Vier zaterdagen Colora festival

Colora festival 2007Voor we dit weekend massaal verkassen naar Couleur Café, nog even wat ander festivalnieuws. Het Leuvense Colora festival zoekt na 16 edities nieuwe oorden op en verhuist van de tuin van het Oratoriënhof naar het binnenplein van de Romaanse Poort — alwaar we 2 jaar terug nog Een weekje feest meemaakten. Vanaf morgenavond kleurt Colora vier opeenvolgende zaterdagen met wereldmuziekjes aan democratische prijzen.

Orchestre International du VetexOnze aanraders in het programma? Hier zijn ze: Orchestre International de Vetex (een bonte bende Vlaamse, Waalse en Noord-Franse muzikanten wagen zich aan de balkanmuziek — 30 juni), Konono N°1 (de ons niet onbekende duim-piano en autowrak-klank-knutselaars uit Congo — 7 juli), Sindicato Sonico (mariachi, cumbia en rumba met een Pan-Latijns-Amerikaanse bezetting — 21 juli) en tenslotte de degelijke reggae van eigen bodem: Savana Station (21 juli).

Afro-Latino festival 2007 - zondag

Afro-Latino festival 2007Afro-Latino festival 2007De fanatiekelingen onder u hebben naar alle waarschijnlijkheid ons zaterdag-verslag van het Afro-latino festival al meermaals gelezen, alsook ook de verborgen buikdans foto ontdekt en zitten nu ongetwijfeld al enkele dagen te wachten op het beloofde vervolg. En hier zijn we dan met een even grote lading foto's, enkele video-fragmentjes en niet te vergeten, ons relaas. In tegenstelling tot de sporadische plensbui op zaterdag hield het Afro-Latino terrein in Bree het zondag gelukkig droog en iets na de middag zetten ze het eerste concert al in (zelfs op zondag zijn die Limburgers vroeg uit de veren). De stadsgenoten van Les Talons Gitans waren net iets eerder uit hun bed gezien die de laatste noten van hun set aan het spelen waren toen ik mij een weg baande op de parking. Gemist dus, al hebben we deze wereldchansonpunkers al eerder op ons festival parcours tegen het lijf gelopen — op Mano Mundo en het Leuvense Wereldfeest om precies te zijn.

Lees verder

Afro-Latino festival 2007 - Live fragmenten op Exit+

Radio 1Dat Club Tropical er niet meer is betreuren we ten zeerste, maar hun roemrijke bandopnemertje bevindt zich nog steeds onder de levenden. Afgelopen weekend werd het nog in de mengtafel van Afro-Latino festival geplugd en de resultaten daarvan hoor je in Exit+, de gloednieuwe avondprogrammatie van Radio 1. Herbeluisteren kan op de Exit+ webstek met live-fragmenten uit de eerste festivaldag van Africando, Morgan Heritage, Andy Palacio en Yerba Buena. En dat alles in uitstekende geluidskwaliteit — geheel in tegenstelling tot de bootleg-filmpjes in ons verslag van zaterdag. Stay tuned voor ons verslag van zondag!

Update: deel 3 is nu ook beschikbaar met live fragmenten van Lura en La Troba Kung-Fú op zondag.

Afro-Latino festival 2007 - zaterdag

Afro-Latino festival 2007Afro-Latino festival 2007In onze grote zomerfestivaltour van vorig jaar zijn we erin geslaagd het Limburgse Afro-Latino festival volledig over het hoofd te zien. Shame on us, inderdaad, maar dit jaar stoten we ons beslist niet aan dezelfde steen. De interessante line-up deed ons al lonken en even later gooide een niet nadergenoemde sympathieke medewerker een perspas in onze schoot — nogmaals mercie, mannen! Ondanks het kwakkelend weer snorden we afgelopen weekend enthousiast richting Bree met twee propvolle festivaldagen in het vooruitzicht. We laten je graag meegenieten van wat we zaterdag hoorden, zagen, voelden en proefden — onze ontdekkingen op de Afro-Latino-zondag krijg je iets later voorgeschoteld.

