Wereldfeest Leuven 2010

Wereldfeest Leuven 2010Wereldfeest Leuven 2010Het lentefestival seizoen loopt op zijn laatste benen en de eerste zomer­festivals verschijnen aan de horizon. Maar vooraleer we ons gewillig laten onderdompelen in het feest­gedruis van deze zomer, gingen we afgelopen weekend warm lopen in de groene achtertuin van het tropicalidad.be hoofd­kwartier waar het Wereldfeest zijn tenten had opgeslagen. Dat er behalve het hoofdpodium nog veel anders te zien, smaken, voelen en horen was mag duidelijk zijn, maar zoals u dat van ons gewoon bent zoomden we, net zoals drie jaar geleden, met veel plezier in op wat er aan wereld­muziek­jes te rapen viel in de Bruul in Leuven.

Lees verder

Quique Neira - Jah Rock

Quique NeiraDe naam Quique Neira doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als we daaraan toevoegen dat de man in het verleden actief was bij Gondwana, zal er bij sommige reggae­lief­hebbers wellicht een lichtje gaan branden. In zijn thuisland Chili timmert Quique ondertussen al enkele jaren solo aan de weg. Jah Rock (een woordspeling die tegelijk naar de kracht/steun van Jah en de muzikale mix van pop, rock en reggae die Neira zich eigen maakte, verwijst) is dan ook al 's mans derde album en werd opgenomen met de hulp van Wailers-gitarist Junior Marvin en producer Jim 'Lion' Fox. Degelijk roots album met latin touch.

Tijdens zijn Europese tour houdt Quique Neira deze zomer ook halt op Festival Mundial (20 juni, Tilburg) én Afro-Latino festival (27 juni, Bree).

www.quiqueneira.com | www.glm.de | www.shakinweld.be

Daara J Family - School of Life

Daara J Family - Schoof of LifeToegegeven, enige nostalgie overmande ondergetekende bij het ontdekken van de recentste release van het Senegalese hip hop duo Daara J Family. Zo'n 5 jaar geleden, toen tropicali­dad.be nog in prille kinderschoenen stond bleken deze rappers (toen nog een trio onder de naam Daara J) één van de ontdekkingen te zijn op Couleur Café 2005. Hun toen­malig album Boomerang kon de live magie in eerste instantie maar amper evenaren, al bleek het zo'n album te zijn dat moet rijpen. Niet minder dan zeven jaar na Boomerang is er nu School of Life — de vertaling van "Daara J" in het Wolof.

Lees verder

Affiche Mundial, Afro-Latino & Couleur Café compleet

Terwijl de lentefestivals aan het welig tieren zijn heeft de eerste lichting zomer­festivals de laatste stukjes van hun affiche ineengepuzzeld. Na de waterval aan programma aankondigen in het tropicalidad.be nieuws kunnen we nu de finale line-up van de eerste drie "zwaargewichten" van de wereld­muziek­festivals uit de doeken doen.

Festival Mundial 2010De mondiale hoogmis bij onze noorderburen, beter bekend als Festival Mundial (18-20 juni, Tilburg) is dit jaar één festival­dag rijker. Net als vorig jaar staan de bekende, minder bekende en volstrekt onbekende acts broederlijk naast elkaar op de kleurrijke affiche. Het aandeel tropicalidad.be helden in de line-up is haast niet te overzien: Staff Benda Bilili (Congo), Mdungu (Nederland), Buraka Som Sistema (Portugal), Che Sudaka (Spanje), La Pegatina (Spanje), Ozomatli (US), Merdan Taplak Orkestar (België), Choc Quib Town (Colombia), Babylon Circus (Frankrijk), Gentleman (Duitsland) en Sindicato Sonico (België). En dan hebben we het nog niet over de mogelijke ontdekkingen gehad — een boeiende lijst.

