Child From The Streets), Emmanuel Hatungimana (Rwanda Nziza/Beautiful Rwanda), moeder en zoon Ruth Nyiramfumukoye en Patrick Manishimine die beide de umudili, een instrument vergelijkbaar met de Braziliaanse berimbau, bespelen (Umutesi/I'll Follow You Until You Kill Me) en het gehuwde duo Emmanuel Habumuremy en Ange Kamagaju (Ihorere/Stop Crying Now). Naast het net genoemde instrument wordt ook de 11-snarige icyembe, een wat op een surfplank lijkend Rwandees snaarinstrument dat vaak even groot of zelfs groter is dan de Batwa-muzikant die het bespeelt, veelvuldig gebruikt. Alweer een mooi stukje etnografisch veldwerk.

www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

Rocqawali - Sufi Spirit

RocqawaliZoals de naam van de band al aangeeft verenigt Rocqawali het beste van Pakistaanse qawwali en westerse rock. Vocalist Ejaz Sher Ali is bovendien van goeden huize, want de zoon van Ustad Sher Ali (na legende Nusrat Fateh Ali Khan, één van de grootste namen in de Pakistaanse qawwali-scene). Sufi Spirit werd in amper zeven dagen opgenomen in de The Village Recording studio in Kopenhagen, waarbij de focus vooral op jammen en improviseren lag. In de islamitische soefi-traditie wordt muziek gezien als een poort naar het goddelijke; een spiritueel instrument om dichter bij god te komen. Vanuit dat perspectief worden strikte arrangementen of vastgelegde melodielijnen in de qawwali-traditie dan ook vermeden en kiest men eerder voor instinctieve improvisatie. Opener 'Ill Allah' is gebaseerd op een gedicht van Dr. Allama Muhammad Iqbal, een dichter, filosoof en politicus die mee aan de wieg stond van de Tehrik-e-Pakistan of Pakistan Movement (een politiek-religieuze beweging uit de eerste helft van de twintigste eeuw die streefde naar een aparte moslimstaat, wat uiteindelijk leidde tot de opsplitsing van India en Pakistan in 1947). Ali Aakhi is een ode van Wajid Ali Khan aan Hazrat Ali, de schoonzoon van de profeet Mohammed en de eerste imam in de sjiitische islam. Ook Sabh Tun is van dezelfde auteur en verhaalt over de universaliteit van het goddelijke. Dhamaal is dan weer van een wat andere orde, want is een interpretatie van de moderne versie van Dama Dam Mast Qalander, een compositie van de meester van de Pakistaanse filmmuziek Ashiq Hussain. Geslaagde oriëntaals-occidentale kruisbestuiving.

www.rocqawali.com | www.worldmusic.net

Radio Mukambo #308 Pacific Reunion

Radio MukamboOpnieuw veel festivals deze week maar we beginnen met Rio Mira, de rivier die de 'maroons' (slaven die schipbreuk overleefde) uit Esmeraldas (Equador) afscheid van die uit het zuiden van Colombia. 'Marimba Del Pacifico' is onze cd van de week, een hommage aan het instrument dat ben opnieuw bijeenbrengt.
Verder op Radio Mukambo: Conjunto Contratempo (Kaapverdië) komt naar Recyclart Holidays, Ebo Taylor, Brzzvll, 47SOUL en Black Flower naar Trefpunt festival, Anavantou naar Let It Beach, Mo'Kalamity naar Irie Vibes Roots Festival ++ nieuwe releases van Joy Slam, Rocky Marsiano, Dub Gabriel & Perfect Giddimani.

Lees verder

La Dinamitaaa - ¡Ay Ay Ay!

La DinamitaaDe leden van de Franse band La Dinamitaaa (multi-instrumentalist, vocalist, DJ en producer Captain Cumbia, de Colombiaanse zangeres Eleonora, klezmer-klarinettist El Samuel en ex-Jim Murple Memorial bassist Monsieur Jonjon) omschrijven hun sound als cumbia fusion; een eclectische mix van cumbia met invloeden uit hip-hop (Ramène Ta Ganesh, Prende La Vela, Que Calor), reggae/dub (Playa Negra, onze persoonlijke favoriet op ¡Ay Ay Ay!) en de soundstracks van spaghettiwesterns (opener ¿Que Paso Capitan?, het trage Long Way From Home). Het recept werkt hoogst aanstekelijk en debuutalbum ¡Ay Ay Ay! kon ons dan ook meteen overtuigen!

www.ladinamitaaa.wordpress.com | www.vladproductions.fr

Radio Mukambo #307 Surfen op Amazone Golven

Radio Mukambo'Banzeiro' is een informeel woord dat golven gevormd door aankomende boten op de Amazonerivier aanduidt. Dona Onete's versie is een krachtige carimbo-golf, up-tempo dansmuziek uit de Amazone. De 79-jarige jongedame levert het album van de week op Radio Mukambo en komt deze week naar Europa.
We luisteren ook naar Daniel Dzidzonu, Baloji, Imarhan & Anavantou die naar Trefpunt festival komen, Supergombo naar Recyclart Holidays, La Inédita naar Polé Polé ++ Stand High Patrol, DJ Vadim, Taiwan MC & Acid Arab naar Dour Festival.