Lees verder

Club Tropical / Cactus / Zuiderpershuis

Alvorens Pieter met een vracht beeld- en luistermateriaal én een verslag uit Bree terugkomt, nog snel even een paar meldenswaardige bits & bobs uit wereldmuziekland.

  • Club Tropical is niet meer. Zeker wat tradionele media betreft, was het Radio 1 programma in ons landje toch een van de trouwste bronnen voor een wekelijkse dosis tropische klanken. Na meer dan 20 jaar wereldmuziek werd gisteren onherroepelijk de stekker uitgetrokken. Maar gelukkig wordt die snel ergens anders ingeplugd, want ze beloven ons een heuse webradio. Goed nieuws voor de wereldburgers onder ons (al was Club Tropical ook al via het net te beluisteren). We zijn benieuwd, en houden je uiteraard op de hoogte.

  • We waren nog maar net bekomen van Stephen Marley's indrukwekkende en veelzijdige debuutplaat, of we krijgen te horen dat hij zijn optreden op Cactus annuleert. Hij zit naar het schijnt te krap bij kas om zijn Europese tour te financieren. Het zijn geen vetpotten, de reggae-business. Waardige vervanger is Horace Andy. Diens laatste plaatje, Livin' it up, kon volledig op onze goedkeuring rekenen, al zakken we binnenkort al af naar Couleur Café om hem aan het werk te zien.

  • En tenslotte krijgen we ook nog een berichtje in onze brievenbus over het Zuiderpershuis. Enigzins onder de radar, waar voorlopig alle zomerfestivals zich verdringen, hebben zij alvast hun programmatie van 2007-2008 klaargestoomd. Daar de tropicalidad.be-crew in de zomervakantie veel te druk bezig is met festivals afschuimen en nieuwe horizonten verkennen, komen we daar in september uitgebreider op terug, maar de early birds kunnen alvast een blik werpen op hun veelbelovend concertlijstje.

Promo-tracks Seun Kuti & Egypt 80: Think Africa & Na Oil

Seun Kuti & Egypt 80 / Na Africa & Na OilDriewerf hoera! Dat Seun Kuti, de illustere & beloftevolle zoon van dé afrobeat legende een single had uitgebracht wisten jullie al, en dat het geen sinecure zou zijn om dat begeerd vinyl in handen te krijgen hadden jullie ook wel geraden.

Gelukkig komt IODA Promonet met twee promo-tracks uit die single op de proppen. De twee radio-edits krijg je gratis en voor niks:
Think Africa (MP3 5 MB) en Na Oil (MP3 7 MB). Downloaden die handel!

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra - Tuttilegal

Antwerp Gipsy Ska Orkestra / TittilegalWe waren al eens een live fragment tegengekomen op 3voor12, en we kijken met veel verwachting uit naar hun act op Cameleon binnen een tweetal weken, maar verder was het Antwerp Gipsy-Ska Orkestra ons niet echt bekend. Daar is heel recent stevige verandering in gekomen. Welgeteld een week geleden werd hun eerste plaat de wereld ingestuurd. In de winkel hebben we die voorlopig nog niet gevonden, maar 3voor12 is zo vriendelijk geweest om Tuttilegal in de luisterpaal te steken. Eenmaal beluisteren was voldoende om ons fan-voor-het-leven te maken, dus sturen we alle lezers enthousiast door om de laatste wereldmuziek-revelatie van eigen bodem te ontdekken.

Zo op het eerste zicht zou ik ze situeren tussen Roy Paci, Fanfare Ciocarlia en Think of One. Zelf gooien ze daar nog vanalles bovenop: from oldschool hardcore and bad brains to all kinds of reggae and ska,from judge dread to prince buster, all the balkan brassbands, especially fanfare Ciocarlia, the fastest gipsybrassband in the world!!. Beter kan ik het niet verwoorden, en ook het korte profiel op hun myspace pagina klinkt bijzonder indrukwekkend. Wie ze in Turnhout mist, krijgt nog wel wat kansen deze zomer. Waar, dat vertelt hun concertkalender.

