The very best of Ethiopiques

Ethiopië is niet meteen een land dat in wereldmuziek-kringen veel belletjes doet rinkelen. Buiten de rastafari's en andere reggae-liefhebbers natuurlijk, voor wie Haile Selassie een begrip is en Ethiopië de veilige thuishaven. Desondanks heeft het land een rijke muziektraditie. Waar Turkije de poort vormt tussen Europa en het Oosten, en als dusdanig een bijzonder interessante mix van westerse pop, balkangypsy, Arabesk, hiphop en vele andere stromingen cultiveert (enkele jaren vereeuwigd in de gesmaakte muziekfilm Crossing the Bridge), zo vormt Ethiopië de brug tussen het Midden Oosten en Afrika. Ideaal dus voor een kruisbestuiving tussen muziekculturen, iets wat zonder uitzondering een waaier van muzikale bedrijvigheid en creativiteit teweegbrengt. Een blauwdruk daarvan vind je in The Very Best of Ethiopiques, een uiterst boeiende reis door de brousse van de wereldmuziek.

Lees verder

Interview met Bassekou Kouyaté in het Zuiderpershuis

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Zuiderpershuis)Bassekou Kouyaté (Zuiderpershuis)Jarenlang was Bassekou Kouyaté de favoriete ngonispeler van Malinese muziekgrootmeesters als Toumani Diabaté en Ali Farka Touré. Vooral die laatste spoorde hem aan ook zijn eigen weg te zoeken en zijn eigen muziek te spelen. Kouyaté verzamelde nog drie andere ngonispelers rond zich, liet zijn vrouw, Ami Sacko, achter de microfoon plaatsnemen en Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (de grote ngoni, red.), het eerste ngonikwartet in de Malinese muziekgeschiedenis was een feit.

Vóór Bassekou het podium van het Zuiderpershuis besteeg op 16 november — waarvan we ons verslag al eerder presenteerden — wou hij ons met plezier te woord staan.

Lees verder

Concerttips december

Het lijkt er sterk op dat deze concerttips de laatste van het jaar zijn. De gemiddelde Belg spendeert eind december naar goede gewoonte zijn vrije tijd dan ook eerder aan tafel dan in een concertzaal. Desalniettemin valt er in de komende maand toch nog een en ander aan interessante wereldmuziek-concertjes te rapen.

Aly Keita (op 1 december in Molière)Het begint al gelijk goed op de eerste dag van de maand met de Belgische première van Aly Keita, de beloftevolle Ivooriaanse balafon-speler in de Molière (Brussel). Diezelfde dag trekt Va Fan Fahre in De Centrale (Gent) alle registers van hun bonte fanfare open en sinds hun passage in HA' kunnen we getuigen dat hun performance er mag wezen.

Rodrigo y Gabriela (op 3 december in de AB)Terug een streep latin in december — iets dat we in de afgelopen maanden precies hebben moeten ontberen. Rodrigo y Gabriela, het Mexicaanse flamenco-gitaar-duo laat zien wat ze kunnen op 3 december in de AB (Brussel). Wat ze op plaat presteerden is hier alvast niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ook de overbekende Cubaanse hip-hoppers van Orishas doen dit jaar de Brusselse AB aan en dit op 11 december. Mocht je vergeten zijn wat voor muziekjes die rakkers maken kan deze video-clip helpen.

We komen er wat laat mee aandraven, want voor zover ik weet is het concert van Khaled op 15 december in De Roma (Antwerpen) al uitverkocht. Wie nog geen kaarten heeft voor "de king of raï" komt dus waarschijnlijk te laat. Ten slotte valt er in december tweemaal een stevige dosis ska te scoren met het New York Ska Jazz Ensemble op 20 december in de Botanique (Brussel) en de dag erna in de 4AD (Diksmuide). Het volledige concert overzicht vind je uiteraard in onze agenda.

