Mdungu @ Wereldfeest Leuven

Mdungu (Wereldfeest Leuven 2011)Wereldfeest Leuven 2011Toen we eind april in de affiches van de lentefestivals neusden, was er nog bitter weinig bekend over het muzikale luik van het Leuvense Wereldfeest. Jammer, want de laatste jaren vinden ook de betere bands uit de wereldmuziek-scene de weg naar de line-up van het mini-festival aan de Dijle. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we het programma even uit het oog verloren waren maar toen we opvingen dat Mdungu afgelopen zaterdag naar Leuven afzakte, zijn we ondanks barbeques, hangmatten en andere zomerse verlokkingen toch even kort de sfeer gaan opsnuiven in de Bruul. Daarmee lieten we de concerten van onder andere Terrakota en La Chiva Gantiva aan onze neus voorbij gaan, al hadden beide bands ons frontstage pad al meer dan één keer gekruist.

Lees verder

La Chiva Gantiva - Pelao

La Chiva Gantiva - PelaoGeen idee wat hun bandnaam precies wil zeggen, maar het verhaal van La Chiva Gantiva — een groep Colombiaanse expats die elkaar terugvonden in de muziek — is gelijklopend met dat van het Spaanse Che Sudaka, al verschillen de twee muzikaal gezien toch wel een stuk. Voor Pelao ("failliet", red.) ging La Chiva Gantiva in zee met producer Richard Blair (Sidestepper). Naar eigen zeggen laat La Chiva Gantiva zich zowel inspireren door Colombiaanse genres als cumbia en musica llanera als rock, funk en afrobeat en het resultaat is een heerlijke en zeer dansbare potpourri die deze zomer op geen enkel festivalpodium zal misstaan. Mis dit Brusselse feestje zeker niet!

www.lachivagantiva.com | www.crammed.be

Amsterdam Klezmer Band - Katla

Amsterdam Klezmer BandOndergetekende is zeker geen expert op het gebied van klezmer — vraag mij bijvoorbeeld niet om het verschil uit te leggen tussen sirba en oompah — maar gelukkig is de taal van de muziek universeel genoeg om dat overbodig te maken. De Amsterdam Klezmer Band is een zevenkoppig ensemble die, dit van oorsprong Oost-Europese en vaak in het Jiddisch gezongen, genre een eigen kleurtje geeft door er teksten in het Nederlands aan toe te voegen (Kaas, Geen Sores). Albumtitel Katla verwijst naar Ijsland's grootste vulkaan en heeft dus niets te maken met het op wat lekkers uit zijnde katje op de albumhoes. Klezmer trekt nog steeds een wat ander publiek dan de talrijke Balkan-bands uit min of meer dezelfde regio en dat is wat ons betreft niet echt terecht. Moge deze muzikale vulkaan u alvast overtuigen!

www.amsterdamklezmerband.com | www.essayrecordings.com

Zongora - Doverie

ZongoraWat krijg je als je een Brusselse violist (Nicolas Hauzeur) en gitarist (Benjamin Clement) samen zet met een aantal zigeunermuzikanten? Het antwoord is Zongora. Na Maayo Men van Malick Pathé Sow, zette Muziekpublique nu ook zijn schouders onder het debuutalbum van deze lokale Balkan-band. De bandnaam Zongora verwijst trouwens naar een gitaarachtig Roemeens instrument uit de streek van Maramures in het noordoosten van het land. Resultaat is Doverie een vrij geslaagd Balkan-album met ingrediënten uit zowel Roemenië als Bulgarije en een hoop eigen inbreng en jazzy improvisatie.

www.muziekpublique.be | www.kopanica.be

Affiche Mundial, Afro-Latino & Couleur Café compleet

De drie titanen onder de wereld­muziek­festivals in juni hebben hun affiche voor dit jaar bijeengesprokkeld. Na de water­val aan program­ma aan­kondigen in het tropicalidad.be nieuws wordt het hoogtijd voor een kort overzicht.

