Kel Assouf - Tikounen

Kel AssoufAls u bij de gelukkigen was die onlangs in het centrum van Brussel een dromedaris konden spotten, dan hebt u al een stukje van de promocampagne voor Tikounen, het nieuwe album van Kel Assouf, meegepikt. De band rond de uit Niger afkomstige Toeareg Anana Harouna heeft voor deze nieuwe langspeler wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Weg zijn de afrobeat en reggae invloeden uit Tin Hanane en in de plaats krijgen we een stevige dosis rockgitaren, een sound die u deels op rekening mag schrijven van de Tunesische producer Sofyann Ben Youssef. Nieuw in de line-up van de band is Toulou Kiki, sommigen onder u wellicht bekend van haar rol als actrice in Timbuktu (Abderrahmane Sissako, 2014). Vertaald uit het Tamasheq betekent Tikounen betekent iets als "verbazing" of "verbijstering" en moet de gemoedstoestand waarmee Anana de huidige gebeurtenissen op het wereldtoneel gadeslaat samenvatten.

Kel Assouf stelt Tikounen live voor in de Brusselse Ancienne Belgique op 16 maart, in De Centrale in Gent op 18 maart en in de 4AD in Diksmuide op 25 maart.

www.kelassouf.com | www.zephyrusvzw.be | www.igloorecords.be

Amsterdam Klezmer Band - Oyoyoy

Amsterdam Klezmer BandOp Oyoyoy serveert Amsterdam Klezmer Band opnieuw hun ondertussen bekende, maar nog steeds even aanstekelijke mix van klezmer, hip-hopinvloeden (check zeker het geweldige uitgaanslied Vrijdag) en jazz (Alec's Ascultare, The Hipster's Life…), waarbij ze deze keer afwisselen tussen Nederlands en Russisch. Voor dit nieuwe album pakken de Amsterdammers uit met een leuk extraatje, want bij aanschaf van Oyoyoy krijgt u naast de 13 tracks die het album uitmaken ook nog een tweede schijfje met daarop 8 remixen. Voor die remixen riep Amsterdam Klezmer Band de hulp in van en aantal bevriende deejays en artiesten (Skip & Die, KinDread Spirit, Thom Dens, The Burners…) en liet hen hun creatieve gangetje gaan. Ons vielen daarbij vooral de dubby Irie Remix van Elsie's Tune door KinDread Spirit en de dubstepinvloeden van de Onrich Remix van Vrijdag door The Burners, op. Diegenen die zich mochten afvragen waarom die gestileerde pauw de hoes van Oyoyoy siert, kunnen we nog meegeven dat dat dier in de Jiddische traditie bekend staat als brenger van nieuws uit verre en denkbeeldige werelden.

www.amsterdamklezmerband.com

Sidestepper - Supernatural Love

SidestepperSupernatural Love luidt de terugkeer in van Sidestepper, al sinds midden jaren negentig van de vorige eeuw trendsetters en vernieuwers in de Colombiaanse muziekscene. De band rond DJ/producer Richard Blair koos deze keer voor een meer organische sound, die ze zelf graag omschrijven als electro acoustic, met beats en ritmes waarvoor ze akoestische instrumenten als duimpiano's, handtrommels, shakers en fluiten gebruikten. Blair, destijds nog geluidstechnicus voor Peter Gabriel's Real World Records, vond de inspiratie voor wat uiteindelijk het Sidestepper project zou worden, toen hij in 1992 meewerkte aan Toto La Momposina's La Candela Viva album, en diezelfde Afro-Colombiaanse invloeden zijn nog steeds terug te vinden in nummers als Magangué, La Flor Y La Voz of Come See Us Play, al zijn op Supernatural Love net zo goed calypso (On The Line') en americana (titelnummer Supernatural Love, Supernatural Soul) te horen. Bij gebrek aan een platencontract besloot Richard voor de financiering van Supernatural Love beroep te doen op crowdfunding. Diegenen die een bijdrage leverden ontvingen het album al in de lente van vorig jaar, maar Supernatural Love wordt nu dus ook verdeeld door Real World Records en daarmee is de cirkel voor Richard Blair dus mooi rond.

www.realworldrecords.com

Bixiga 70 @ De Roma

Bixiga 70 (De Roma)De RomaEen dikke week na het concert van Mulatu Astatke vatte de tropi­calidad.be-crew gisteren opnieuw post in De Roma. De toeloop voor de Brazilianen van Bixiga 70 lag gevoelig lager dan vorige week. Het was er allerminst koppen lopen, maar de doorgewinterde afrobeat fanaten tekenden wel present. Zowel hun recentste langspeler III als Ocupai schopten het hier tot in de eindejaarslijstjes, dus was het na het interview twee jaar geleden in Brussel meer dan tijd voor een frontstage verslag. Hoewel ze weinig optreden buiten Brazilië ruilden de heren uit São Paulo gisteren hun vertrouwde lokale clubs in voor de bühne van De Roma in hartje Borgerhout.

