Interview met Sergent Garcia @ Couleur Café

Interview met Sergent Garcia (Couleur Café 2011)Sergent Garcia (Couleur Café 2011)Couleur Café 2011Met het door Colombiaanse ritmes geïn­spi­reerde album Una Y Otra Vez zette Sergent Garcia zich weer helemaal in the picture en dat hij er ook live nog steeds helemaal staat bewees hij onlangs op Couleur Café waar we ook volgend gesprek met hem hadden.

Lees verder

Fatoumata Diawara - Fatou

Fatoumata DiawaraDoor een bijna ongelooflijke samenloop van omstandigheden heeft Fatoumata Diawara ondanks haar jonge leeftijd al mogen proeven van zowel de wereld van de dans (in de traditionele dansgroep van haar vader) als die van de film (een wereld waarin ze werd geïntroduceerd door haar tante) en natuurlijk de muziek (Jean-Louis Courcoult, directeur bij de befaamde Franse theatergroep Royal de Luxe — zeker niet onbekend bij fans van de Zomer van Antwerpen — hoorde haar op een dag toevallig backstage zingen). Haar eerste stappen in de muziek­wereld zette ze nog als backing vocaliste bij onder andere Dee Dee Bridgewater en Oumou Sangaré en het was die laatste die haar tenslotte dat uiterst belangrijke zetje gaf richting een eigen album op het prestigieuze World Circuit label.

Lees verder

Alpha Blondy - Vision

Alpha Blondy - VisionDrie jaar na het uitstekende Jah Victory is Alpha Blondy terug met Vision. Tijdens de opnames van dit album zat het er in zijn thuisland Ivoorkust nog bovenarms op tussen Alassane Ouattara en Laurent Gbagbo, beide hengelend naar de post van president. Het zal dan ook niet verbazen dat Alpha in de liner notes zijn landgenoten de volgende boodschap meegaf: "A mes soeurs et frères de Côte d'Ivoire et à la famille politique Ivoirienne, toutes tendances confondues, abolissons ensemble le concept d'Ivoirité, concept dangereux pour notre unité. Vive les U.S.A. (United States of Africa)!" en dat er in de tracklist enkele serieuze oorvijgen worden uitgedeeld.

Lees verder

Line-up Sfinks Mixed en Esperanzah! 2011

Hoewel het weer ons eerder aan november doet denken, zit het zomer­festival­seizoen in de hoogste versnelling. Couleur Café en Afro-Latino festival liggen achter ons en terwijl Polé Polé de zon uitdaagt te midden van het feest­gewoel van de Gentse feesten kijken wij al uit naar de twee volgende titanen onder de wereld­muziek­festivals.

Sfinks Mixed
Eind juli zijn alle rechtgeaarde wereld­muziek­liefhebbers op het Boechoutse Molenveld terug te vinden voor Sfinks Mixed (29-31 juli, Boechout). Op vrijdag zwaait de Balkan opnieuw de plak en op overige twee festivaldagen worden alle genre- en regioregisters opengetrokken. In de smakelijke line-up vinden we namen terug als Lëk Sèn (veelbelovende folk-reggae uit Senegal), Rubén Blades (Panamese salsa vocalist uit de Fania rangen), Alpha Blondy (samen met Tiken Jah Fakoly dé crème van de Ivoriaanse reggae), Systema Solar (hippe neuvo-cumbia uit Colombia), Bomba Estéro (nog meer Colombiaanse electro-tropical), Joaquin Diaz (merengue uit de Dominicaanse Republiek) en als headliner AfroCubism (de verfijnde kruisbestuiving tussen de muzikale rijkdom van Cuba en Mali). Dit belooft opnieuw een fijne editie te worden.

Esperanzah!
Ook op de affiche van Esperanzah! (5-7 augustus, Namen) staan een hele rije boeinde acts ge­blok­letterd. Net zoals op Sfinks passeren Bomba Estéreo en AfroCubism ook de revue in de Abdij van Floreffe. Daarenboven krijgen we ook Professor (alter ego van frontman Harisson Stafford van reggaeband Groundation, Che Sudaka (licht ontvlambare musica mestiza uit Zuid-Amerika), Kareyce Fotso (Kameroense singer-songwriter uit de Contre-Jour stal), Tiken Jah Fakoly (oerdegelijke Ivoriaanse reggae met een boodschap), Minata (charmante Burkinese singer-songwriter), Jupiter & Ma Shi Faï (veelbelovende reggae uit Senegal) en OqueStrada (de vrolijke kant van de Portugese fado) voorgeschoteld.

Western Jazz Band - Songs Of Happiness, Poison & Ululation: Dar es Salaam Dancing Club 1973-1975

Western Jazz BandVoor wie wel een obscuriteitje op zijn tijd lust, serveert het Sterns label alweer een prachtige compilatie met deze Songs of Happiness, Poison & Ululation: Dar es Salaam Dancing Club 1973-1975 van de Tanzaniaanse Western Jazz Band and Dancing Club. Hoewel reeds opgericht in 1959, toen Tanzania nog Brits grondgebied was en gewoon British East Africa heette, focust deze verzamelaar op opnames die dateren uit de periode 1973 tot 1975. Hoewel de band vooral actief was in Dar es Salaam, kwamen de meest bandleden uit de toenmalige Western Province iets waaraan de naam van de band moest herinneren. Bekend werden ze met hun saboso, de Tanzaniaanse variant van de rumba's die we ook kennen uit Congo en voor de auditieve verklaring bij het woord "ululation" zet u best even Vigelegele op — wikipedia geeft alvast de volgende verklaring: hoog trillend geluid geproduceerd door het snel bewegen van de tong en de uvula of huig. Op sternsmusic.com kun je alvast twee tracks uit het album beluisteren.