Festival Mundial 2011De mondiale hoogmis bij onze noorderburen, beter bekend als Festival Mundial (18-19 juni, Tilburg) telt dit jaar terug twee in plaats van drie festival­dagen, maar die zijn dan wel tot de rand gevuld met acts van uiteenlopende pluimage. Ietwat tot onze verbazing komen de meeste headliners op hoofdpodium uit het mainstream circuit, al vinden we in de line-up gelukkig ook namen als Sierra Leone's Refugee All Stars (Sierra Leone), Magic System (zouglou uit Ivoorkust), Shantel & Bucovina Club Orkestar (Duitsland) en Los de Abajo (Mexico) terug. De trouwe tropicalidad.be lezers zullen namen als Terrakota (Portugal), Katzenjammer (Duitsland), Bombino (Niger), S.W.A.N. (België) of Mexican Institute of Sound (Mexico) ook wel herkennen en voor het clubbende volkje kunnen we Frédéric Galliano and Kuduro Sound System warm aanbevelen.

Afro-Latino festival 2011Ook dit jaar valt het Limburgse Afro-Latino festival (25-27 juni, Bree) ongelukkigerwijs samen met Couleur Café. Op vrijdag komen ook hier de clubbers aan hun trekken met Frédéric Galliano and Kuduro Sound System maar de zwaargewichten vinden we vooral terug in de line-up van zaterdag en zondag en daar mag je wat ons betreft Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou (de herondekte legendarische band uit Benin) en Juan Luis Guerra y 440 (dé merengue en bachata meester uit de Dominicaanse Republiek) bij rekenen. Verder kunnen we Calle 13 (Puerto Rico), Third World (Jamaica), Bombino (Niger), Bonga (Angola), La Troba Kung-Fú (Spanje) en Los de Abajo (Mexico) warm aanbevelen.

Couleur Café 2011Tijdens het laatste weekend van juni is Brussel met Couleur Café (24-26 juni, Brussel) ook eventjes de hoofdstad van de wereldmuziek. In de (quasi complete) line-up van het kleurrijkste stadsfestival vinden we opvallend veel tropicalidad.be bekenden terug waaronder Ziggy Marley (Jamaica), Patrice (Duitsland), Tiken Jah Fakoly (Ivoorkust), Alborosie (Italië/Jamaica), Seun Kuti & Egypt 80 (Nigeria), Dub Inc (Frankrijk), Ziggi Recado (Nederland), Congotronics vs. Rockers (Congo/VK), Band of Gypsies 2 (Macedonië/Roemenië), Sergent Garcia, Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Los Callejeros en Sayon Bamba. Naast al dat bekend volk op Couleur Café hopen we ook dit jaar weer enkele ontdekkingen te doen. De nostalgische zielen verwijzen we graag door naar ons Couleur Café dagboek van vorig jaar.

Ocote Soul Sounds - Taurus

Ocote Soul SoundsOcote Soul Sounds (het woord "ocote" is afgeleid van het Nahuatl woord "ocotl" en wordt in Midden-Amerika frequent gebruikt om naaldbomen aan te duiden) is het geesteskind van Adrian Quesada (Grupo Fantasma) en Martin Perna (Antibalas) en zelf omschrijven ze hun muziek als "psychedelic, Afro-Cuban influenced pan-Latino analog funk". Taurus is niet het eerste album van de band, het iets meer eclectische The Alchemist Manifesto belandde al eerder op onze testbank. En net zoals bij Grupo Fantasma, zijn wij ook van de sound van deze Ocote Soul Sounds serieus onder de indruk. Taurus — de stier is een veel gebruikt symbool in de Spaanse cultuur, maar tegelijk ook het sterrenteken van beide heren — klinkt bij wijlen als de soundtrack van een politiefilm uit de jaren zeventig. Zoals ze zelf zeggen: psychedelische funk overgoten met een stevige latin-saus en een snuifje afrobeat. Meer van dit!

Update: Ocote Soul Sounds was zo vriendelijk om een gratis download uit Taurus aan te bieden aan onze trouwe lezers en die vind je hier: Pirata (MP3). Enjoy!

www.ocotesoulsounds.com | www.eslmusic.com

Seun Kuti & Egypt 80 - From Africa with Fury: Rise

Seun Kuti & Egypt 80 - From Africa with Fury: RiseHet is een voor- én nadeel als je als zoon van een muzikale legende in het voetspoor van je vader wil treden. Maar zowel Vieux Farka Touré, Damian Marley, Stephen Marley, Femi Kuti als Seun Kuti trekken zich aardig goed uit de slag. Maar voor die laatste, de jongste telg van Fela Kuti, hebben we toch wel een boontje. Het debuut­album Many Things liet een aardige tijd op zich wachten en ook voor de opvolger From Africa with Fury: Rise, moesten we terug drie jaar geduld uitoefenen. In tussentijd hield Seun Kuti en zijn muzikale companen van Egypt 80 ons zoet met op z'n zachtst gezegd stomende concerten die de verwachtingen voor dit nieuwe album alleen maar meer de hoogte in duwden.

