Moonlight Benjamin - Wayo

Moonlight BenjaminOndergetekende leerde de naar Frankrijk uitgeweken Haïtiaanse Moonlight Benjamin in 2020 kennen dankzij de release van haar tweede langspeler Simido. Op dat album verenigde de "de Caribische Patty Smith" de traditionele Haïtiaanse voodoocultuur met invloeden uit de Amerikaanse bluesrock. Voor opvolger Wayo, werkte ze opnieuw samen met Matthis Pascaud, maar riep ze ook de hulp in van producer en drummer/percussionist Raphaël Chassin (voorheen onder andere actief bij Salif Keita).

Lees verder

Mokoomba - Tusona: Tracings In The Sand

MokoombaNa Luyando, hun gesmaakte akoestische uitstapje uit 2017, is het Zimbabwaanse Mokoomba eindelijk terug met een nieuwe langspeler. Opgenomen tijdens de COVID-19 pandemie, produceerde de band dit nieuwe album volledig zelf.

De titel van het album verwijst naar een eeuwenoud systeem van tekens en symbolen, die bij de Luvale, de etnische minderheid uit het noordwesten van Zambia waartoe de leden van Mokoomba behoren, in het zand worden getrokken tijdens de mukanda, een initiatieritueel voor jongens tussen 8 en 12 jaar oud.

Lees verder

Omara Portuondo - Vida + Eliades Ochoa - Guajiro

Eliades OchoaOmara PortuondoZowel Omara Portuondo als Eliades Ochoa, zowat de enige nog overlevende leden van het gevierde Buena Vista Social Club verblijden hun fans nog een keertje met een nieuwe langspeler, en het leek ons dan ook niet meer dan passend om beide releases, hoe verschillend ook, in één recensie te bundelen.

Lees verder

Dur-Dur Band Int. - The Berlin Session

Dur-Dur Band Int.Ondergetekende leerde het iconische Somalische ensemble Dur-Dur kennen dankzij het uitstekende archiefwerk van muziekarcheoloog Samy Ben Redjeb, die voor zijn Analog Africa-label in 2018 een uitstekende compilatie van het werk van de band samenstelde. Maar de gouden jaren van de muziekscene in Mogadishu liggen om welbekende redenen al enkele decennia achter ons. Dur-Dur trachtte nog enkele jaren om het hoofd boven water te houden in Addis Abeba, maar naarmate de jaren verstreken viel de band uit elkaar en verspreidden de leden zich ballingschap over de vier continenten.

Lees verder

Gaïsha - Ana Aïsha

GaïshaAna Aïsha is het langspelerdebuut van Gaïsha, een project rond de Belgisch-Marokkaanse zangeres Aïcha Haskal en een reeks topmuzikanten uit de Belgische scene als toetsenist Michael De Schryver (Va Fan Fahre, Projecto Secreto), bassist Lieven Van Pee (Echoes Of Zoo, De Beren Gieren), violist Renaud Ghilbert (Absynthe Minded), gitarist Eduardo Vega (Va Fan Fahre, Antwerp Gipsy-Ska Orchestra), percussionist Falk Schrauwen (Compro Oro, Sylvie Kreusch) en drummer Nico Leonard (Moon Invaders, Victor Rice).

Lees verder

IREKE - Tropikadelic

IREKEHet festivalseizoen loopt op zijn laatste benen en ook de zomer is weer bijna afgelopen, maar voor diegenen die, met een mogelijke Indian summer in het vooruitzicht, toch nog op zoek zouden zijn naar wat heerlijk zomerse grooves, willen we zeer graag deze Tropikadelic van IREKE voorstellen.

Lees verder