Stephen Marley - Mind control

Niets beter dan een geslaagd reggaefeestje om het weekend in te gaan en zin te krijgen om rond te gaan snuisteren in de platenbakken van 's lands betere muziekwinkels. Daar stootte ik onder meer op de debuutplaat van Stephen Marley, en daar de man binnenkort op het podium staat in het Minnewaterpark lijkt dit het uitgelezen moment om een review de wereld in te sturen. Dat Bob Marley's tweede zoon de vibes met de paplepel binnenkreeg hoeft geen betoog, en zijn muzikale sporen heeft hij al ruimschoots verdiend.

Op zesjarige leeftijd stond hij (wellicht letterlijk) in de schaduw van zijn grote broer, frontman van de Melody Makers, maar samen scoorden ze toch een aantal leuke hitjes, waaronder Tomorrow people. Zijn belangrijkste werk was echter nog meer achter de schermen, als producer van Damian Marley's Halfway Tree, waarvoor ze in 2002 een Reggae Grammy kregen. Vorig jaar deden ze dat nog eens over met Welcome to Jamrock. Hoog tijd dus dat Stephen zelf eens een plaat uitbracht. Met Mind Control is dat eindelijk gebeurd, en het was het wachten waard.

Lees verder

Radio Cameleon

Cameleon festivalDe derde editie van het Cameleon festival staat al netjes in ons festival-parcours gepland en dat de affiche ook dit jaar dik oké is wisten jullie ook al. De Turnhoutse stadsradio TOS biedt de ongeduldige kempenaars op de 5 vrijdagen vóór het festival alvast een voorsmaakje op 103.9 FM. Daarna kan de rest van de wereld de kunsten van de Cameleon-crew DJ's herbeluisteren right here, op uw favoriete wereldmuziekblog. Klikken op de play knop is boodschap! Playlists vind je op de Cameleon webstek — voor meer tropische muziekjes kun je ook altijd op onze radio terecht.

Israel Vibration @ Petrol

Israel Vibration @ PetrolHeel mobiel zijn Skelly en Wiss nooit geweest, maar de twee overblijvende leden van Israel Vibration zijn hun wilde rasta's en hun zin om onvermoeid rond te toeren nog lang niet kwijt. Eergisteren passeerden ze in Antwerpen, en het werd een memorabel reggae-feestje zoals we van de Petrol gewoon zijn. De Brusselse jongens van Natural Mystic Sound brachten de zaal alvast in hogere reggae sferen met een aangename DJ set bol van Afrikaanse roots reggae. Een goed uur later mochten we uiteindelijk door naar het hart van de muziekbunker, voor een breekbare maar hartverwarmende set van de twee oude knarren, vakkundig onderbouwd door de Roots Radics.

Lees verder

Ottertrotter festival

affiche Ottertrotter festival 2007Nu we dachten een volledig beeld op het wereldmuziek festivallandschap te hebben, weet een kleurrijk festival uit Mechelen die illusie terug te doorprikken. Ottertrotter festival is de naam, domein Tivoli de plaats en 24 juni de datum. Gelijktijdig met Afro-Latino festival dus, al mikken deze festivalbouwers naar eigen zeggen op een publiek dat de drukte van mega-evenementen best kan missen. Naast de kleurrijke line-up serveert Ottertrotter een bijzonder brede waaier aan workshops (van dans over gevulde deegwaren uit de Balkan tot graffiti), rand- en kinder-animatie en een heuse otter­trotter­prenten­tentoon­stelling.

Op het podium een bescheiden, hedoch kleurrijke line-up met achtereenvolgens Dzidzolie (ritme, zang en dans uit West-Afrika), Orchestre Al-atal (raï-achtige klanken uit Marokko), Yakki Famirie (kaseko uit Suriname), Internationals (wie weet heeft deze op tropicalidad.be wereldberoemde ska-bende net als op Mano Mundo hun Zuid-Afrikaanse vrienden meegebracht) en Stamina Cuba (onversneden salsa uit Cuba). En voor de ticket-prijs van 0 € moet je het ook niet laten.

