Easy Kabaka Brown - Opotopo

Easy Kabaka BrownGoed nieuws voor de vinylfanaten want deze Opotopo (Easy Kabaka Brown’s bijnaam), het eerste van twee albums die de Nigeriaanse Easy Kabaka Brown in de jaren zeventig van de vorige eeuw opnam, wordt alleen op vinyl heruitgegeven en dat dan nog enkel op duizend exemplaren (wie de LP in huis haalt krijgt er wel een gratis digitale download van het album bovenop). Er snel bij zijn is dus de boodschap, want dit in het Kalabari (een taal uit de delta-regio in het zuiden van Nigeria) gezongen pareltje vol highlife en afro-jazz (met Congolese en Latin invloeden) zal ongetwijfeld de deur uitvliegen!

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Lëk Sèn - Hope Inna Afreeka

Lëk SènLëk Sèn ziet het groots: met de opbrengsten van zijn derde album, het toepasselijk getitelde Hope Inna Afreeka, wil de Senegalese bard een heuse muziekschool bouwen in zijn geboortedorp Ngor. Opvallend is dat dit album amper enkele maanden na de release van zijn vorige langspeler Tomorrow verschijnt. Muzikaal gezien moet dit zelfgeproduceerde album zeker niet onderdoen voor Lëk Sèn’s vorige releases. We krijgen opnieuw die aanstekelijke mix van hip-hop (Dance All, Koraman, Sa Nitté - Hope Inna Afreeka) en reggae (Get Ready, Da Na Ma La Play) te horen, maar Hope Inna Afreeka is meteen ook Lëk Sèn’s meest Afrikaans klinkende album tot nu toe (Mama Afreeka, Amazing). Hoogst aanstekelijk album waarmee u ook nog eens uw hart kunt laten zien: twijfelen is geen optie!

www.leksen.com | www.jahsencreation.com

Tamikrest - Chatma

TamikrestJe zou Chatma (“zusters”), alweer de derde langspeler voor Tamikrest, kunnen beschouwen als het eerste conceptalbum van de band. Aangezien Chatma volledig gewijd is aan de moedige vrouwen binnen de Toeareggemeenschap is het niet meer dan logisch dat ook zangeres Wonou Walet Sidati wat meer op de voorgrond treedt. Daarnaast komt ook Ousmane Ag Mossa’s voorliefde voor reggae weer tot uiting (Itous); voeg daarbij nog invloeden uit funk en psychedelische muziek (Djanegh Etoumast) en je krijgt het meest diverse album dat we al van deze jonge Toearegband te horen kregen. Tamikrest (“kruispunt” in het Tamasheq) heeft zijn naam niet gestolen!

Tamikrest stond pas nog in de Brusselse Botanique, maar wie dat concert gemist heeft kan op 20 februari in de Antwerpse Roma terecht voor een herkansing!

www.tamikrest.net | www.glitterbeat.com

Débruit & Alsarah - Aljawal

Débruit & AlsarahOp Aljawal (“de reiziger”) ontmoeten electro en traditionele Soedanese muziek elkaar ergens tussen Khartoem, New York en Parijs. Geen evidente combinatie en de muziek van de Parijse synthesizer specialist Débruit en de Soedanese zangeres Alsarah roept dan ook herinneringen op aan de muzikale experimenten van Natacha Atlas met Transglobal Underground eind jaren negentig van de vorige eeuw. Intrigerend maar zeker geen spek naar ieders bek.

www.soundwayrecords.com | www.debruit.com | www.alsarah.com | www.xmd.nl

La Sieste Du Dromedaire - Tango From A Dromedary Point Of View

La Sieste Du DromedaireLa Sieste Du Dromedaire is alvast in de running voor het mooiste CD-doosje van 2013 (waarvoor dank aan Jan-Sebastiaan Degeyter) en door het combineren van Argentijnse tango met Afrikaanse percussie brengt het vijfkoppige Belgisch-Nederlandse ensemble ook nog eens twee wel heel uiteenlopende werelden samen. Het resultaat is een album dat ergens zweeft tussen tango, klassieke muziek, jazz en een soundtrack van een film met een dromedaris in de hoofdrol en wellicht daardoor echte wereldmuziekliefhebbers net iets minder zal aanspreken. Voor experimentele en avontuurlijke zielen.

www.lasiestedudromedaire.com

Folheymaa - Boduberu From K. Huraa

FolheymaaHet Asasi Records label nam ons al een eerste keer mee naar de Maldiven voor Dhaalu Raa, Ahmed Nasheed’s mix van westerse rock en akoestische gitaarmuziek ondersteund door het ritme van traditionele bodu beru trommels. Voor wie het allemaal nog een stuk authentieker mag is er nu Boduberu From K. Huraa waarop de drummers van Folheymaa de traditionele boduberu stijl van het Kuda-Huraa archipel laten horen. Bezwerende trommelritmes en traditionele gezangen, meer moet u op Boduberu From K. Huraa niet verwachten, maar dit album geeft wel een interessante inkijk in de onbekende muziekwereld van de Maldiven.