Exit Plus World trakteert

Exit Plus World (Radio 1)La Troba Kung-Fú (Afro-Latino festival 2007)De sympathieke mensen van Exit World Plus hebben wat zitten snuffelen in hun zomer-archief en trakteerden ons in hun recentste uitzendingen op enkele live-fragmenten van het Afro-Latino festival in Bree: de afrikaanse salsa van Africando hoor je in de uitzending van 8 november, de klasse reggae-act van Morgan Heritage in de uitzending van 15 november en ons favoriet mestizo-collectief La Troba Kung-Fú kun je bewonderen in de uitzending van 22 november (mocht je audio-player niet direct vinden, kun je hier even spieken). Verder nagenieten van het sympathiekste wereldmuziekfestival van Limburg kan uiteraard met ons in-depth verslag van zaterdag en zondag. Santé!

Update: in de uitzending van 29 november 2007 krijg je ook nog een live-fragment van Tabou Combo.

Nathalie Natiembé - Sankèr

Nathalie Natiembé / SankèrMaloya, een muziekstroming ontstaan op het illustere Réunion eiland in de Indische Oceaan, daar gaat het over. Nathalie Natiembé groeide op in de hoofdstad van dit Frans overzees departement en zong naar eigen zeggen "dopui dann vant' mon monmon" — wat zoveel wil zeggen als "al van in de baarmoeder" in het sappig Creools-Frans. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we nog nooit van deze Réunionaise (of hoe heet een inwoonster van Réunion?) gehoord hadden, tot we het plaatje Sankèr in onze bus kregen.

Lees verder

Interview met Toumani Diabaté in CC De Warande in Turnhout

Toumani Diabaté (CC De Warande)De kora, de 21-snarige traditionele harp uit Mali, is een bijna mystiek instrument. Niemand bespeelt ze beter dan Toumani Diabaté. Hij kreeg dan ook al verdiend een Grammy voor zijn werk en werkte al samen met internationale sterren als blueslegende Taj Mahal en popnimf Björk. Als de gelegenheid zich dan voordoet om zo'n man te interviewen, kan dat alleen maar een interessant gesprek opleveren.

Lees verder

Zap Mama @ Handelsbeurs

Zap Mama (Handelsbeurs)

Handelsbeurs (Gent)

Marie Daulne, het kloppend hart van Zap Mama timmert al meer dan vijftien jaar dapper aan de weg tussen Afrika en Europa. De Belgisch-Congolese is dan ook een van de eersten die de exotische Afrikaanse klanken, kleur en dans met succes in ons belgenlandje wist te importeren. Aanvankelijk deed ze dat a capella en twee CD's later kreeg haar sound een stevige funk-insteek — niet in het minst door de aanstekelijke baslijnen van de Ivooriaanse Manou Gallo. Ondertussen is Zap Mama al aan haar zesde plaat toe: Supermoon verscheen eind deze zomer zonder al te veel tamtam in ons land. Het feit dat Marie tegenwoordig veel in de VS rondhangt en de plaat is uitgebracht bij het Amerikaanse label Heads Up zal daar wel toe bijgedragen hebben. Haar recentste tour passeerde slechts één maal op Belgisch grondgebied: de Gentse Handelsbeurs. Logischerwijs was uw trouwe frontstage reporter er als de kippen bij.

Lees verder

Nief gerief op onze radio

tropicalidad.be radioBuiten regeert de vrieskou, hier op tropicalidad.be houden we de voeten & heupen lekker warm met een nieuwe lading muziekjes op onze radio:
  • Où tu vas? van Think of One die recentelijk Camping Shaâbi in Het Depot kwamen voorstellen
  • L'Africain van Tiken Jah Fakoly, de titeltrack uit de recentste plaat van deze Ivoriaanse reggae-ster
  • Les enfants de Pierette van Boubacar Traoré die tim wist te strikken voor een interview
  • Ngoni fola van Bassekou Kouyaté, de Ngoni-meester die in het Zuiderpershuis een ijzerstek concert neerzette
  • Watina van Andy Palacio die een dag eerder ook in het Zuiderpershuis te zien was
  • Maloya van Aly Keita uit het beloftevolle Akwaba Iniséné
  • Respect van Lucky Dube, die te snel van ons heen is gegaan
  • Ndéleng Ndéleng van Orchestra Baobab uit hun meesterwerk Made in Dakar
  • Ana van Vieux Farka Touré, die in Flagey bewees dat de desert blues nog steed in goeie handen is
  • en tenslotte Disko Partizani van Shantel uit de gelijknamige plaat van deze Duitste Balkan-knutselaar

De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.