Sneak preview Sfinks festival

Sfinks 2007Hoewel de mensen in Boechout nog druk aan het definitief Sfinks festival programma puzzelen, willen we toch al een tip van de sluier lichten. Sfinks programmeert eind juli naar goede gewoonte in de breedte en neemt de term "wereldmuziek" dan ook letterlijk. Zonder twijfel "een wereld om naar te luisteren" en voor de open-minded medemens valt er altijd heel wat te ontdekken — wie had voorspeld dat we op de vorige editie plat gingen gaan voor de Zuid-Koreaanse natuur-percussionisten van Dulsori?

Baaba MaalDe Balkan is hot these days en ook Sfinks ontsnapt er niet aan. Onder de noemer "Gypsyland extravaganza" krijgen we vrijdagavond de crème uit de Balkan voorgeschoteld, waaronder Mahala Raï Banda, Kocani Orkestar en DJ Gaetano. Zaterdagavond in de Clubtent waan je je in Kinshasa met de "Congotronics night". Duimpiano's, tiendehandse megafoon versterkers en autowrak-percussie regeren in het land waar Konono N°1 koning is. In de categorie straffe namen vinden we alvast de oerdelijke Ivoriaanse reggae van Alpha Blondy, maar ook niemand minder dan Baaba Maal! Deze Senegalese held van de mbalax zit sinds jaar en dag al in mijn platenkast en eindelijk krijgen we kans de man live aan het werk te zien. Verder klinkt Son de la frontera (Spanje), Da Arabian MC's (Palestina) en Adama Yalomba (Mali) veelbelovend. Of worden de Boeddhistische rituelen van de Tibetaanse Tashilhunpo-monniken dé revelatie van de volgende Sfinks editie? Never say never. Hou ons in ieder geval in de gaten voor de definitieve line-up!

Samba de Janeiro

In Brazilië ben ik uiteraard ook gaan dansen. Niet erg vaak weliswaar, maar toch. De fijnste avond uit was een avondje met Braziliaanse vriendinnen in Rio. Wij trokken naar Trapiche Gamboa, een vrij traditionele (hoewel jonge) sambaclub. Bij samba moet je je geen pluimen en halfnaakte dames voorstellen in dit geval, het gaat om de samba-canção, de rustigere samba dus, die je alleen of met zijn twee danst. De laatste jaren lijkt er weer meer aandacht voor dit soort muziek te zijn, en vele clubs werden vrij recent geopend of heropend. De muziek is live en wordt gebracht door een roda de samba. Voor de roda is de dansvloer, en daarnaast staan tafeltjes waar je ook een hapje kan eten. Al wordt er ook aan de tafels gedanst...

Lees verder

Ba Cissoko zaterdag in Flagey

Ba Cissoko afgelopen zaterdag op het Wereldfeest 2007 in LeuvenLast minute: wie het muzikaal vuurwerk van Ba Cissoko afgelopen zaterdag op het Wereldfeest in Leuven heeft moeten missen kan nu zaterdag (8 juni) terecht in het Brusselse Flagey-gebouw. Waarom je het kora-spektakel van dit viertal uit Guinee moét gezien hebben lees je in ons Wereldfeest-concertverslag.

Música Popular Brasileira FM

MPBNa 3 jaar had ik nog eens de kans om de sfeer en de muziek van onze vrienden de Brazilianen te gaan opsnuiven in het grootste land van Zuid-Amerika zelf. Eerste stop: Rio! Waar een vriendin me al onmiddelijk met MPB FM liet kennismaken. Slagzin: "Ninguém resiste a música brasileira" (Niemand kan de braziliaanse muziek weerstaan). Alleen maar Braziliaanse muziek, 24/7. En tot mijn grote vreugde ook online te beluisteren (klik op Ouça online). Van de beste klassieke MPB (música popular brasileira) tot de slapste afkooksels van Braziliaanse funk.