Lees verder

Lobi Traoré - Barra Coura & Bwati Kono

Lobi Traoré - Bwati Kono: Raw Electric Vibes from BamakoLobi Traoré - Barra Coura: Acoustic Bamana BluesHet vrij jonge Amerikaanse Kanaga System Krush label opereert onder het motto: "Putting money into the pockets of the artists & music into the hands of the people" en focust op muziek uit West-Afrika. Het recentste wapenfeit van dit fair-trade label is de release van een tweetal albums van de betreurde Malinese gitarist Lobi Traoré (1961 - 2010). Barra Coura: Acoustic Bamana Blues en Bwati Kono: Raw Electric Vibes from Bamako kunnen beschouwd worden als een tweeluik, waarbij het eerste album focust op de traditionele vooral akoestische Mali blues, terwijl Bwati Kono vol rauwere elektronische tracks staat. Vooral op dat laatste album raakte Lobi de juiste toetsen; sterker zelfs, voor ondergetekende is Bwati Kono het beste wat ons recent uit Mali bereikt heeft, wat Lobi's vroegtijdige einde natuurlijk alleen maar des te schrijnender maakt. Virtuoos muzikant!

www.systemkrush.com | www.xmd.nl

Taraf de Haïdouks & Kocani Orkestar - Band Of Gypsies 2 + Boban I Marko Markovic Orchestra & Fanfare Ciocarlia - Balkan Brass Battle

Taraf de Haïdouks & Kocani OrkestarTien jaar na de release van hun legendarische album Band Of Gypsies levert Taraf de Haïdouks deze opvolger af. Ook op het originele Band Of Gypsies album speelden al een aantal blazers uit de fanfare van Kocani Orkestar mee, maar voor dit album werden alle leden van beide bands opgetrommeld en dat leverde een magistraal 27-koppig orkest op. Alle nummers voor Band Of Gypsies 2 werden speciaal voor het album geschreven en/of gearrangeerd, iets wat door de verschillende afkomst en samenstelling van beide bands (de leden van Taraf de Haïdouks zijn Roemeense orthodoxe kristenen en de muzikanten van Kocani Orkestar Macedonische moslims) niet altijd even simpel bleek. Couleur Café wist deze gipsy big band trouwens te strikken voor hun 22ste editie.

crammed.be | divanoprod.com

Boban & Marko Markovic Orchestra versus Fanfare CiocarliaZowat gelijktijdig komt het Asphalt Tango label op de proppen met Balkan Brass Battle; zoals de titel al aangeeft, niet zomaar een verbroedering maar een head to head sound clash tussen de twee bekendste zigeunerfanfares van het afgelopen decennium: in de rechterhoek voor Servië, Boban I Marko Markovic Orchestra en in de linkerhoek, voor Roemenië, Fanfare Ciocarlia. Wie nu uiteindelijk als winnaar uit deze titanenstrijd kwam laten we even in het midden, maar neemt u het maar van ons aan dat dit schijfje één brok pure energie is. Een drietal voorsmaakjes vind je op asphalt-tango.de.

asphalt-tango.de| fanfare-ciocarlia.com | boban-and-marko-markovic.com

Tamikrest - Toumastin

TamikrestOp Toumastin, de opvolger voor hun in 2010 verschenen debuutalbum Adagh, klinkt Tamikrest wellicht nog iets militanter dan voorheen; tekstueel gezien dan toch, want muzikaal gesproken biedt ook dit album weer die hypnotiserende woestijnrock waar we ondertussen zo gek op zijn. Toumastin bevestigt dat Tamikrest geen eendagsvlieg was en dat de Toeareg ook na Tinariwen nog een stem zullen hebben. Voorproeven kan op hun webstek.