Sevara - Sen

Sevara Een paar weken geleden trokken we al naar het voormalige Oostblok voor het album van de Azerbeidjaanse Sevda en deze week is het de beurt aan Oezbekistan, de thuisbasis van Sevara Nazarkhan. Klonk Sevda nog soulvol en jazzy dan zoekt Sevara het veeleer in een etherische ambient/dance sound. Ook het Oezbeeks doet klankmatig weer zeer aan het Turks denken. Sen (jij in het Oezbeeks) is een ontmoeting van het Oosten en het Westen, waar elektronica vlot gemixt wordt met traditioneel Oezbeekse instrumenten als de tanbur luit of de doira; niet vreemd voor een plek als Tashkent dat als stopplaats op de oude zijderoute naar China al eeuwenlang een ontmoetingsplaats van culturen is. Tekstueel gebruikt Sevara op dit album gedichten van traditionele en moderne Oezbeekse poëten; teksten vol metaforen die van een simpel liefdesliedje even goed een hymne aan God kunnen maken. Oezbekistan’s antwoord op Björk!

www.realworldrecords.com | www.sevara.uz

Toumast - Ishumar

Ishumar Nu het concert van Tinariwen in de Brusselse AB naar 6 mei van volgend jaar verschoven is, kan deze Ishumar de fans van de Touaregfunk misschien wat tijdelijk soelaas brengen. Toumast ontstond uit de samenwerking van Touareg Moussa Ag Keyna, zangeres Aminatou Goumar en de Franse producer Dan Levy. Net zoals de leden van Tinariwen vocht ook Moussa in het Touareg Bevrijdingsfront, maar toen hij in 1994 zwaargewond werd bij een aanval werd hij geëvacueerd naar Frankrijk. Het was daar dat hij zich begon bezig te houden met muziek; niet langer de Kalashnikov, maar zijn teksten en zijn muziek waren nu zijn wapen. Ishumar — het woord is een verbastering van het Franse chômeur of werkloze, een titel die de Touareg meekregen toen ze tijdens een periode van grote droogte in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw uitweken naar Algerije en Libië op zoek naar werk — ademt de sfeer van de woestijn, maar vermengt die met een psychedelische trancesound die soms wat doet denken aan The Doors. De nummers vertellen het verhaal van de Touareg rebellen (Ikalane Walegh, Ammilana, Kik Ayitma) of de schoonheid van de Sahara (Innulamane, Ezeref). Absolute aanrader!

www.realworldrecords.com | www.toumast.com

Think of One's Camping Shaâbi @ Het Depot

Think of One / Camping Shaâbi (Het Depot)Muziekmakerij Think of One is ongemeen creatief & actief. Met omzwervingen langs de Balkan (Naft & Co), Marokko (Marrakech Emballages Ensembles) Brazilië (Chuva em pô & Tráfico) en recentelijk Congo (met hun eenmalig-maar-schot-in-de-roos King Sasha project) zijn ze van vele markten thuis. Camping Shaâbi is hun recentste geesteskind en een vervolg op de Marrakesh-serie. Antwerpse en Noord-Afrikaanse kruis­bestuivingen aldus, die zich afgelopen donderdag ook in het Leuvense Depot mochten voltrekken. Dat we er getuige van van waren zal u wellicht niet verrassen en we presenteren dan ook met graagte en helaas ook met wat vertraging — zelfs frontstage reporters zijn niet geheel immuun voor ziektekiemen, zo bleek — ons verslag.

Lees verder

Tiken Jah Fakoly - l'Africain

Lucky Dube is tragisch van ons heengegaan, maar de Afrikaanse reggae blijft in goede handen achter. Samen met zijn landgenoot Alpha Blondy staat Tiken Jah Fakoly garant voor energieke uptempo vibes. Zijn zachte en melodische zang contrasteert scherp met zijn teksten, waarin hij zwaar uithaalt naar het onrecht en de wantoestanden in zijn continent. Dat heeft hem een ongeziene populariteit opgeleverd tot ver buiten Ivoorkust, maar bij de heersende elite van zijn land is hij duidelijk persona-non-grata.

