Radio Mukambo #328 Funked-Up Roots

Radio MukamboBKO lever the album van de week op Radio Mukambo, Mali Foli Coura, hedendaagse Malinese muziek geankerd in de rijke Malinese traditie. We luisteren ook naar twee tracks en een remix van AkizzBeatzz (Athene) die vrijdag op Festa Mukambo in Brussel zal optreden en zaterdag op Club Mukambo in Tilburg (NL). Met Orchestre Poly-Rythmo en Mr. John gaan we op zoek naar voodoo in de muziek om een talk van Leendert van der Valk (zondag in Amsterdam) aan te kondigen.
We eindigen met new stuff van Ancient Astronauts, Mista Savona & Krak in Dub en remixes van OnDubGround, Kabanjak & Renegades of Jazz!


Lees verder

BKO Quintet - Mali Foli Coura

BKOVoor Mali Foli Coura, de opvallend ruiger klinkende opvolger van hun uit 2014 daterende debuut Bamako Today, probeerde BKO Quintet de Malinese griottradities te laten rijmen met die van de donso of jagers. Mali Foli Coura, de titel van het album, laat zich vertalen als "de nieuwe sound van Mali", meteen ook waar deze vijfkoppige band - Ibrahima Sarr (djembe, vocals), Fassara Sacko (vocals, doundoun), Adama Coulibaly (vocals, donso ngoni), Abdoulaye Kone (djeli ngoni), Aymeric Krol (drums, vocals) - voor staat. In BKO Nana doen ze trouwens nog eens het verhaal van de band, maar daar moet u dan wel een woordje Bambara voor verstaan. In Mali Liberela waarschuwt het kwintet voor het feit dat hoewel Mali nu ogenschijnlijk de donkerste periode in zijn geschiedenis achter zich heeft gelaten, de burgers beter op hun hoede blijven om te voorkomen dat de geschiedenis zich zou herhalen. Dirty Donso, een titel die natuurlijk naar de Amerikaanse dansfilm Dirty Dancing knipoogt, gaat eigenlijk over de komo een masker dat de drager met het goddelijke kan verbinden, en ook nummers als Rougeot en opener Tangwanana verwijzen naar de donso-tradities. De vreemde eenden in de bijt zijn afsluiter Mon Amour, dat eerder naar Frans chanson nijgt en waarvoor BKO de Franse singer-songwriter Mathieu Boogaerts uitnodigde, en Salia', een van oorsprong Gambiaans liefdeslied. Omdat het oog ook wat wilde koos BKO Quintet voor de hoes een werk, in wat wij zouden willen omschrijven als een Afro-kubistische stijl, van de Malinese artiest Noumouke Camara.

Lees verder

Miroca Paris - D'Alma

Miroca ParisMiroca Paris is een telg uit een muzikale familie op São Vicente, het noordelijkste eiland van de Kaapverdische Eilanden. Als kind mocht hij zich al uitleven achter de drums, maar in zijn tienerjaren ontdekte Paris ook zijn stem en leert gitaar en percussie spelen. Het is ook dankzij zijn talent als percussionist dat hij niet veel later bij A Batucada, een lokaal percussie ensemble terechtkomt. In 1998 besluit Miroca echter om naar Portugal te verhuizen, waar hij als drummer en percussionist samenwerkt met onder andere Sara Tavares en zijn oom Tito Paris. Het moment dat zijn verdere muzikale carrière richting zal geven komt echter wanneer hij in 2000 de vraag krijgt om de begeleidingsband van de Kaapverdische diva van de morna Cesaria Evora te vervoegen. Elf jaar lang reist Miroca als percussionist met Evora de wereld rond, maar als de zangeres in december 2011 overlijdt, moet Paris op zoek naar een nieuw verhaal en begint zich dan maar te focussen op een solocarrière, iets wat de zangeres hem zelf nog meermaals had aangeraden.

Lees verder