www.asasirecords.com | www.xmd.nl

Interview met Terakaft @ Sfinks Mixed

Interview met Terakaft (Sfinks Mixed)Sfinks MixedZowat alle Toeareg-bands haalden de mosterd bij Tinariwen, maar in het geval van Terakaft is dat in ieder geval terecht. Hoe de vork precies in de steel zit leest u hieronder en wie de band live aan het werk wil zien kan op 29 november in de 4AD in Diksmuide terecht waar ze op het podium staan met Mammane Sani Abdullaye!

Lees verder

Omar Souleyman - Wenu Wenu

Omar SouleymanHet lijkt onwaarschijnlijk, maar niettegenstaande hij al meer dan vijfhonderd albums op zijn actief heeft, is Wenu Wenu toch Omar Souleyman’s eerste volwaardige studioalbum. In zijn thuisland Syrië overleefde Omar jarenlang als zanger op trouwfeesten. Van zijn performances werd meestal één CD gebrand die als aandenken aan het pasgetrouwde paar werd aangeboden. Honderden van die albums vonden vervolgens als bootleg hun weg naar het illegale circuit en werden op grote schaal op cassette verspreid. Dat Souleyman dit album nu in een Amerikaanse studio heeft opgenomen, betekent dat Wenu Wenu een pak cleaner klinkt dan de van cassettebandjes gemasterde releases op het Sublime Frequencies label. Voor de rest brengt Wenu Wenu weinig verrassingen: Omar Souleyman doet als vanouds zijn dabke ding, ondersteund door de bezwerende synthesizer riffs van Rizad Sa'id.

www.omarsouleyman.com | www.ribbonmusic.com

Peru Maravilloso

Peru MaravillosoNaast een interessante verzameling Peruviaanse tropicalia (cumbia, chicha, guaracha, Latin-jazz, rock en psychedelica) uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, is Peru Maravilloso ook de eerste release op het splinternieuwe Tiger's Milk Records label ontstaan uit de samenwerking van kok en restaurateur van het Peruviaanse restaurant Ceviche in Londen en vinylverzamelaar Martin Morales en Duncan Ballantyne (Soundway Records, Far Out Recordings). De meeste nummers op Peru Maravilloso verschijnen voor de eerste keer op CD, voeg daar nog bij dat het stuk voor stuk feestnummers van jewelste zijn en je weet dat je een juweeltje van een verzamelaar in handen hebt. Juerga paja ("cool party")!

www.tigersmilkrecords.com | www.strut-records.com

Wayo - Trance Percussion Masters Of South Sudan

WayoWayo is niet het verhaal van een band, maar van een heel dorp in de Zuid Soedanese hoofdstad Juba waar iedereen deelneemt aan het muziekproces. In het midden van het dorp staat de kpaningbo, een enorme houten xylofoon die door wel drie dorpelingen tegelijk bespeeld wordt. Ook de gugu, een grote drum gemaakt van een uitgeholde boomstam, neemt een belangrijke plaats in in de ritmiek van deze Zande trance drummers. De rest van het dorp doet zijn deel op een reeks kleinere bellen en drums die van persoon tot persoon worden doorgegeven. Het resultaat is het soort polyritmische percussie waarbij een nummer nooit twee keer hetzelfde klinkt en vooral het bezwerende effect van tel is. Gefundenes Fressen voor fans van Konono N°1, Kasaï Allstars of Jagwa Music.

www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Las Hermanas Caronni - Vuela

Las Hermanas Caronni zijn de musicerende Argentijnse tweelingzussen Gianna en Laura Caronni. De ene speelt klarinet, de ander cello en op hun albums creëren ze een heel eigen wereldje waarin folk, wereldmuziek en klassieke muziek in elkaar overlopen en ze hun Zuid-Amerikaanse wortels laten gedijen in de Franse grond die tegenwoordig hun thuis is. Vuela, de tweede langspeler van het duo, is vooral een eerbetoon geworden aan een aantal van hun muzikale helden. Zo nemen ze bijvoorbeeld Je Me Suis Fait Tout Petit van George Brassens en La Frontera van de te vroeg gestorven Mexicaanse singer-songwriter Lhasa onder handen en wordt de Cubaanse klassieker Druma Negrita gemixt met flarden van Ravel’s Bolero. Mooi rustgevend album.

www.lashermanascaronni.com