Kareyce Fotso - Mokte

Kareyce FotsoHet tweede album van de Kameroense singer-songwriter Kareyce Fotso kreeg Mokte (“geloven”) als titel. Dat “geloven” moet u trouwens niet in een godsdienstige context gaan zoeken, maar gaat vooral om geloven in jezelf en het waarmaken van je dromen (prima samengevat in Just Believe en Youmbata). Maar ook de teleurstellingen die je kunt oplopen als je je dromen al voor werkelijkheid aanziet vooraleer ze verwezenlijkt zijn (Kowadi?) of het niet waarmaken van je eigen potentieel omdat het leven gewoon tegenzit (zoals in Tiwassa, een verhaal over een beloftevolle intelligente student die door tal van tegenslagen toch niet slaagt in het leven) komen aan bod op Mokte. Ons favoriete nummer uit de tracklist is afsluiter Aya, een heerlijk licht bossa nova nummer met een serieuze boodschap (de ontgoocheling die veel Afrikaanse migranten oplopen wanneer ze na tal van ontberingen en opofferingen in Europa aankomen en merken dat het toch niet al rozengeur en maneschijn is).

www.kareycefotso.org | www.contrejour.com

Melingo - Linyera

MelingoOndergetekende leerde de Argentijn Daniel Melingo kennen dankzij El Gaucho, de soundtrack van de hand van Gotan Project’s Christoph Müller en Eduardo Makaroff voor de gelijknamige documentaire van Andres Jarach uit 2010. Hoewel vaak simpelweg omschreven als een tangozanger is Melingo veel meer dan dat. Hij begon zijn carrière als muzikant bij groepen als Los Twist en Los Abuelos de la Nada die totaal niets met tango te maken hadden en vanwege zijn bohemien karakter en ruwe hese stemkleur werd hij al vergeleken met figuren als Tom Waits, Serge Gainsbourg, Nick Cave en, wat tangozangers betreft, natuurlijk met de legendarische Roberto Goyeneche. Ook de titel van dit nieuwe album is een knipoog naar zijn levensstijl, want linyera is een woord uit het Argentijnse Lunfardo (een dialect dat zich eind negentiende en begin twintigste eeuw ontwikkelde in de slums van Buenos Aires) en betekent iets als “vagebond”. Op Linyera mixt Melingo tango met invloeden uit jazz (La Cancion Del Linyera) en milonga en gebruikt daarvoor teksten van bekende Argentijnse schrijvers, dichters en muzikanten als Ivo Pelay, Evaristo Carriego, Luis Alposta, Atahualpa Yupanqui of de Spanjaard Frederico Garcia Lorca.

Melingo komt ‘Linyera’ op 11 april live voorstellen in de Brusselse Botanique.

www.danielmelingo.com | www.worldvillagemusic.com

Jamaram - Almost Hits

JamaramJamaram is een Duitse band uit München in 2000 opgericht door zanger Tom Lugo, drummer Max 'Murxen' Alberti en gitarist Samuel Hopf. Die eerste is eigenlijk van Puerto Ricaanse afkomst, wat meteen het gebruik van het Spaans en de invloeden uit de Latijns-Amerikaanse muziek in het repertoire van Jamaram verklaart (al wordt net zo vlot afgewisseld tussen Engels en Duits). Voor wie de band nog moet leren kennen vormt Almost Hits, een eufemistisch getitelde Best Of compilatie aangevuld met enkele live tracks en een bonus-DVD met daarop een veertig minuten durende documentaire over hun tournee met het Zimbabwaanse Acoustic Night Allstars, een ideale introductie.

www.jamaram.de | www.soulfire-artists.com

Karim Baggili - Kali City

Karim BaggiliKarim Baggili is een Belgische muzikant van Jordaans-Joegoslavische afkomst die zich aanvankelijk op de gitaar concentreerde, maar zich nu ook de Arabische oud heeft eigen gemaakt. Voor de eerste helft van de tracks op Kali City werd Baggili bijgestaan door het befaamde oud-trio Le Trio Joubran, maar het album krijgt meer vaart in de tweede helft, waar in de tracks die Karim opnam met zijn eigen band ook instrumenten als darbuka en kawala opduiken. Hoewel Kali City een zo goed als volledig instrumentaal album is geworden, maakte Karim voor drie tracks een uitzondering waarvoor hij respectievelijk Samia Sabri en Karolina de la Serna uitnodigde, en voor Amar, de afsluiter van het album, nam hij zelf de honneurs waar. Hoewel Baggili niet strikt vasthoudt aan de Arabische traditie (zo zijn op Kali City bijvoorbeeld ook invloeden uit flamenco te horen) klinkt het album nergens geforceerd.

www.karimbaggili.be | www.homerecords.be