Lees verder

Elza - End Of The World Remixes

ElzaEen jaar na de release van Elza Soares' alom bejubelde The Woman At The End Of The World album, achtte Mais Um Discos de tijd rijp om ook een remixversie uit te brengen en daarvoor trommelde het label een resem internationale DJ's op. Een naam die zeker niet in het rijtje mocht ontbreken is Gilles Peterson, die samen met Simbad Elza's Pra Fuder opnieuw onder handen nam: "I played the album cut all 2016 and so needed a new version fort his summer! An honor to work once again with my queen of grimy samba.". Andere bijdragen werden onder andere geleverd door de Portugese DJ Marfox (Maria Da Vila Matilde) en Nidia Minaj (Pra Fuder), iZem van Soundway Records (O Canal) en New Yorker Laraaji (opener Coração Do Mar), maar natuurlijk kunnen ook enkele Braziliaanse remixen niet ontbreken en die worden geleverd door Omulu, die het titelnummer onder handen nam, Marginal Men en BadSista (Firmeza?!) en Ricardo Dias Gomes (Solto). Bij aankoop van dit remixalbum krijgt u er trouwens meteen ook de originele tien tracks bovenop!

www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

Carmen Souza - Creology

Carmen SouzaDe definitie van creology (Nederlands: "creolistiek") is eigenlijk "de studie van Creoolse talen", maar op Creology nemen de Kaapverdische Carmen Souza en de Portugese bassist/componist Theo Pascal de luisteraar eerder mee op een muzikale reis doorheen de geschiedenis van de creoolse muziek. Vertrekpunt zijn vroegere Portugese kolonies als Kaapverdië, Mozambique en Angola, om vervolgens de Atlantische Oceaan over te steken en terecht te komen in Brazilië, Cuba en de Verenigde Staten (New Orleans). Een fascinerende ontdekkingsreis die u ritmes als batuque, funana, semba, quilapanga en marrabenta laat ontdekken, bijgebruid met een serieuze scheut jazz (Upa Neguinho, Pretty Eyes, London Night, Kem Ka Tem Cabeca…). Naast eigen nummers staan op Creology ook drie covers: Pretty Eyes van Horace Silver, een naam die Souza steeds weer aanhaalt als één van haar grote inspiratiebronnen, Upa Neguinho, origineel van de Braziliaanse zanger/componist Edu Lobo, en Homem Musica van de Portugees-Mozambikaanse Orlanda Guilande.

www.carmensouza.com | www.galileo-mc.de

Bounty Radio #41 Tenere

Radio Mukambo Welkom in episode 41 van Bounty Radio. Afous D'Afous levert met Tenere het album van de week. We luisteren naar nog te verschijnen materiaal vanop Sweet As Broken Dates, de nieuwe verzamelaar met muziek uit Somalië op Ostinato Records. Plus meer Oosterse geluiden, Afro grooves en we eindigen met frisse Reggae. Tune in! Episode 41 is de laatste episode van dit 2e seizoen. Bounty Radio gaat terug on air op 24 Augustus.

Lees verder

Radio Mukambo #306 Braziliaans Surrealisme

Radio MukamboBraziliaanse forró-gekte ontmoet surrealistische Belgische groove. Dat is waar Anavantou voor staat. De Braziliaans/Belgische ontmoeting zal zijn debuut 'Brincantes' (cd van de week) voorstellen op Saint-Gilles loves Electro-Brazil, een gratis muziekfestival op de Parvis waar Mukambo je zal laten dansen op de betere Braziliaanse producties van het moment.
Radio Mukambo kondigt ook het Afro-Latino festival in Bree aan met Mokoomba (Zimbabwe), Meta & the Cornerstones (reggae, NYC) & Moodcollector (ska/reggae) ++ de Haïtiaanse rapper Vox Sambou komt naar de Zomer van Antwerpen (Muziek in de Wijk) voor vijf gratis concerten!


Lees verder

Calypso Rose - Far From Home

Calypso RoseBeetje vreemd dat we dit geweldige album van calypso-koningin Calypso Rose vorig jaar gemist hebben, maar dat maken we hierbij alsnog goed. Calypso Rose, geboren Linda McCartha Monica Sandy-Lewis in Bethel, Tobago, is een levende legende in haar genre: in 1972 werd ze als eerste de titel "Calypso Queen" te veroveren en zes jaar later voegde ze daar bovendien ook nog eens een bekroning als "Calypso Monarch" (een titel die geen rekening houdt met het geslacht van de artiest en dus zowat gelijk staat aan keizer of keizerin van de calypso) aan toe. En dankzij de hernieuwde belangstelling voor calypso wordt met deze Far From Home haar lange en succesvolle carrière nieuw leven ingeblazen. Producer van dit album was Ivan Duran, met zijn Stonetree Records label in het verleden ook al verantwoordelijk voor de heropleving van de Garifuna-muziek, en het gros van de nummers werden gepend door Kobo Town frontman Drew Gonsalves. Het toeval wilde dan ook nog eens dat Manu Chao net op het juiste moment ontspanning zocht in Port-Of-Spain en uiteindelijk in drie nummers op het album te horen is. Maar Far From Home is meer dan calypso alleen, want Calypso Rose waagt zich op dit album net zo goed aan soca (Zoom Zoom Zoom), mento (Trouble) en ska (titelnummer Far From Home).

Op dinsdag 8 augustus staat Calypso Rose op de het podium van La Madeleine in het kader van het Brussels Summer Festival.

www.calypso-rose.com | www.stonetreerecords.com | www.because.tv