Afro-Latino festival 2010Dit jaar valt het Limburgse epicentrum van de wereld­muziek, ook bekend als het Afro-Latino festival (25-27 juni, Bree) ongelukkigerwijs samen met Couleur Café. Op vrijdag domineert Sean Paul (die Festival Mundial trouwens ook wist te strikken) de line-up, maar wat ons betreft vallen er op zaterdag en zondag interessantere acts te scoren. Bekend volk zoals Toumast (Touareg), Choc Quib Town (Colombia), La Excelencia (US), Havana Cultura feat. Gilles Peterson, Lura (Kaapverdië), Bomba Estéreo (Colombia) of Don Tomasino & Tutti Quanti (België) bijvoorbeeld. In de categorie "ons niet bekend maar klinkt veelbelovend" vinden we o.a. Fatoumata Diawara (Ivoriaanse met muzikale roots in Mali), Denise Belfon (soca lady uit Trinidad & Tobago) en Quique Neira (roots reggae uit Chili). Een niet onaardig lijstje.

Couleur Café 2010Tijdens het laatste weekend van juni is Brussel met Couleur Café (25-27 juni, Brussel) ook eventjes de hoofdstad van de wereldmuziek. Meer nog dan vorig jaar vinden we ronkende namen terug op hun jongste affiche: Rodrigo y Gabriela (Mexico), Shantel (Duitsland), Choc Quib Town (Colombia), Fredy Massamba (Congo), Papa Wemba (Congo), Femi Kuti (Nigeria), Staff Benda Bilili (Congo), Manou Gallo (Ivoorkust), Damian Marley (Jamaica), George Clinton (US), Baloji, (België) en, jawel, ook Salif Keita (Mali). Dat de weekendtickets nu al uitverkocht zijn heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat Couleur Café de West Coast hip hopper Snoop Dogg wist te strikken — al hadden wij een iets mondialere headliner geprefereerd. Benieuwd.

Interview met Fool's Gold in de AB

Interview met Luke Top (Fool's Gold) in de ABFool's Gold (AB)Anciènne BelgiqueWie er op 12 april laatstleden bij was in de AB heeft samen met ons in van de nieuwste beloftes in wereld­muziek­land ontdekt: het Amerikaanse Fool's Gold. Dit groepje jonge muzikanten uit het Californische San Fernando Valley mixt op sublieme wijze westerse pop en dance met Afrikaanse muziek. Net voor hij het podium op moest vroegen we Luke Top, zanger en frontman van de band, hoe het allemaal zover is kunnen komen.

Lees verder

Ska Cubano - Mambo Ska

Ska Cubano - Mambo SkaDe immer goedgeklede Nathan Lerner a.k.a. Natty Bo heeft weer net op tijd de ideale soundtrack geleverd voor zwoele zomeravonden en bijhorende cocktails. Het recept is intussen welgekend, een frisse mix van Caraïbische stijlen (son, guajira, gaita, mambo) op een bedje van ska, met een flinke scheut humor (big bamboo blijft een klassieker) en zelfrelativering. Het Brits-Cubaans gezelschap heeft deze keer ingezet op een grote dosis cumbia (Lupita, Hit the Track, Pepe) met zelfs een kort uitstapje naar de hoogvlaktes van de Andes (Cumbia del Monte).

Een hele schare gastmuzikanten, van saxofonist Roberto Manzin, tot tienerkwartet Los Armónicos uit Bayamo, vrolijken het feestje op. En ten slotte zou Ska Cubano zichzelf niet zijn zonder een paar herwerking van klassiekers, waaronder Benny Moré's Pachito e Che, en het overgekende Tequila. Nog een paar nummers die het vermelden waard zijn, zijn La Gaita Sabrosa, met zijn rommelende bas, en Hit the Track dat de Mississippi delta naar Jamaica haalt.

Voor wie zijn zomer in retro-stijl wil inzetten.

Fra Fra Sound - Black Dutch & More

Fra Fra SoundHet Surinaams-Caribische vanuit Nederland opererende septet Fra Fra Sound viert dit jaar haar dertigjarige jubileum. Focuste het ensemble aanvankelijk nog op typisch Surinaamse muziekgenres als kaseko, kawina en winti, dan sijpelden vanaf de jaren negentig ook invloeden uit jazz, blues, soul en gospel het werk van Fra Fra in. Voor dit jubileumalbum sloegen ze de handen ineen met de poëet Ghasem Batamuntu en zijn spoken word bijdragen doen denken aan het werk van The Last Poets. Wij wensen Fra Fra bij deze alvast nog vele jaren!

