Mop Mop - Isle Of Magic

Mop MopMop Mop is het geesteskind van de vanuit Berlijn opererende Italiaanse producer en muzikant Andrea Benini die voor zijn vierde langspeler een magisch eiland creëerde waar de soundtrack een bezwerende mix van voodoo jazz, afro-funk en soul is. Voor wat extra Caraïbische kruiding zorgt de aanwezigheid van de Trinidadiaanse poëet Anthony Joseph en ook funklegende Fred Wesley is van de partij. Tenslotte is er nog die exotische vintage aandoende albumhoes waarop een Afrikaanse schone je uitdaagt om dit schijfje in huis te halen. Doen!

www.mopmop.com | www.agogo-records.com

Bongo Botrako - Revoltosa

Bongo BotrakoMet hun derde langspeler lijken de Tarragonezen van Bongo Botrako voluit te gaan voor de albumhoes van het jaar, want het kartonnen doosje waarin de CD zit, plooit open tot één langgerekt graffitikunstwerk van de hand van de Cubaanse illustrator Robertiko Ramos. Amaparo Sanchez geeft blijk van wat heimwee naar haar mestizo-dagen, want ze produceerde deze Revoltosa niet alleen, maar leende ook haar stem voor enkele tracks. Sanchez is trouwens niet de enige oude bekende uit het mestizo-milieu die zijn/haar medewerking verleende aan Bongo Botrako, want ook leden van Canteca De Macao, La Troba Kung-Fu en La Kinky Beat duiken op. Met het nummer Punk Parranda waarop een vorig jaar op Pole Pole (?) opgenomen aankondiging van de band in het Nederlands te horen is, telt Revoltosa zelfs een Belgische noot.

www.bongobotrako.com | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl

Yesking - Re-record… Not Fade Away

YeskingOndergetekende had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Yesking, het pseudoniem van Rhys Adams, die met Re-record… Not Fade Away al aan zijn tweede langspeler onder die naam toe is. Re-record… Not Fade Away een reggaealbum noemen zou te ver gaan, want ook genres als afrobeat (One More Time), hiphop (Friends Like Mine, Secret King) en soul kregen van Yesking een plaatsje. Voor de vocals deed de man beroep op een hele keur aan Londens talent waaronder reggae- en dancehallartiesten Kenny Knots en Lady Chann, rapper Mystro, de Togolese Kodjovi Kush en zangeressen Annie Bea, Mel Uye Parker en Rioghnach Connolly. Re-record… Not Fade Away is het soort urban plaat die je zin doet krijgen om meteen de Eurostar te boeken en Londen zelf te gaan ruiken, voelen en proeven. Klein meesterwerk!

www.bbemusic.com

Ebo Taylor & Shakara United @ Trix

Ebo Taylor (Trix) — foto © Peter GeversTrix (Antwerpen)Het was alweer een poos geleden dat we u nog eens frontstage mee­namen voor een avondje tropisch muzikaal vertier. Een dubbel­concert met Shakara United (België) en Ebo Taylor (Ghana) in de Antwerpse Trix leek ons de ideale gelegenheid om uit onze winterslaap te ontwaken. Ons relaas van deze funky avond werd doorspekt met wat beeld­materiaal van Peter Gevers — waarvoor dank!

Lees verder

Koby Isrealite - Blues From Elsewhere

Koby IsraeliteKoby Israelite mag dan al een drietal albums op zijn conto hebben (allemaal verschenen op het Tzadik label van John Zorn), voor ondergetekende was Blues From Elsewhere de eerste kennismaking met deze in Londen gevestigde Israëlische multi-instrumentalist. Israelite slaagt er blijkbaar moeiteloos in om de meest uiteenlopende genres met elkaar te vermengen, gaande van klezmer die uitmondt in delta blues (Crayfish Hora) over Andrew Sisters boogiewoogie in Balkan style (Why Don’t You Take My Brain And Sell It To The Night?) tot een Rage Against The Machine-achtige punk meets klezmer versie van Bob Dylan’s Subterranean Homesick Blues. Intrigerend schijfje!

www.kobyisraelite.com | www.asphalt-tango.de

Mahala Raï Banda - Balkan Reggae

Mahala Raï BandaWie al eens aandachtig naar Balkanmuziek geluisterd heeft, moet al gemerkt hebben hoe dicht de gebruikte ritmes vaak aanleunen bij ska en reggae. Dat moet ook de heren van het Roemeense Mahala Raï Banda niet ontgaan zijn, want op hun Ghetto Blasters album stond al het nummer Balkan Reggae. Dat nummer werd wereldwijd ook opgepikt door reggae-deejays en zo rijpte bij Mahala-opperhoofd Aurel Ionitsa het plan voor dit Balkan Reggae remix album. Natuurlijk is dit eigenlijk niet meer of minder dan een one riddim album, maar de verschillende mixen zijn zo verschillend dat het zo niet aanvoelt. Vooral de versies van Koby Israelite feat. Annique (die ons deed denken aan het Deense Junkyard Productions) en Mad Professor (die een deel van het nummer opnieuw liet inspelen) spraken tot onze verbeelding. Absoluut wereldalbum!

www.asphalt-tango.de

Oratnitza - Oratnitza

OratnitzaOratnitza (de bandnaam verwijst naar een Bulgaars vuurritueel dat traditioneel plaatsvindt rond carnaval), een collectief van voormalige straatmuzikanten, mixt Bulgaarse folk met elementen uit moderne stijlen als dubstep en drum 'n' bass. In de tracklist vonden we trouwens ook nog een remix van de hand van Kottarashky, een naam die trouwe lezers zeker zullen herkennen. Bezwerende eigenzinnige sound uit Bulgarije!

www.oratnitza.org | www.fusionembassy.com | www.xmd.nl

Djeli Moussa Condé - Djeli

Djeli Moussa CondéDe jonge Guineese kora-speler Djeli Moussa Condé heeft duidelijk goed naar het werk van zijn oudere collega Toumani Diabate geluisterd. Net zoals Toumani flirt ook de in Parijs levende Condé hevig met genres als flamenco (Dounia), salsa (Dalamoroya) en reggae (Ménilmontant) en dat levert een lekker swingend album op dat wij al meteen als grote kanshebber voor onze lijst met beste albums voor 2013 durven tippen! Meteen in huis halen!

www.djelimoussaconde.com | www.xmd.nl