Lees verder

Wereldfeest Leuven 2007

Wereldfeest 2007Wereldfeest Leuven 2007Alles kwam netjes op zijn pootjes terecht voor het jongste Leuvense Wereldfeest: zowaar tropische temperaturen na een week kwakkelend weer, de terugkeer naar het verrukkelijk groen decor van de Bruul en uiteraard een aantrekkelijke portie wereldmuziek op het programma. Dat er naast het podium nog veel anders te zien, smaken, voelen en horen was mag duidelijk zijn, maar zoals u dat gewoon bent concentreerden wij ons met graagte op wat er gisterennamiddag aan tropische muziekjes te rapen viel. En dat bleken er heel wat te zijn, inclusief enkele kippevel momenten. Het hoe en waarom verklappen we met plezier, samen met een dik belegde boterham kijk- en luistermateriaal.

Lees verder

Angélique Kidjo - Djin Djin

Angelique Kidjo mag al klein van gestalte zijn, ze heeft een stem als een klok en is niet bepaald bescheiden. De afropop diva uit Benin tapt uit een groot aantal muzikale vaatjes, waaronder soul, funk, jazz, rumba, zouk, makossa en niet in het minst R&B. Voor de opnames van Fifa (1996) trommelde ze meer dan 100 muzikanten en zangers uit Benin op. Zes jaar later trok ze naar Salvador de Bahia, verzamelde de beste percussionisten die de stad te bieden heeft en blikte Black Ivory Soul in in de studios van Carlinhos Brown.

Ook deze keer heeft ze zich door goed gezelschap weten te omringen, al zijn het niet meteen artiesten die je op een Afrikaanse plaat zou verwachten. Maar Kidjo heeft dan ook niet de ambitie om pure rootsmuziek te brengen, integendeel. Voor de puristen klinken veel van haar songs wellicht wat gladjes en commercieel. Maar toch moet je het haar nageven: ze slaagt erin om het beste uit een heel aantal werelden aaneen te smeden tot aanstekelijk, gevarieerde cross over. Misschien niet over de hele lijn even consistent, maar Djin Djin is een lichtvoetig en funky feel-good plaatje, vakkundig ineengestoken door niemand minder dan Tony Visconte (David Bowie, Morissey).

Lees verder

Cactus festival

Cactus festival 2007Terug wat festivalnieuws. Het Brugse Cactus festival is misschien geen wereldmuziek-festival pur sang, al kun je begin juli in het Minnewaterpark toch altijd heel wat tropische concertjes meepikken. Ook dit jaar is de grootste concentratie exotica terug te vinden in de zondagse line-up, al valt er zaterdag ook een en ander te beleven. Stephen Marley bijvoorbeeld. Grote broer Ziggy staat dit jaar op Couleur Café en zelf heeft hij nog maar net Mind Control uitgebracht, een niet onaardig debuut-plaatje dat we dringend eens op de testbank moeten gooien. Gotan Project sluit de zaterdag in stijl af met hun electro-tango kunsten.

Of Japanners een ska-feestje kunnen bouwen kom je zondag te weten met de openings-act Tokyo Ska Paradise Orchestra. Het klinkt behoorlijk contradictorisch, al hebben ze naar verluidt hun strepen dik verdiend in het voorprogramma van de Skatalites. Daarna volgt Ojos de Brujo, een telg uit de bruisende Barcelonese mestizo scene die hier geen introductie meer nodig heeft. Blikvanger op zondag is zonder twijfel The Congos, die samen met de Heptones (onlangs nog te bewonderen in Het Depot) aan de bakermat stonden van de roots reggae en het legendarische Studio One record label. En als we nog er ééntje uit de line-up mogen uitpikken zal dat uiteraard onze Gentste Puerto Ricaan Gabriel Rios wezen. "Hear—see—feel the world!" op 6, 7 en 8 juli in Brugge aldus.