www.frafrasound.com | www.batamuntu.com | www.xmd.nl

Haytham Safia - No Complication

Haytam SafiaHaytham Safia is in essentie een klassiek geschoold Palestijns oud-speler. Op No Complication lardeert hij klassieke Arabische muziek met enkele moderne jazzy elementen (Aroma). Hiervoor verzamelde hij een ensemble aan muzikanten uit de vier windstreken rond zich: de Nederlandse gitarist Bram Stadhouders, de percussie van Osama Mileegi uit Soedan, de Turkse percussionist Sjahin During en zijn landgenoot Morad Khoury op viool. Complexloos pseudoklassiek Arabisch album zonder teveel pretentie.

www.myspace.com/nocomplication

Hedzoleh Soundz - Hedzoleh + Sweet Talks - The Kusum Beat

Hier bij tropicalidad.be kennen we het Soundway Records label vooral van hun uitstekende compilaties vol vintage Afrikaanse muziek van highlife over afrobeat tot funk, maar met de heruitgave van Hedzoleh en The Kusum Beat focussen ze deze keer op volledige albums. En laat ons daar meteen maar aan toevoegen dat het hier om twee Ghanese pareltjes gaat!

HedzolehHedzoleh Soundz was één van de eerste Afroensembles in het Ghana van de jaren zeventig en was de huisband van de befaamde Napoleon nachtclub en het was dan ook daar dat ze kennis maakten met de Zuid-Afrikaanse trompettist Hugh Masekela. Die zou later de sound van dit album, een mix van traditionele Ghanese muziekstijlen en rockelementen, gebruiken als basis voor zijn afro-jazz klassieker Masekela - Introducing Hedzoleh Soundz. Een vergeten parel die veertig jaar onder het stof heeft gelegen. Voorproeven kan op soundwayrecords.greedbag.com.

Sweet TalksSweet Talks was een andere populaire Ghanese band uit die periode en zij hadden hun thuisbasis in de Talk Of The Town club in Tema. Met hun geslaagde mix van highlife, funk en afrobeat kwam de band uiteindelijk zelfs in Los Angeles terecht, waar ze hun succesvolste album The Hollywood Highlife Party opnamen. Deze The Kusum Beat is eigenlijk niet geheel representatief voor de sound van de band, maar illustreert wel hoe gevarieerd het muzieklandschap in het Ghana van de zeventiger jaren wel was. Voorproeven kan eveneens op soundwayrecords.greedbag.com.

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Vinicius Cantuária - Samba Carioca

Vinicius CantuariaOndergetekende heeft het nooit gehad voor Braziliaanse feestgenres als samba of frevo; neen, dan liever een dosis jazzy bossanova, samba voor intellectuelen zeg maar en dat is precies waarin gitarist/percussionist Vinicius Cantuária (die naam!) grossiert. Cantuária werkte al samen met Braziliaanse grootheden als Caetano Veloso, Chico Buarque en Gilberto Gil en deze Samba Carioca is alweer ’s mans vijftiende langspeler. Bossanova-liefhebbers die de man nog niet kennen weten dus wat gedaan. Hier alvast een video-voorsmaakje.

www.vinicius.com | www.naive.fr

Markscheider Kunst - Utopia

Markscheider KunstCollega Pieter introduceerde Marscheider Kunst al eerder en was niet onverdeeld enthousiast over diens Café Babalu. Opvolger Utopia is nochtans best te smaken. Wat Marscheider Kunst, een negenkoppig ensemble uit Sint-Petersburg, doet zou je kunnen omschrijven als Russische musica mestiza: een hoop Latijns-Amerikaanse invloeden (salso op Utopia, merengue op Dj en Cumbia op Sudak), een scheutje ska (Ku, Erunda), een snuifje jazz (Manush V Gorah) en zelfs een Russisch walsje (Waltz from film “Kisiorod”) om het geheel af te ronden. Natuurlijk zingt Sergey Efremenko aka. EFR in het Russisch en dat is even wennen maar zorgt tegelijk voor een vleugje extra exotisme. Voorbeluisteren kan op de site van Eastblok Music.

www.mkunst.ru | www.eastblokmusic.com | www.xmd.nl

Interview met Ba Cissoko in het Zuiderpershuis

Interview met Ba Cissoko in het ZuiderpershuisZuiderpershuisBa Cissoko (Zuiderpershuis)Toen Ba Cissoko met zijn neven Kourou en Sekou Kouyate zowat tien jaar geleden een band begon, zorgde hij meteen voor een revolutie in de kora-muziek. Voor de eerste keer in de ge­schie­de­nis durfde iemand het aan om dit traditionele West-Afrikaanse instrument te versterken en er een Afrikaanse variant van de elek­trische gitaar van te maken. Tegenwoordig staat Ba wijd en zijd bekend als de "Jimi Hendrix van de kora". Wij spraken hem na een gesmaakt optreden in het Zuiderpershuis.