Sinds 2002 leeft hij in vrijwillige ballingschap in het Malinese Bamako. Een betere omgeving voor het produceren van prachtige plaatjes kan je je uiteraard niet indenken. Een goede 10 jaar na zijn doorbraak Mangercratie, dat in cassettevorm alleen al meer dan 400.000 exemplaren verkocht, en 8 albums verder, komt hij op de proppen met een minstens even stekelig album, l'Africain.

Lees verder

Meer concerttips voor november

Onze concert-agenda loopt deze maand over. Het aanbod is niet alleen talrijk, het bulkt ook van de kwaliteit en dat kunnen we alleen maar toejuichen. We pikken er voor u de lekkerste krenten uit:

Dobet Gnahoré (Molière)Van lekker gesproken, deze week kun je de Ivoriaanse deerne Dobet Gnahoré nog bewonderen (9 november, Cultuurcentrum Casino, Houthalen). Begin dit jaar liet ze een beklijvende indruk na in de Brusselse Molière en recentelijk bespeurde ik haar heerlijke vocalen op de debuutplaat van Aly Keita. Eveneens niet te missen is Orchestra Baobab (13 november, Botanique, Brussel), het Senegalees muzikaal instituut die met hun nieuwe CD Made in Dakar weer een klasse release op hun palmares mogen schrijven.

Shantel & Bucovina Club (Fiesta Mundial 2007)Liefhebbers van gypsy punk à la Super Taranta kunnen samen met het zootje ongeregeld van Gogol Bordello de AB op stelten zetten (14 november, AB, Brussel). Wie valt voor de hemelse stem van Marie Daulne heeft ook geluk, want een dag later strijkt Zap Mama neer in Oost-Vlaanderen (15 november, Handelsbeurs, Gent). Shantel & zijn Bucovina Club kon ons ook met zijn derde plaat Disko Partizano bekoren, deelde gratis vodka uit op Fiesta Mundial en vereert ons dit jaar met nog één bezoek (18 november, Handelsbeurs, Gent) — een dikke aanrader.

Horace Andy (Couleur Café 2007)Tenslotte nog een streep reggae. En weer niet de minste. Black Uhuru bijvoorbeeld (16 november, Petrol, Antwerpen). Na 30 jaar kun je Michael Rose en de zijnen zonder twijfel oude rotten in het vak noemen. Dat het Depot niet vies is van een stevige hap reggae weten we ondertussen al en deze maand slaagden ze erin Horace Andy te programmeren (20 november, Het Depot, Leuven). Op de jongste Couleur Café sprongen we aan boord van zijn dubtrein en lieten ons gewillig meevoeren op de zware bassen en lome riddims.

Interview met Boubacar Traoré in Flagey

Boubacar Traoré (Flagey)Na de dood van Ali Farka Touré lijkt zijn goede vriend Boubacar "Kar Kar" Traoré de logische erfgenaam van de Mali Blues. Bij Boubacar is dat vooral een combinatie van virtuoos gitaarspel en vaak melancholische teksten. De man is ondertussen de zestig ruim gepasseerd, maar van ophouden lijkt hij nog lang niet te willen weten. We voelen ons dan ook vereerd als hij ons wil ontvangen voor een gesprek, nog net voor hij het Brusselse Flagey podium op moet. Hij had de eer de "Blues from Mali to Mississippi"-tweedaagse af te sluiten, waar ook Vieux Farka Touré te gast was.

Lees verder

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba @ Zuiderpershuis

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Zuiderpershuis)Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisMali blijft ons verbazen. Er lijkt geen einde te komen aan het talent dat uit de stoffige Sahel rijst. Een tweetal weken terug vergaapten we ons nog aan het kunnen van Vieux Farka Touré in Brussel en afgelopen zaterdagavond verkasten we voor de tweede dag op rij naar het Zuider­pers­huis voor Bassekou Kouyaté, ofte "Le sorcier du ngoni Malien". Die poëtische titel heeft deze ngoni-meester in de afgelopen jaren wel verdiend en de kans is reëel dat je Bassekou al gehoord hebt als je enkele Malinese plaatjes in je kast liggen hebt. Hij is ondermeer te horen op Savane (de allerlaatste van Ali Farka Touré), Rokku Mi Rokka, de nieuwste van Youssou 'N Dour en deelde ook menig maal de planken met Toumani Diabaté.

