Nief gerief van Damian Marley in september

Welcome to Jamrock (Damian Marley)'t Is stillaan meer dan tijd voor wat nieuws uit Jamaica. De jongste telg van Bob Marley, voluit Damian "Junior Gong" Marley, brengt binnenkort zijn derde full-album uit: Welcome to Jamrock. De gelijknamige single is al een tijdje uit en ik kan het absoluut niet helpen, maar ik ben er gewoon weg van. Op zich niet zo'n wereldschokkend of verrassend nummer, maar de riddim is highly addictive. Oordeel zelf, want de videoclip kun je zowat overal bekijken, kies maar: RealPlayer/Quicktime/Windows Media.

Lees verder

Wawadadakwa - W.A.F.

Wawadadakwa W.A.F.De olijke Antwerpse Wawa's zijn deze zomer druk bezig festivals en feesten aan het afschuimen, mét succes. Hun formule lijkt goed te werken: pretensieloze feestmuziek met kruiden uit de vier windstreken. Vorige maand heb ik ze nog aan het werk gezien als afsluiter van Colora festival in Leuven. Ze zijn bijna door hun zomer-agenda heen, dus: vlug vlug!

Vorig jaar hebben de mannen zich bezig gehouden met Belgian Afrobeat Association, en dat heeft zo zijn invloed gehad op het oeuvre van Wawadadakwa (btw, weet iemand waar bijgod de klemtoon in hun naam moet liggen?). Begin dit jaar zijn ze gestart met hun White Afro Funk project, W.A.F. voor de vrienden. En sinds enkele weken ligt de gelijknamige plaat in de rekken. U raadt het nooit: die draait hier op volle toeren.

Lees verder

Oscar D'Leon Live @ CC

Oscar D'LeonWe herinneren ons nog haarscherp het optreden van el maestro Oscar D'León op de zondag editie van Couleur Café dit jaar. Voor diegenen die hem gemist heben of als de herinneringen al wat minder scherp zijn, vrees niet: onze goede vrienden van Club Tropical (Radio 1) laten wederom van hun beste kant zien en hebben een klein half uur van zijn concert op CC online gezet. Gratis ende voor niks, dat zien we graag.

Dus als de vliegende bliksem naar de Club Tropical website voor het te laat is!

Amadou et Mariam in de AB

Goed nieuws voor de arme stakkers (waaronder mezelf) die Amadou et Mariam gemist hebben op Couleur Café dit jaar: het blind Malinees koppel komt in het najaar naar de AB! Amadou et Mariam zijn al sinds 1988 aan het "touren" door West-Afrika met talloze cassette-releases onderweg. Eind voorig jaar kreeg hun carrière een serieuze boost met de release van Dimanche à Bamako, een meer dan prima plaat geproduceerd door wereldmuziek-duizendpoot Manu Chao. Het is nog even wachten tot 30 november, maar hier kun je alvast je ticket reserveren.

Op hun website staan trouwens een rij leuke videos: o.a. de videoclip en the making of van "La Réalité" en een korte reportage over hun succesplaat Dimanche à Bamako.

Ali Farka Touré + Toumani Diabaté = ?

We geven het grif toe, het nieuws is al meer dan een maand oud, maar we wilden het jullie toch niet onthouden: Afrika's bekendste gitarist Ali Farka Touré en koravirtuoos Toumani Diabaté eindelijk samen op één plaat! Het is op zijn minst vreemd dat niemad eerder op het idee gekomen is om de twee grootmeesters uit Mali samen in de studio te krijgen. Niemand minder dan Nick Gold (de man achter World Circuit Records en het Buena Vista Social Club succesverhaal) bewees nog maar eens dat hij een neus heeft voor kwaliteit: In the Heart of the Moon is het resultaat.

Lees verder

Bantu / Fuji Satisfaction

Bantu / Fuji SatisfactionToen ik voorbij de World Music Charts Europe passeerde viel mijn oog op de nummer twee van augustus: Bantu. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar de fragmenten van zijn gloednieuwe plaat Fuji Satisfaction klonken veelbelovend: afrobeat meets fuji meets hip hop. Het bleek helaas niet zo eenvoudig om die schijf in ons belgenland te pakken te krijgen, maar na wat vreemde blikken bij een aantal platenboeren heeft de plaat uiteindelijk de weg naar mijn CD-speler gevonden.