Lees verder

Ba Cissoko - Seno

Ba CissokoBa Cissoko keerde voor Seno (landbouw, red.) terug naar zijn roots en dat zowel muzikaal (het album telt vooral klassiek klinkende kora-nummers) als persoonlijk (Ba droeg het titelnummer op aan zijn grootmoeder die hem destijds mee de akker opsleurde). Wat rest is een degelijk kora-album met dat vleugje reggae dat we van Cissoko gewend zijn, maar het mist de originaliteit van de twee eerste albums. Enkele nummers voorbeluisteren kan op Ba's eigen webstek.

www.ba-cissoko.com | www.3dfamily.org

Lentefestivals 2010

Terwijl het zomerfestival aankondigingen regent in het tropicalidad.be nieuws, beginnen de lentefestivals hun eerste tenten en podium op te zetten. In de komende weken wordt de proloog van een nagelnieuw festivalseizoen geschreven en wij gingen alvast eens in de affiches neuzen wat er dit jaar aan wereldmuziek te rapen valt.

Mano Mundo, 8-9 mei, BoomOok dit jaar mag Mano Mundo (8-9 mei, Boom) het festivalseizoen aftrappen en bloklettert de Franse Mano Negro erfgenamen Babylon Circus bovenaan hun affiche — vorig jaar nog op Couleur Café en dit jaar alvast een nieuw album. Daarnaast vinden we in de line-up ook nog La Kinky Beat (Barcelonese musica mestiza met punch), het Balkan Banquets concept van Orchestre International du Vetex, de Maghrebijnse raï van Kasba en last but not least brengt de Congolees Pegguy Tabu een ode aan soukous-held en vader Tabu Ley Rochereau.

Sfinks Mundial, 13 mei, BoechoutHet accent van Sfinks Mundial (13 mei, Boechout) lijkt niet zo zeer op de muziek te liggen. Weinig bekend volk op de affiche dus, maar Sfinks zou Sfinks niet zijn als daartussen geen ontdekking zou zitten. Ach­ter­een­volgens krijg je Minata (singer-songwritster uit Burkina Faso), Humb (home-grown funk), La Chiva Gantiva (onversneden cumbia en mapalé uit Colombië) en Merdan Taplak Orkestar (het kersvers orkest van de ons niet onbekende plaatjes­draaier) voorgeschoteld.

Kokopelli festival, 14-16 mei, GullegemKokopelli festival (14-16 mei, Gullegem) verzamelt onder de noemer "Open minded music festival" naast een karrenvracht DJ's en randanimatie ook live acts als Jah Mason (dancehall en rake reggae uit Jamaica), Jaune Toujours (de niet-makkelijk-in-een-vakje-te-steken muzikale mengeling van accordeonist Piet Maris die het live uitstekend doet), Lechuga (de veelbelovend klinkende musica mestiza uit, jawel, Duitsland) en niet in het minst dé Balkan fanfare uit Macedonië: Kočani Orkestar (die we vorig jaar nog in De Roma aan het werk zagen).

Wereldfeest, 29 mei, LeuvenOp het Leuvense Wereldfeest (29 mei, Leuven) staat het thema ABC van de Wereld centraal, al mag de wereld­muziek line-up er ook best wezen. Achtereenvolgens treden Alpacas (Leuvense funk band), Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (de sympathieke "Balkan meets ska" bende met een niet onaardige live reputatie), Brazzaville (inlandse brassband die niet vies blijkt te zijn van een stukje afrobeat), Rocola Bacalao (energieke ska uit, jawel, Ecuador) en The Heptones (authentieke rocksteady en roots reggae uit de legendarische Studio One) aan.