Afgelopen zomer bewees Bassekou Kouyaté op de zondagseditie van Sfinks dat hij met zijn eigen begelei­dings­band Ngoni Ba ("de grote ngoni") allerminst moest onderdoen voor de grote sterren waar­mee hij heeft samen­gewerkt. Hij kaapte daar zonder moeite de prestigieuze "tropicalidad.be ontdekking van de dag"-titel weg ;-) — en daar hebben we trouwens een niet onaardig video-fragmentje van liggen. U begrijpt dat we er absoluut geen erg in hadden om dit gezelschap voor de tweede maal dit jaar on stage aan te treffen.

Lees verder

Andy Palacio & the Garifuna collective @ Zuiderpershuis

Andy Palacio & the Garifuna Collective (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisBelize associeer je niet direct met een wervelende muziek-scene en daar wil Andy Palacio verandering in brengen. Als voorvechter van de bedreigde Garifuna-cultuur haalde hij de muzikale tradities van deze bevolkingsgroep (die zich voornamelijk in Belize, Guatemala, Nicaragua & Honduras bevindt) van onder het stof en dook samen met het Garifuna collective in de studio. "Een rustige maar beklijvende plaat die de ziel van de Caraïben blootlegt", dixit wouter die Watina onlangs uitgebreid op de testbank gooide. Ondertussen is man niet weg te slaan in de (gespecialiseerde) media en zoiets legt geen windeieren. Op de recentste wereldmuziek-hoogmis WOMEX sleepte hij dan ook een award binnen. Afgelopen zomer stond deze Belizaan op het hoofdpodium van het Afro-Latino festival in Bree en liep daar weg met onze eigen award "ontdekking van de dag". Daarom dat we Andy Palacio en zijn Garifuna collective zeker wat extra stage-time gunden — de stage in kwestie was afgelopen donderdag die van het Zuiderpershuis.

Lees verder

Ondas Andinas

Totora (Peru)De definitie van wereldmuziek is behoorlijk onbestemd, en al proberen we ons wat geografisch te specialiseren, we beseffen maar al te goed dat wat hier in de winkels verschijnt maar een beperkte afspiegeling van de échte tropische vibes. Vandaar dat het de moeite loont af en toe eens ter plaatse te gaan sprokkelen. De meest interessante wetens­waardig­heden willen u natuurlijk niet onthouden. Zo brachten totaal onmuzikale activiteiten me onlangs in Totora, een afgelegen nederzetting in de noord-Peruaanse Andes op een twaalftal uren rijden van Piura.

Lees verder

Een nieuw kostuum

David Bovée en zijn makkers van Think of One zongen het al: "een kostuum da is altijd goe, geef na toe, ge sta mee in de rij". Na dik twee jaar bloggen op tropicalidad.be — 28 maanden om precies te zijn — was het dan ook meer dan tijd voor een nieuwe plunje en eindelijk is het zover. De site zit dus in een nagelnieuw jasje en we hopen dat je er even blij mee bent als wij.

Gezien we niet echt professionele web-designers zijn, hopen we dat het geheel er wat netjes uitziet en je alles makkelijk terugvindt. Mocht dat niet zo zijn, heb je nog wat tips of wil je ons uitgebreid feliciteren met onze nieuwe look? Laat dan zeker iets van je horen.

Lees verder

Sevda - Gül Açdi (A Flower In Bloom)

Sevda - A Flower In Bloom Wat Azerbeidjaanse muziek betreft ben ik verre van een specialist, maar voor deze Gül Açdi - A Flower In Bloom van Sevda, is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Sevda zingt weliswaar in het Azeri, maar doet dat in songs die muzikaal gaan van jazzy (Bayati Kurd, Hardasan) over popballads (Meni Seni Araram) en funky soul (Gül Açdi) tot salsa (Goy-Gol). Hier en daar zitten er ook meer traditionelere Azerbeidjaanse nummers tussen (Mahur) en die doen door de gebruikte instrumentatie (de ud/oud of luit en de tar, een Azerbeidjaanse variant daarvan) vooral heel Turks aan, meteen ook de taal die het nauwst aan het Azeri verwant lijkt. Voor u Eurovisie Songfestival begint te roepen, de vlekkeloze productie en de prachtige stem van Sevda overstijgen dat niveau moeiteloos. Ontdekking!