Lees verder

Vaya con Dios

Nog een laatste post voor Pieter gedurende 3 weken solo mag gaan... Marktrock is nu niet meteen een festival dat je met wereldmuziek associeert, maar Vaya con Dios kon ik onmogelijk links laten liggen. Misschien geen wereldmuziek pur sang, maar de onweerstaanbare stem van Dani Klein en de combinatie van gipsy, jazz en chanson maakten hen wel de meest bekende Belgische groep ter wereld. Het was de eerste keer dat ik hen live zag. Ondanks het gure weer en de regendruppels, een boeiend en geslaagd optreden. Dani Klein wint een festivalmenigte moeiteloos voor zich natuurlijk. Toch is het spijtig dat het lichtvoetige, jazzy slagwerk van bij voorbeeld "just a friend of mine" of (het bisnummer) "nah neh nah" op een festival (willens nillens?) wordt ingeruild voor hoekige bassen. Vaya Con Dios associeer ik dan ook eerder met een intiem optreden in een donker, rokerig zaaltje, waar de sensualiteit en de ziel van hun muziek veel beter tot hun recht kan komen dan op een groot festival. Desalniettemin de moeite...

Antilliaanse feesten 2005

Antilliaanse FeestenDit jaar slaagde een verkoudheid erin mij van Reggae Geel weg te houden, maar geen nood, er is nog genoeg festival vertier in het verschiet. Eergisteren en gisteren waren alle latino's van de lage landen terug te vinden op de Antilliaanse feesten in Hoogstraten. De line-up van zaterdag zag er vrij belovend uit, tot we op dit bericht stootten bij de ingang van het festivalterrein: Joe Arroyo gecanceld! :-( De Spaanse ambassade in Bogotá had de groep Spaanse visa geweigerd omwille van het feit dat één of ander document uit Madrid niet op de ambassade toegekomen is. Het nieuws was al vrijdagmiddag bekend, maar het was ons volledig ontgaan. ¡Qué pena!

Lees verder

Los de Abajo / Complete & Live '04 (preview)

Sympathiek en gedienstig als we zijn heb ik de gratis fragmenten van de live plaat Complete & Live '04 van Los de Abajo die wouter net ontdekt heeft aaneengemixt en online gezet, zodat u ze makkelijk kan downloaden. Enjoy!

Los de Abajo Live

Los De Abajo Complete and Live '04 Naar aanleiding van de vermelding van de nieuwe album van Los de Abajo in de e-mail van Krakrock, ben ik op het net eens gaan graven naar info over dat nieuwe album. Niets te vinden, helaas. Waar ik wel op stuitte was een ijzersterk live album, dat ergens in het begin van het jaar uitgekomen is op een klein labeltje uit LA dat enkel live optredens op CD zet, Kufala recordings. Meteen hun CD gekocht en de speler op repeat. Lees verder voor een review.

Lees verder

Nieuwe beloftes op Krakrock

Vandaag kregen we mail van Krakrock als reactive op ons bericht Loze beloftes op Krackrock. Blijkbaar had de organisatie zowel Babylon Circus als Los de Abajo wel degelijk geboekt. De plannen van Los de Abajo waren gewijzigd doordat ze nieuwe plaat gaan uitbrengen in oktober en het management van Babylon Circus had de groep helaas overboekt.

Ze eindigden hun mail met: "We beloven jou dat Babylon de eerste jaren nog eens zal te zien zijn op ons festival. Dat hebben ze ons zelf ook beloofd". Dus toch binnen afzienbare tijd Babylon Circus in België én een nieuwe plaat van Los de Abajo in het verschiet. Spannend. U hoort nog van ons.

PODMEGO.com podcasts

PODMEGO.comOndertussen ben ik volledig op de podcasting kar gesprongen en het aantal podcasts in mijn iTunes loopt alsmaar op. Naast Ritmo Latino heb ik nog een andere supertip voor het podcast-enabled deel van de bevolking: PODMEGO.com biedt drie interessante podcasts aan: African Beats, Latin Music en last-but-not-least: Reggaeton.

Lees verder

Vaarwel Ibrahim

Buena Vista Social CLub CoverIbrahim Ferrer, de zanger van Buena Vista Social Club is overleden. Hiermee volgt hij andere iconen uit de legendarische groep, zoals Compay Segundo en Ruben Gonzalez.