Op 10 juni kun je Tamikrest live aan het werk zien in de Botanique (Brussel).
Het toeval wil dat we hiervoor momenteel gratis duo-tickets uitdelen.

www.tamikrest.net | www.glitterhouse.com

Blick Bassy - Hongo Calling

Blick BassyOok op zijn tweede album blijft Blick Bassy grossieren in de ideale zondagochtendmuziek, ook al swingt Hongo Calling misschien net dat tikkeltje harder dan voorganger Léman. Het album mag dan Bassy's ode aan de hongo, een trance­ver­wek­kend ritme uit de Bassa-cultuur, zijn, toch lijken de Brazili­aanse invloeden in zijn nummers wat meer de boventoon te halen op dit album; zo hoorden we een Braziliaanse cuíca op Liké en levert ook Lenine, een singer-songwriter uit Recife en zeker bekend bij amateurs van moderne Braziliaanse muziek. Een groot deel van het album werd trouwens in Rio de Janeiro opgenomen. Te beluisteren op greedbag.com.

Op 15 mei kun je Blick Bassy live aan het werk zien in de 4AD in Diksmuide.


www.worldconnection.nl

The Karindula Sessions: Tradi-Modern Sounds From Southeast Congo

The Karindula SessionsStaff Benda Bilili heeft amper de wereld veroverd of "muziekantropoloog" Vincent Kenis komt alweer op de proppen met iets compleet nieuws. In het uiterste zuidoosten van Congo ontdekte hij zowaar de karindula muziek. Deze ritmische trancemuziek dook voor het eerst op in de jaren zeven­tig van de vorige eeuw en al is het niet exact duidelijk of dat nu in Congo zelf of het naburige Zambia was (waar een variant bestaat die kalindula wordt genoemd), feit is dat het genre vernoemd werd naar het meest in het oog springende instrument dat de karindula-muzikanten gebruiken: een grote, van een met een geitenvel bespannen olievat vervaardigde basbanjo met vier snaren.

Lees verder

Interview met Sayon Bamba @ Restaurant Pythagoras

Sayon BambaToen wij hoorden dat Sayon Bamba, ooit nog één van de stemmen bij Les Amazones de Guinée en nu al geruime tijd solo, het zonnige Marseille inruilde voor onze eigenste hoofdstad Brussel, waren we er natuurlijk als de kippen bij om haar te vragen waarom.

Lees verder

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou @ Espace Senghor

T.P. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou @ Espace SenghorEspace SenghorIn de gezellige Chausée de Wavre in Etter­beek gingen we afgelopen zaterdag op zoek naar de Espace Senghor. Het was ons eerste bezoek aan het Etter­beek­se cultureel centrum, maar de gezellige en karaktervolle zaal (een kleine versie van de Gentse Vooruit) kon ons direct charmeren. Op het programma stond een heuse soirée Afro Heat rond de herontdekte 70's funkateers uit Benin: Le Tout Puissant Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou. Een dikke twintig jaar na hun hoogdagen in Benin kwam het orkest met een nieuw studio­album aandraven en Cotonou Club bleek een schot in de roos te zijn. Met argusogen — hun passage in het Zuider­pers­huis in 2009 zou een kleine catastrofe geweest zijn — keken we uit naar de live set van deze nieuwe oude helden.

Lees verder

La Pegatina - Xapomelön

La Pegatina - XapomelönVoor hun nieuwe album, Xapomelön (een "vercatalanisering" van het Franse "chapeau melon" of "bolhoed"), ging La Pegatina haar inspiratie zoeken in de Amerikaanse comic books. Xapomelön telt eenentwintig ultrakorte tracks — slechts twee nummers halen de drie minuten — en klinkt daardoor wellicht minder samenhangend dan voorganger Via Mandarina. Wat ondergetekende betreft had de heren van La Pegatina zelfs gerust wat strenger mogen zijn in hun uiteindelijke selectie voor de tracklist, want sommige nummers op Xapomelön zijn ware lichtgewichtjes (Foxy & Billy of Mari Carmen). Wij lieten ons nog het meest bekoren door La Voisine, een in het Frans gezongen spotlied over de buurvrouw van accordeonist Romain Renard, maar echt overtuigend kunnen we dit album niet noemen.

www.lapegatina.com | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl

Oojami - Time Is Now

OojamiProjecten die westerse muziek doorspekken met etnische elementen krijgen we wel vaker op onze testbank, maar bij Oojami (geboren Necmi Cavli), een deejay uit het Turkse Bodrum die vooral dance met oriëntaalse invloeden mengt (ons nog bekend van een aantal Mano Mundo edities geleden) is de spoeling af en toe toch wel erg dun. Enkele geslaagde tracks (Twist & Turn en Let It Cry roepen herinneringen op aan Balkan Beat Box) niet ten na gesproken zal deze Time Is Now toch eerder een clubpubliek aanspreken.

www.oojami.com