Couleur Café 2009 - zondag

Couleur Café 2009Couleur Café 2009De kristallen jubileumeditie van Couleur Café kon op een record­op­komst rekenen. Gespreid over drie dagen (waarvan twee uitverkocht) lokte het 20 jaar jonge urban wereld­muziek­festival niet minder dan 73.000 enthousias­telingen naar het uiterst gezellig aangekleede Brusselse festival­terrein. Voor het eerst kon er tijdens het festival gekampeerd worden en hoe het er daar aan toe ging hebben we niet uit eerste hand. Als avontuurlijk aan­gelegde muziek­lief­hebbers kampeerden we — net zoals op vrijdag en zaterdag — liever frontstage. Daar ging het er ook bijzonder warm aan toe en dan hebben we het niet alleen over het stralend festival­weer. Tijd voor deel drie van ons festival­verslag, dat naar goede gewoonte rijkelijk voorzien is van kijk­materiaal.

Lees verder

La Minor - Oboroty

La MinorLa Minor werd in 2000 in Sint Petersburg opgericht door Slava Shalygin, Alexander Yezhov en Pyotr Ketlinsky, maar hoort stilistisch gezien eerder thuis in Odessa, de belangrijkste havenstad in Oekraïne en een smeltkroes van nationaliteiten. Muzikaal gezien houdt La Minor het midden tussen Russisch chanson, folk, jazz en zogenaamde Odessa klezmer. Hun teksten over gangsters, prostituees, de gevangenis en — het blijft Rusland — alcohol, zijn geïnspireerd op de blatnjak, tijdloze smartlappen die ondertussen tot de Russische folklore behoren maar desalniettemin verboden waren tijdens het communistische regime en dus alleen ondergronds of in de huiskamer te horen waren.

www.eastblokmusic.com | www.xmd.nl

Couleur Café 2009 - zaterdag

Vuurwerk (Couleur Café 2009)Couleur Café 2009Dag twee van de driedaagse wereld­muziek hoogmis in hartje Brussel. Ergens in de namiddag ontwaakt Couleur Café langzaam onder een stralende festivalzon. Zodra de kleurrijke festival­gangers op het Tour & Taxis terrein binnen­stroomden kon het multi­culturele feest beginnen. Net zoals vrijdag konden we op zaterdag ook weer aan de verlokkingen van kleurrijke kraampjes, rand­animatie, de grote en kleine Rue de bien manger en verraderlijke cocktails weerstaan en kozen resoluut voor de muziek. Ons concertspoor slingerde wederom tussen het Titan, Univers en Fiesta podium en wat we daar aan fijne ontdekkingen en oude bekenden tegenkwamen willen we allerminst voor onszelf houden.

Lees verder

Pablo Milanés & Chucho Valdés - Mas Alla De Todo

Pablo Milanés & Chucho ValdésPablo Milanés (Cubaans zanger en dichter, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Cubaanse Nueva Trova, samen met Silvio Rodríguez and Noel Nicola.) en Chucho Valdés (Cubaans pianist, orkestleider en componist. Richtte de benkende Cubaanse groep Irakere op.) zijn al jaren bevriend, maar die vriendschap mondde tot nog toe niet uit in een creatieve samenwerking. Maar nu is er dus deze Mas Alla De Todo en dat is misschien niet onmiddellijk de meest voor de hand liggende plaat geworden. Milanés en Valdés nemen je als het ware mee naar de lounge van het legendarische Hotel Nacional in Havana, want het duo beperkt zich zowat een uur lang tot een minimalistisch doch virtuoos samenspel van piano en zang. Je voelt in alles dat beide heren dit album vooral voor zichzelf hebben opgenomen, maar het resultaat is tijdloos.

www.wrasserecords.com | www.milanespablo.com | www.valdeschucho.com

Couleur Café 2009 - vrijdag

Los Magnificos (Couleur Café 2009)Couleur Café 2009Van de crisis was vrijdagavond in Brussel weinig te merken. Met een slordige 25.000 bezoekers mag Couleur Café weer een uitverkochte festivaldag op zijn palmares schrijven. Drie dagen lang deed het Tour & Taxis terrein dienst als de gezelligste en meest exotische côté van onze hoofdstad. Het weer zag er aan­vankelijk even tropisch uit, al verhinderde een stevige wind en een pak wolken de broeierige temperaturen. Eenmaal aangekomen bleken de concerttenten van het vertrouwde festival­terrein een stoelendans ondergaan te hebben. De gigantische Titan tent van vorig jaar werd omgedoopt tot Univers en een nieuw openlucht podium in de vorm van een kolossale boombox kreeg de naam Titan mee. Samen met de Fiesta tent mochten die drie podia drie dagen lang weer heel wat muzikaal vuurwerk uit alle uithoeken van onze planeet huisvesten. Wij stippelden op vrijdag een festivalroute uit langs — naar onze bescheiden mening — de smakelijkste concerten en vertellen u graag of we het bij het rechte eind hadden.