We gaan je missen Ibrahim. Ook al waren het klassiekers, er zijn er weinigen die Chan Chan, El Cuarto de Tula en Dos Gardenias met evenveel vuur zongen, en god weet dat duizenden anderen het geprobeerd hebben!

Joe Arroyo live

De Colombiaan Alvaro Jose Arroyo Gonzalez staat volgend weekend op de Antilliaanse Feesten. Als u, net zoals ik, ongeduldig zit te wachten op zijn caraïbische mix van salsa, soca & merengue, dan hebben we goed nieuws voor u: de sympathieke mensen van Club Tropical (Radio 1) hebben zijn concert op Sfinks 1994 on-line gezet en die kun je gewoon hier in mp3-formaat downloaden. De betere remedie tegen dat kwakkelend zomerweer van de laatste dagen :-).

Festival itinerary

De grote trektocht door het vlaamse festival-land gaat onverstoord verder. Deze zaterdag hoop ik een paar leuke vibes te catchen op Reggae Geel. Al jaren wil ik er al eens toe, maar tot op heden is daar nog niets van in huis gekomen. Na al dat jamaicaans geweld zou ik helemaal klaargestoomd moeten zijn voor de niet te missen zaterdag editie (13 augustus) van de Antilliaanse Feesten: de Don van de reggaeton, Don Omar én de salsa-grootmeester Joe Arroyo!

Lees verder

Sfinks zaterdag

Concerttent SfinksZaterdag op Sfinks heb ik me (in goed gezelschap) voornamelijk in de concerttent opgehouden voor een diverse reeks wereldmuziekjes, met één gemeenschappelijke noemer: het was gemiddeld meer dan dansbaar.

Dansbaar is ook wel het enige wat er van Los Afro Salseros gezegd kon worden, want hun salsa op afrikaanse wijze (de naam zegt het al) ging het ene oor in en het andere uit. Dan maar naar de clubtent (de sfeer van een cultureel centrum op een festival, het blijft bevreemdend) voor Driss El Maloumi. Helaas was het donker in de zaal en speelde Driss iets te rustige muziek, wat mijn namiddagdipje deed omslaan in een middagdutje. Reden om terug de zon in te gaan op zoek naar meer spectaculairs.

Lees verder

Ritmo Latino Podcast

Saipan, MicronesiëPodcasten is hot. Tropische muziekjes ook. Aan de combinatie kun je dus makkelijk je vingers verbranden. Huh? Podwatte? Podcasting is een bijzonder hip woord om een geluidsbestand op je computer te downloaden, anderen omschrijven het als «on-demand internet radio».

Zo zorgt Ritmo Latino elke week vanop het eilandje Saipan (Micronesië) voor een uurtje latino klanken op je computer of mp3 speler: «Salsa, bachata, cumbia, samba, electronica, alternative y disco-funk. Es diferente. Es bonito. Es muy chido. Es Ritmo Latino!» (al zeggen ze het zelf). In de aflevering van deze week zit trouwens de laatste Shakira hit in wording: «La Tortura». Jawel, de reggaeton gekte heeft ook de heupen van Shakira in beweging gezet. U hoort ons niet klagen :-).

Lees verder

Sfinks vrijdag: festa do Brasil

Vrijdag avond was het op Sfinks verzamelen geblazen voor de Braziliaanse Belgen, Belgische Brazilianen en alle anderen die niet vies zijn van een streepje MPB (Música Popular Brasileira). Jorge Ben Jor, één van de levende legendes van de MPB, stak daar immers het Festa do Brasil in gang.

Godzijdank hield Ben Jor rekening met zijn publiek en liet hij naast nieuw werk (duidelijk minder gesmaakt door het publiek en tout court minder aanstekelijk) al zijn grootste hits passeren.

Lees verder

Sfinks - zondageditie

SeunIn onze reeks festivals afdweilen is Sfinks de volgende in het rijtje. Een uitgebreid verslag van vrijdag en zaterdag komt binnenkort, van onze nieuwe (gelegenheids)blogger Chloé (aha, ziedaar, nog maar een maand bezig en al nieuw bloed!). Zondag trok echter het meeste volk, waar Goran Bregovic wel voor iets tussen zat. Maar ook daarvoor was het de moeite, met de Renegades Steel Orchestra uit Jamaica en Seun Kuti (Nigeria), met Egypt 80 én Tony Allen als persoonlijke favorieten.

Lees verder