Lees verder

Zebras Are Timeless - 99

Zebras Are TimelessZebras Are Timeless is een vijfkoppige mestizo-band uit het Oost-Vlaamse Deinze die met '99' hun debuutalbum voorstelt. De stevige ska van opener Fly High zet meteen de toon voor de rest van het album; Zebras Are Timeless gaan voor een feestje en dat zult u geweten hebben. Voor titelnummer 99 kozen de zebra's voor het Frans als voertaal en het is mede die taalkeuze die het nummer wat aan Spook And The Guay en andere gelijkaardige Franse mestizo-projecten doet denken. Helemaal anders klinkt afsluiter Round & Round, dat u qua vibe ergens tussen Joe Jackson en The Nits moet situeren. Voor Smiling gaat de band dan weer eerder de rockabilly toer op en de New Orleans rhythm and blues van The Right Place deed ondergetekende onmiddellijk terugdenken aan Moon Invaders. Oerdegelijk gevarieerd debuut voor wel een stevig feestje lust.

www.zebrasaretimeless.com

Bareto - Impredecible

BaretoJe zou het niet zeggen als je naar de tracks op deze Impredecible luistert, maar het Peruviaanse Bareto begon ooit als een coverband met een repertoire bestaande uit nummers van The Skatalites en Bob Marley! Die invloeden waren ook nog steeds hoorbaar op Boleto, het debuutalbum van de band uit 2005, waarop Bareto reggae en ska aanvulde met invloeden uit de Peruviaanse cumbia of chicha. Bareto bleef echter evolueren en de psychedelische cumbia die wij op het door Richard Blair van Sidestepper gemixte Impredecible ("onvoorspelbaar") hoorden, deed ons nog het meest denken aan de sound van het Mexicaanse Sonido Gallo Negro. Peruviaans juweeltje!

www.bareto.net | www.worldvillagemusic.com

Mamadou Kelly - Djamila

Mamadou KellyDjamila is het tweede soloalbum van Mamadou Kelly, een Malinese zanger/gitarist die zijn sporen verdiende bij Afel Bocoum en Ali Farka Touré en tegenwoordig aan een solocarrière werkt samen met zijn begeleidingsband Ban Kai Na. Een hoofdrol op Djamila is weggelegd voor de djurkel (eensnarige Malinese luit) van Brehim 'Yoro' Cisse en voor wat extra gelaagdheid en een vleugje vrouwelijke charme zorgt de stem van Leila Gobi, een zangeres uit Ménaka in het geplaagde noordoosten van Mali. Klassieke maar daarom niet minder uitstekende Mali Blues en een absolute aanrader voor liefhebbers van het genre.

www.clermontmusic.com | www.xmd.nl

Sekou Kouyate - Sabaru

Sekou KouyateOndergetekende leerde de Guinese kora-virtuoos Sekou Kouyate kennen dankzij Faya, het album dat hij in 2013 opnam met de New Yorkse rapper Joe Driscoll. Kouyate's spel deed ons toen al denken aan dat van zijn vroegere bandmakker Ba Cissoko en dat is op deze Sabaru ("geduld") zeker niet anders. Wie dus wel een stevig stukje West-Afrikaanse kora lust, zit met dit album zeker juist. Maar Sekou staat natuurlijk niet zomaar bekend als "de Jimi Hendrix van de kora" en op zijn elektronisch versterkt instrument laat hij dan ook net zo goed invloeden uit de blues, soul, funk, jazz en, met het toepasselijk getitelde 'Ska', zelfs wat ska, doorklinken, waarbij hij het volledige spectrum tussen intiem en opzwepend weet te bestrijken.

www.oneworldsmusic.com | www.sekoukouyate.com | www.xmd.nl