Lees verder

Afro-Latino festival 2009 op Radio 1

Afro-Latino festivalTerwijl wij op Festival Mundial van het ene concert naar het andere concert aan het joggen waren viel in het Limburgse Bree evenveel werled­muziek te rapen op het Afro-Latino festival. Vliegende reporter Jeroen Revalk van Radio 1 bracht via telefoon live verslag uit vanop Afro-Latino en dat kun je hieronder her­be­luis­teren. Net zoals ons had Jeroen de eer om de Malinese nachte­gaal Oumou Sangaré te interviewen en dat stukje video vind je op klara.be — waarvoor dank, Jeroen!

Radio 1 deel 1
deel 2

Herbeleef Festival Mundial 2009 op radio6.nl

Festial Mundial 2009tijdens La Excelencia (Festival Mundial 2009)Dat de gemiddelde bezoeker op Festival Mundial weer ogen, oren, neuzen en smaak­papillen te kort kwam, zal na het lezen van onze festivalverslagen wel duidelijk zijn. Gelukkig hadden de mensen van NPS dat probleem vooraf al door en pasten middels een bandopnemertje daar een mouw aan. Naast de rechtreekse uitzendingen op Radio 6 — die je in één, twee en drie delen kan her­beluis­teren — zijn er ook veel concerten, jawel, integraal te beluisteren. Hieronder alvast een overzichtje van wat je aan audiomateriaal op mundial.radio6.nl kunt vinden. Tenslotte nog dit: de TV reportage op Nederland 3 kun je hier bekijken.

zaterdagzondag
Speed Caravan
Jaya the Cat
Locos por Juana
Outlandish
Ziggi
Kenny B & Royal Roots
Selah Sue
Hotel
Gnaoua de Marrakech
Malafika
Bonsa & Le Zekura Band
Roy Paci & Aretuska
Zulu 9.30
La Excelencia
Oumou Sangaré
Oscar D'Leon
El Créme Glace Quès
Cafe con Leche
om de geluidsfragmenten af te spelen heb je Windows Media Player nodig

Festival Mundial 2009 - zondag

Millenium stage (Festival Mundial 2009)Festial Mundial 2009Op de tweede en laatste dag van het multi­culturele feest bij onze noorderburen kregen we opnieuw keuze uit een schijnbaar ontelbaar aantal acts uit elke uithoek van onze planeet. Hoewel we de keuze op zaterdag bezwaarlijk eenvoudig konden noemen stonden we op zondag (gezien het grote aantal tropicalidad.be favorieten in de line-up) voor een nog gecompli­ceer­der vraagstuk. Voorts hadden we aan die talloze concerten graag nog enkele interviews vast geknoopt en zo heb je al snel een propvol programma — wat op het tropicalidad.be hoofdkwartier beter bekend staat als een ongemeen boeiende zondag. De festivalzon had een prima plaatsje uitgekozen boven het groene Leijpark, alwaar het Festival Mundial voor de 22ste keer zijn kleurrijke zelf kon wezen. We baanden ons met plezier een weg tussen de mensenmassa en die muzikale wereldreis willen we natuurlijk niet voor onszelf houden.

Lees verder

Festival Mundial 2009 - zaterdag

Millenium stage (Festival Mundial 2009)Festial Mundial 2009Het liet even op zich wachten maar afgelopen week­end is het festivalseizoen officieel gestart op tropicalidad.be. En meteen stonden we voor hart­ver­scheur­ende keuzes. Ongelukkiger­wijs valt dit jaar zowel de Limburgse wereld­muziek oase Afro-Latino festival als het Tilburgse multi­culturele feest Festival Mundial in hetzelfde weekend. Drie jaar geleden — in de duistere begindagen van deze blog — werden we tot net over de Belgische grens gelokt door een smakelijke affiche, waarvan een handvol concerten onder de noemer memorabel de geschiedenis zijn ingegaan. Hoog tijd dus om Fes­ti­val Mundial nog eens een bezoekje te brengen. Maar daar houdt het keuzeprobleem niet op: verscholen in het groen van het Leijpark staan zes podia opgesteld die tijdens de twee festival­dagen niet minder dan 84 acts huis­vesten. Met veel plezier en evenveel foto's doen we ons concert-traject op de eerste festivaldag uit de doeken.

Lees verder

Wereldmuziekfestivalvertier in juli

De komende twee weken wordt het moeilijk om niet op een wereld­muziek­festival verzeild te graken. Zowel grote kleppers als Afro-Latino festival (Bree), Festival Mundial (Tilburg), Couleur Café (Brussel) als hun kleinere broertjes Festival a lo Cubano (Leuven), Tropiscala (Overijse), Feest in 't Park (Brugge) of BorgerRio (Antwerpen) vullen de tropicalidad.be agenda. Voor we zelf — en hopelijk jullie massaal met ons — daar de tanden in gaan zetten, blikken we al even vooruit op wat er wereld­muziek­gewijs in juli 2009 te beleven valt.

Cameleon festival 2009Op de eerste zaterdag van juli slaat het Cameleon festival (4 juli, Turnhout) stevast hun tenten op in het Raadsherenpark. Dit jaar schotelen ze — de DJ's uitgezonderd — minder bekend volk voor, al zou het ons verwonderen als er in de line-up (The Subtitles, Dynamo Zjosss, El Crème Glace Qués, Dub Terror, The Dynamics, Markscheider Kunst en Snowboy and the Latin Section) geen ontdekking te doen was.