www.sternsmusic.com

Massiel Yanira - Una Voz

Massiel YaniraUna Voz is het albumdebuut van Massiel Yanira, een klassiek geschoolde zangeres met Latijns-Amerikaanse roots uit Montreal. Eigenlijk valt haar werk nog het best te omschrijven als de betere Spaanstalige singer-songwritermuziek; geen salsa, cumbia of guaracha dus, maar licht Latijns gekruide ingetogen nummers met de nadruk op de kristalheldere stem van Massiel. Voorbeluisteren kan op bandcamp.com.

www.massielyanira.com

Sonámbulo - A Puro Peluche

Sonámbulo - A Puro PelucheWe kregen het debuutalbum van Sonámbulo rechtsreeks uit Costa Rica toe­ge­stuurd. Nu weten we uit eigen ervaring dat dat de tropische fauna en flora in dit Centraal Amerikaans land een stuk indruk­wek­kender is dan de lokale muziek scene, al moeten we met A Puro Peluche onze mening toch herzien. Ondanks de naam — Sonámbulo betekent zoveel als "slaap­wande­laar" — heeft deze band een allerminst slaap­verwekkend effect en dat is vanaf de openingstrack duide­lijk hoorbaar. De typische latin deuntjes in Juana fungeren als refrein in een rock aanvoelend nummer en ook op de rest van de plaat wordt er kwistig met tropische genres geknutseld. No Hay Mal lijkt aan­vankelijk een salsa nummer te worden, maar mondt na een funky uitstapje uit in een opzwepend sambafestijn. Hun naar eigen zeggen "Psicotropical" klinkt alvast veelbelovend — al valt het genre­geknutsel niet in alle nummers even goed in de plooi — en komt naar alle waarschijnlijk het best tot zijn recht op een podium.

Het toeval wil dat Sonámbulo deze zomer voor het eerst in België te zien is en wel op Polé Polé (22 juli in Gent), de Antilliaanse feesten (13 augustus in Hoogstraten) en het op zonne-energie draaiende Fiesta Solar (27 augustus in Gent).

Andreia Dacal - Paradoxos EP

Andreia DacalEuropalia Brazilië komt met rasse schreden dichterbij en dan is het maar niet meer dan netjes dat wij af en toe wat aandacht besteden aan de muzikale diversiteit van dat land. En laat nu net deze Paradoxos EP van de uit Niterói afkomstige Andreia Dacal op onze testbank belanden. Qua reggae heeft Brazilië altijd al een beetje een eigen koers gevaren en deze Paradaxos EP is daarop geen uitzondering. In een soort soms naar rappen overhellend parlando vuurt Andreia haar maatschappij­kritische teksten af, de ene keer geruggensteund door een roots ritme, dan weer door diepere dub vibes. Voorlopig wordt ze nog aangekondigd als "upcoming artist" en uit de twee nummers in verschillende versies op deze EP — die je trouwens gratis en volstrekt legaal kunt downloaden — kunnen we nu ook nog niet heel veel afleiden, maar noteert u toch alvast haar naam!

www.fresh-poulp.net

Kalio Gayo - Parti Y Prije

Kalio GayoHoewel ondergetekende nog nooit van Kalio Gayo gehoord had (alweer een mooie Shakin' Weld ontdekking) blijkt deze Utrechtse band afgaande op de discografie op hun website toch al een tijdje aan de weg te timmeren. De band creëerde een eigen universum met elementen uit zowel folk, klezmer als zigeuner­muziek waarbij vooral het geluid van banjo en mandoline opvalt. De dames van Kalio Gayo bedienen zich van een onbestaand taaltje waaruit je mits enige moeite toch kunt afleiden waar het nummer min of meer over gaat; iets wat hen trouwens al voorgedaan werd door bij­voor­beeld de Belgische folk band en Eurovisie-inzending Urban Trad. Integraal te beluisteren op de luisterpaal van radio6.nl.

www.kaliogayo.nl | www.shakinweld.be | www.xmd.nl

Interview met Razia Said @ Zuiderpershuis

ZuiderpershuisWat voor de in Madagaskar geboren, maar in de Comoren en Gabon opgegroeide, Razia Said een simpele terugkeer naar haar Malagassische wortels moest worden, zou uiteindelijk heel anders uitdraaien. Ze kwam haar album Zebu Nation in het Antwerpse Zuiderpershuis voorstellen en een interview met deze gepassioneerde artieste en milieuactiviste kon niet uitblijven.

Lees verder

Afro-Latino festival 2011

Publiek (Afro-Latino festival 2011)Afro-Latino festival 2010Vorig weekend werd het wereld­muziek­festival­seizoen feestelijk ingeluid. In hartje Brussel genoten we drie dagen lang van de smakelijke line-up van Couleur Café, maar tijdens dat zelfde weekend passeerde een al even smakelijke portie wereldmuziek de revue op de podia van het Afro-Latino festival in het Limburgse Bree. Op twee plaatsen tegelijkertijd zijn behoort niet tot de capaciteiten van uw trouwe frontstage reporter, maar gelukkig konden de sympathieke mensen van Afro-Latino net zoals vorig jaar een aantal verslagen en foto's bijeen sprokkelen die we hier met plezier publiceren.

Lees verder