Omar Sosa & Seckou Keita - Suba

Omar Sos & Seckou KeitaOp het uit 2017 daterende Transparent Water, zorgden de Cubaanse pianist Omar Sosa en de Senegalese kora-virtuoos Seckou Keita al een eerste keer voor een heerlijke symbiose tussen beide instrumenten en dat schreeuwde natuurlijk om een vervolg. Suba betekent zonsopgang in het Mandinka, de moedertaal van Seckou, en is zijn favoriete moment van de dag: "Even if you're facing certain difficulties, you reset your brain back to normal. You see the sunrise as a new day, a new peace, a new something, good or bad - an exciting something. That was also the feeling I had when I was writing with Omar.". Het album werd opgenomen tijdens de globale COVID-19 lockdown, en voor Omar staat 'Suba' dan ook vooral symbool voor hoop: "In this moment we're living, when everything's falling apart little by little, the one thing we have inside ourselves is a divine connection with our inner voice, with our spirit and light and with our ancestors. We try to give hope through music and tell people that we can be together.".

Lees verder

Shiran - Remixed

ShiranNadat ze voor haar Glsah Sanaanea with Shiran album de traditionele toer op ging, liet Batov Records voor deze Remixed een aantal artiesten en producers van diverse pluimage los op enkele nummers uit Shiran's titelloze debuut.

Lees verder

Orchestre International Du Vetex - Plaza Mayor

Orchestre International Du VetexZeven jaar na Fifavela is het Vlaams-Waals-Noor-Franse collectief Orchestre International Du Vetex terug de studio ingedoken voor deze Plaza Mayor. Songschrijver en trompettist Thomas Morzewski: "Tot het uitbreken van de COVID-19-crisis begin 2020, was het voor ons eigenlijk evident om met onze muziek zowat overal in europa rond te trekken, langsheen festivals allerhande. De voorbije maanden was dat wel even anders, en dus probeerden we van de gelegenheid gebruik te maken om samenwerkingen met andere artiesten digitaal verder te zetten.".

Lees verder

Amparanoia - Himnopsis Colectiva

AmparanoiaVier jaar nadat de release van het El Coro De Mi Gente compilatiealbum Amparanoia nieuw leven inblies, en 15 (!) jaar na La Vida Te Da, is er met deze Himnopsis Colectiva nu ook eindelijk een nieuw studioalbum. Amparo Sanchez: "This album is undoubtedly the result of having started the band again, the songs and having had contact with the public for three years. We realized that they missed Amparanoia and so did we. It has been a revealing time to start in 2017 with 'El Coro De Mi Gente', which was above all a tribute to other artists covering songs from Amparanoia's career. The only unreleased song was the one we did with Macaco (title track El Coro De Mi Gente, red.). That album was the tribute, the tour was also the tribute to the 20 years of El Poder De Machín. Suddenly at the end of 2017 we realized that we had lacked countries to visit and that there was demand for the group. We decided to extend the tour until 2018 and in the middle of that year we realized that they were still counting on us, not only in Spain but in other countries. That's when the idea of wanting to make a new album for Amparanoia began. In 2019 we were already demoing the first songs and thinking about what we were going to propose.".

Lees verder

Halva - Dinner In Sofia

HalvaFocuste Halva, het muziekproject rond de Belgische violist Nicolaas Cottenie, op langspelerdebuut The Sweetest Klezmer Orchestra nog voornamelijk op het klezmergenre, dan neemt de band ons voor opvolger Dinner In Sofia mee op een trip rond de Zwarte en Middellandse Zee. We ontbijten in Oekraďne met Breakfast In Kiev, dineren in Bulgarije met titelnummer Dinner In Sofia en sluiten af met een pousse-café in Libanon met het oriëntaalse Coffee In Beirut. Onderweg knipogen Griekse sirto, Arabische maqam, Oekraďense kolomeyka, Joodse bulgar en Roemeense taraf voortdurend naar elkaar en wisselen de feestelijke uitbundigheid en melancholie, die ook al aanwezig waren op voorganger The Sweetest Klezmer Orchestra, elkaar ook deze keer voortdurend af. De tracklist telt officieel 11 nummers, maar als u na afsluiter Horu Pentru Lora nog even door luistert zult u de verborgen track The Budapest Bulgar ontdekken, een nummer dat Halva met opzet deed klinken als een oude krakende archiefopname. Uitstekende muzikale hongerstiller!

Lees verder

Namgar - Nayan Navaa

NamgarNamgar Lkhasaranova, de fręle frontvrouw van het naar haarzelf vernoemde Namgar, werd geboren in Kunkur, een klein dorp in het grensgebied tussen Rusland, China en Mongolië, bekend als de autonome republiek Boerjatië. Namgar trok van een leven als herderin op de steppe naar een grootstedelijk bestaan in de Russische hoofdstad Moskou, waar ze in 2001 de formatie Namgar vormde, met als voornaamste doel om het muzikale erfgoed van de Boerjaten te redden van de teloorgang door de traditionele volksliederen een modern metal/rockjasje aan te meten. Het deed ondergetekende meteen terugdenken aan Hanggai, de band uit Binnen-Mongolië die gelijkaardige dingen doet met de traditionele muziek uit hun regio. Ook Nayan Navaa (vrij vertaald "land onzer voorvaderen"), de titel van dit album en de gelijknamige afsluiter, past prima in die filosofie. Namgar gebruikt een mix van westerse instrumenten als bas, drums, elektronica en gitaar, en traditionele zoals de yataga (een dertiensnarige citer), de chanza (een driesnarige luit) en de khomus (een lokale mondharp), en afwisselend tussen diep meditatief, melancholisch en opzwepend, katapulteert Namgar Lkhasaranova zo, als een moderne sjamane, de eeuwenoude muziektradities van de Boerjaten naar de eenentwintigste eeuw. Geslaagd muzikaal retro-futurisme!

Lees verder

Speed Caravan - Nuba Nova

Speed CaravanVijf jaar na Big blue Desert is Medhi Haddab's Speed Caravan terug op snelheid met Nuba Nova. Voor deze nieuwe langspeler sloeg de Frans-Algerijnse meester van de elektronische oed de handen ineen met Cheikh Hamdi Benani, violist en grootmeester van de ma'luf traditie (een genre van muziek in de Andalusische klassieke muziektraditie van Algerije, Libië en Tunesië, maar van Iberische oorsprong en in de Maghreb geďntroduceerd door Andalusische vluchtelingen). De samenwerking, een idee van David Queinnec, toenmalig directeur van het Institut français in Annaba, een stad in het noordoosten van Algerije, dicht bij de grens met Tunesië, resulteerde eerst in een succesvolle tournee door Algerije en het logische vervolg is natuurlijk dit album. Donker randje: Nuba Nova is meteen ook het muzikale testament van Cheikh Hamdi Benani geworden, want de man viel op 77-jarige leeftijd ten prooi aan COVID-19 en overleed op 21 september 2020. Maar als testament kan dit album wel tellen.

Lees verder

Okuté - Okuté

OkutéMeng son en rumba met de ritmes van Orisha-, Palo- en Abakuá-rituelen en je krijgt Okuté. In de Yoruba- of Santeria-religie belichaamt Okuté de koude wateren die de geketende Afrikaanse slaven naar Havana brachten. In de muziek van deze Cubaans band worden de Batá drums uit de Lucumi-traditie gekoppeld aan de tres uit de son montuno en de trompetlijnen uit de comparsa.

Lees verder