Colora festival 2009Op de vier zaterdagen in juli presenteert Colora festival (Leuven) telkens twee concerten in het binnenplein van de Romaanse poort. Op hun affiche verrassend veel tropicalidad.be helden, waaronder de swingende accordeon van Jaune Toujours (11 juli), de betere mestizo van La Troba Kung-Fú (18 juli) en uiteraard de sensuele moves en het hemelse stemgeluid van de Ivoriaanse Dobet Gnahoré (25 juli).

Cactus festivalOok het driedaags Cactus festival (10-12 juli, Brugge) geeft hun eerste festivaldag een tropisch tintje en het resultaat is niet mis: zowel Bunny Wailer, de legendarische reaggae-held én hoeder van het muzikale Bob Marley-erfgoed, de barvoetse wereld­verbeteraar Micheal Franti en zijn makkers van Spearhad als de wereldberoemde singer-songwriter Tracy Chapman zijn van de partij. Een beetje ongelukkig staat het prettig gestoorde ska collectief Babylon Circus op de laatste dag geprogrammeerd.

De twee grootste festivals van de maand juli zijn klaarblijkelijk nog druk aan hun line-up aan het sleutelen. De webstek van Polé Polé (18-27 juli, Gent) bloklettert nog steeds "Website coming soon" en van Sfinks Mixed (24-26 juli, Boechout) kregen we al een eerste lading namen door, maar daar komen we later uitgebreid op terug.

Terrakota - Oba Train

Terrakota / Oba TrainDe Spaanse, of toch voornamelijk Barcelonese mestizo beweging, voortgetrokken door helden als Manu Chao en het anders­globalistische artiesten­collectief Radio Chango, kende de afgelopen jaren een ongekende wildgroei. Hiermee zetten bands als Ojos de Brujo, La Troba Kung-Fú alsook de mestizo ontdekking van vorig festivalseizoen Calima een herkenbare stempel op de electische mix van flamenco, latin, hiphop, reggae en punk. Nu blijkt die mestizo-microbe ook in de straten van Lissabon toe te slaan en schiet aldaar een heuse wereld­fusion­scene wortel — Lisboa fusão voor de ingewijden. Terrakota, één van de voortrekkers van deze musica mestiça, is binnen­kort te bewonderen in de Fiesta tent van Couleur Café en bij wijze van voorbereiding richten we de tropicalidad.be spotlight met plezier op hun recentste release Oba Train.

Lees verder

Baaba Maal - Television

Baaba Maal - TelevisionVorig jaar vroegen we ons nog af of Baaba Maal hoegenaamd nog met een studio-album op de proppen zou komen. Het ongemeen straffe Missing You (mi yeewnii) was inmiddels 7 jaar oud, en Baaba Maal leek meer tijd te besteden aan zijn talrijke nevenprojecten in Senegal. Weinig liet uitschijnen dat hij toen wellicht al terug in de Palm Studios zat aan de Londonse Kensington Park Road. Sinds 1 juni ligt het resultaat daarvan in de winkelrekken. Television is weerom een knap staaltje van de grenzeloze worldbeat die we van Baaba Maal gewoon zijn. Maar toch kan de plaat niet tippen aan zijn voorgangers. Het vocale werk wordt wat al te dikwijls overgelaten aan Sabina "Brazilian Girls" Sciubba. En ook de typische minimalistische gitaarmelodieën zijn net iets teveel verwesterd door Barry Reynolds, Maal's nieuwe producer. Die maakte van Television een vlot en tijdloos plaatje, maar naar mijn smaak bevat het nét wat te weinig weerhaakjes om evenveel te beklijven als Missing You of Firin in Fouta.

Lees verder

Sara Tavares - Xinti

Sara Tavares / XintiDrie jaar geleden bracht de van Kaapverdische origine Sara Tavares haar tweede studio album Balancê (beluister) uit, een intieme plaat doorspekt met sprankelend gitaarwerk. De Portugese singer-songwriter zet, na de eerder energieke live-registratie Alive in Lisboa, met Xinti (beluister) die inti­mis­ti­sche trend verder.

Als Portugese met Kaapverdische roots groeide Sara op tussen twee culturen, wat haar niet weerhield om als zestienjarige op twee Portugese talentenjachten te triomferen. De Afrikaanse invloeden kregen pas later in haar muzikale carrière een meer prominentere plaats, en dat hoor je ook op Xinti. Sara's sensuele stem en melodieuze arrangementen maken de plaat heel toegankelijk, maar moet hierdoor wat inboeten op de meer gekruide Afrikaanse ingrediënten. De sprankelende gitaarpartijen op de (naar mijn mening) toptracks Bué (você é...) en Di alma — die bij momenten een zweem Braziliaanse samba in zich dragen — hadden wat mij betreft meer in de spotlight mogen staan. Aldus mijn verdict: een intieme, ingetogen album met enkele prima composities die in zijn geheel wat slagkracht mist.

Lees verder